Рішення перемагають коробки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рішення перемагають коробки

1126
За даними онлайн-опитування компанії iVox, 74% споживачів шукають інформацію про побутову техніку і електроніку в інтернеті, а 55% - здійснюють покупки. Показники в категоріях "комп'ютери" і "мобільні телефони" - відповідно 62% і 35%.
"Спостерігається активний розвиток інтернет каналу збуту, перш за все в сегменті портативної електроніки і побутової техніки. Так, частка інтернет-продажів портативної електроніки ще два роки тому складала 10%. Сьогодні ж, за нашими оцінками, частка продажів портативної електроніки перевищує 20%".
За оцінками ж гравців ринку, зараз продажі онлайн-магазинів виглядають набагато скромнішими. За оцінками компанії Comfy, в 2010 р. інтернет-магазинам удасться зайняти 12% всього ринку. Але протягом найближчих п'яти років їх частка зросте більш ніж в два рази і орієнтовно складе 30%. Тому ритейлери вже зараз враховують цей чинник в своїй стратегії.
Як повідомив Станіслав Роніс, голова ради директорів компанії Comfy, для того, щоб утримати позиції в боротьбі за споживача з онлайн-ритейлом і іноземними гравцями, розглядається можливість запуску нового формату магазинів площею 3 тис. кв.м.
"Створення гіпермаркетів побутової техніки, за нашими дослідженнями, є перспективним, що підтверджується і світовою практикою, - говорить Олексій Юзвяк, керівник проектів дослідницької компанії ASCREEN Research. - Проте такі гіпермаркети конкуруватимуть більшою мірою з менш крупними торгівельними точками і меншою мірою з онлайн-торгівлею".
"Спираючись на досвід Європи, в якій вже працюють магазини формату в 3 тис. кв. м, можна говорити про те, що вони не є каменем спотикання для розвитку інтернет-продажів, - стверджує Віталій Дорошенко, керівник департаменту канальної дистрибуції компанії "Юг-Контракт". - Покупці є і будуть як в оффлайн-, так і онлайн-магазинах".
Серйозно стримує відхід споживача в онлайн необхідність "потримати в руках" продукт, який людина збирається купити. Особливо в тому випадку, якщо цей пристрій виконуватиме ще і статусну функцію, а не функціональну, як комплектуючі.
"Один з найдієвіших методів - розширювати можливості для відвідувачів тестувати техніку, - вважає Дмитро Онащенко, керівник роздрібних продажів мережі "Фокстрот". - Прибирати товар із закритих вітрин, демонструвати у відкриту, підключати, щоб покупець міг самостійно спробувати, яким продукт є у дії".
Як стверджують дослідники, тактильні відчуття дуже важливі для споживача і відмовитися від відвідин супермаркетів електроніки їм буде не так вже просто.
"Серед українців переважають кінестетики. Наші люди чутливі до запахів, тактильних відчуттів, - говорить Олексій Юзвяк. - Близько 10% покупців побутової техніки замовляють товар через інтернет, але перед цим хочуть поглянути на нього "живцем" і помацати, а також поспілкуватися з консультантом в традиційній точці". Саме на такі форми взаємодії із споживачем ритейлерам і рекомендують робити упор, розширюючи доступ до товарів і надаючи більше можливостей для його тестування.
"На даний момент найбільш яскравою конкурентною перевагою оффлайн-ритейлу є вибір у відкритому доступі всього модельного ряду, який представлений в інтернеті", - вважає Віталій Дорошенко.
Саме такий підхід має сприяти формуванню певного споживчого досвіду, який і може стати ключовим чинником формування лояльності по відношенню до традиційного ритейлу.
"Є лише один спосіб утримання клієнта off line - створювати те, що називається споживчий досвід, - упевнений Микола Чумак, CEO Identuty group. - Найчастіше це залучення споживача до певного сценарію, який передбачає тестування або занурення в культуру споживання, тобто створення позитивного досвіду".
Не збираються вітчизняні оператори ігнорувати світову тенденцію до посилення своїх сервісних функцій. Тому як споживач, який прийшов у магазин, хоче вирішити свою деяку потребу, а не просто купити певний товар. "Продаж рішень дуже дієвий, - говорить Володимир Колодюк, президент Unitrade GROUP. - Наприклад, щоб купити до комп'ютера принтер, вибрати картриджі й папір, потрібно бути дуже просунутим користувачем, щоб уміти це самостійно купувати в інтернеті, таких людей практично немає".
Хоча тут великий мережевий ритейл можуть підстерігати відразу дві небезпеки. Кадрова і готовність споживача сприймати подібні послуги. "Мережевий роздріб на сьогодні, на нашу думку, ще не має потенціалу і достатнього людського ресурсу для того, щоб забезпечувати продаж кінцевих рішень, - упевнений Віталій Дорошенко.
"Надто часто ритейлери навперебій говорять про сервіси як про переваги, коли насправді ті такими не є, - вважає Микола Чумак. - Адже багато років люди мислили "продуктово" - так їм нав'язували ритейлери. Тому в перспективі двох-трьох років доцільно поступово переводити комунікацію у бік потреб, зберігаючи присутність продукту в ній". Але традиційний ритейл все ще має час для того, щоб попрацювати над своєю сервісною складовою і докласти зусиль до підготовки сприйняття споживача.
"Довіряти інтернет-магазинам і купувати через них техніку користувач інтернет починає найактивніше через три роки регулярного (4-7 разів на тиждень) використання інтернет, - говорить Андрій Ковалевський, консультант з інтернет-маркетингу групи компаній Advanter Group. - Отже, в оффлайн-ритейлеру є не більше трьох років, щоб перетворити свого покупця на прибічника бренду ритейлеру".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас