Кабмін хоче ввести Податковий кодекс в дію з 1 січня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін хоче ввести Податковий кодекс в дію з 1 січня

Казна та Політика
906
Податковий кодекс може набути чинності 1 січня 2011 року, аби підприємці якомога раніше отримали можливість працювати за зниженими ставками, вважає прем'єр Микола Азаров.
"Всі мої колеги - це члени уряду, члени нашої фракції (найбільшої в парламенті Партії регіонів) наполегливо переконуватимуть членам Верховної ради якнайшвидше, як можна ретельніше розглянути його, прийняти, верстати бюджет на новій податковій базі, аби з 1 січня 2011 року запрацювали нові стимулюючі принципи податкової системи", - сказав він представляючи проект Податкового кодексу в Києві в п'ятницю.
Глава уряду уточнив, що існує колізія відносно підготовки бюджету на 2011 рік, оскільки Бюджетний кодекс вимагає готувати його на податковій базі, що діє, тоді як Верховна рада доручила готувати його з врахуванням норм Податкового кодексу, що розроблявся.
На думку Азарова, в парламенту вистачить мудрості, аби вирішити цю проблему.
Бюджетний кодекс передбачає, що зміни в податкове законодавство повинні прийматися мінімум за півроку до нового бюджетного року. Уряд намагався провести Податковий кодекс через парламент в обумовлені терміни, проте із-за великого числа зауважень проект був відправлений на доопрацювання.
Як повідомляється, серед іншого Кабінет міністрів ініціює зниження ставки податку на додану вартість з нинішніх 20% до 17% з 1 січня 2014 року. Про це говориться в матеріалах, розданих в ході представлення доопрацьованого Кабміном проекту Податкового кодексу.
"ПДВ - 17% з 1 січня 2014 року", - наголошується в повідомленні.
Крім того, доопрацьований проект кодексу передбачає, що об'єктами оподаткування з точки зору сплати ПДВ не будуть: операції з металобрухтом, операції із зерновими культурами, операції з технічними культурами (рапс, соняшник), операції з лісом, а також юридичні послуги, консалтингові, аудиторські, послуги платників єдиного податку.
Крім цього, проект кодексу передбачає введення автоматичного відшкодування ПДВ, а також відповідальності держави за невчасне відшкодування ПДВ (штраф - 120% облікової ставки НБУ з 1 січня 2011 року).
При цьому не уточнюється, чи буде зниження ПДВ поетапним або одномоментним.
В попередньої редакції Податкового кодексу передбачалося зниження ставки ПДВ з нинішніх 20% до 17% в 2012-2014 роках, а також зниження ставки податку на прибуток з нинішніх 25% до 20% в 2011 році і далі щорік на 1 п.п. до 17% в 2014 році, при цьому після поетапного зниження до кінця 2014 року ставки ПДВ і податку на прибуток з 1 січня 2015 року будуть підвищені до нинішнього рівня.
Також Кабінет міністрів розглядає можливість встановлення нульової ставки податку на землю і податку на прибуток для дитячих садів. Про це на прес-конференції сказав віце-прем'єр-міністр Борис Колесников.
"З Міністерством фінансів ми опрацьовуємо модель, при якій податок на землю для дитячих садів, - 0%, податок на прибуток - 0%", - сказав Колесников.
При цьому віце-прем'єр також відзначив, що, можливо, будуть передбачені компенсації відсотків податкових ставок для тих, хто хоче побудувати приватний дитячий садок.
Колесников повідомив, що розглядається можливість встановлення нульової ставки податку на операційну діяльність для дитсадків на 10 років.
Нагадаємо, прем'єр-міністр України Микола Азаров сьогодні представив проект Податкового кодексу. Так, Кабінет міністрів ініціює введення диференційованого оподаткування доходів фізичних осіб, введення податку 5% на доходи, що отримуються фізичними особами від розміщення депозитів в банках, при сумі депозиту від 200 тисяч гривень, введення податку на нерухомість 10 гривень за кв. м в рік для приміщень площею від 100 кв. м в містах і від 200 кв. м в сільській місцевості, і тому подібне
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас