"Ъ": "Київміськбуд" створює перешкоди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Київміськбуд" створює перешкоди

Фондовий ринок
878
В Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку вчора заявили, що муніципальний пакет акцій холдингової компанії "Київміськбуд" був проданий в липні минулого року лише за 114 млн грн. За даними Держкомісії, продаж відбувся з численними порушеннями, а встановити, в чиїй власності зараз знаходяться акції, неможливо. Юристи додають, що операція з великою вірогідністю могла б бути визнана недійсною і скасована. Цього вимагає і Генпрокуратура. Втім, якщо акції перепродані, повернути їх буде важко.
Вчора глава Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) Дмитро Тевельов заявив, що муніципальний 80-відсотковий пакет акцій "Київміськбуду" був проданий під час аукціону на "Українській універсальній торговельній біржі" 27 липня 2009 року. У конкурсі взяли участь дві компанії. Переможцем була визнана ТОВ "Фінансова компанія 'Новий регіон'", яка сплатила за пакет всього 114,08 млн грн. Раніше в Київській міській держадміністрації "Київміськбуд" оцінювали в 3,6 млрд грн.
Реєстратор холдингу "Термінал-реєстр" не повідомив комісії про операцію, хоча це слід було зробити протягом двох днів. Кошти від продажу були переказані на рахунки Київської державної міської адміністрації (КМДА) чотирма траншами з липня по вересень минулого року. 1 жовтня 2009 року заступник начальника головного управління комунальної власності КМДА Юрій Стретович підписав розпорядження про передачу акцій. 2 липня цього року реєстратор "Київміськбуду" вніс запис про зміну власника до реєстру. Того ж дня пакет був зареєстрований на охоронця "Фондовий союз (ФС) 'Україна'". 6 серпня холдинг оголосив, що його тимчасовим реєстратором призначена компанія "Адрем".
АТ "ХК 'Київміськбуд'" - найбільша будівельна компанія України. Об'єднує 38 підприємств, в яких володіє від 25% до 30% акцій, 6 дочірніх підприємств і 51 компанію на правах асоційованого членства. У 2009 році чистий прибуток компанії склав 11,8 млн грн., виручка - 2,1 млрд грн. До 2009 року 80% акцій ХК "Київміськбуд" належало Київраді, 20% - фізособам.
Тевельов заявив, що про подальшу долю акцій "Київміськбуду" комісії невідомо. Ні компанію "Новий регіон", ні ФС "Україна", жодну із згаданих реєстраторів за місцем реєстрації виявлено не було. Але згідно з угодою про купівлю пакету, "Новий регіон" повинен був перепродати пакет не пізніше ніж через рік після покупки.
Вперше про виведення "Київміськбуду" з комунальної власності стало відомо лише через рік після продажу. Наприкінці липня інформагентство "Українські новини" із посиланням на джерело в "Київміськбуді" повідомило, що 15 липня на зборах директорів компанії її президент Василь Можар заявив, що 80% акцій "Київміськбуду" сконцентрував В'ячеслав Супруненко - зять мера Києва Леоніда Черновецького. 20 серпня Господарський суд Києва почав провадження за позовом Генпрокуратури, в якому вона вимагала зобов'язати компанію "Новий регіон" повернути місту акції. Генпрокуратура вимагала заарештувати акції "Київміськбуду", але суд її не підтримав. Розгляд справи по суті призначений на 16 вересня.
Джерело в адміністрації президента говорить, що прокуратура діє за дорученням глави держави. "Я не сумніваюся, що акції повернуть. Зараз на Банковій така політика. Аналогічні події відбуватимуться і з іншими комунальними активами, проданими ТОВ "Фінансова компанія 'Новий регіон'", - говорить співрозмовник. Про те, що акції "Київміськбуду" будуть повернені, заявив і в.о. глави КМДА Олександр Попов.
Юристи вважають, що у продажі пакету ХК "Київміськбуд" на біржі є ознаки недобросовісної операції. "Для продажу пакету акцій необхідно було прийняти спеціальне рішення Київради, після цього провести незалежну оцінку активу, оголосити тендер, а вже потім призначити аукціон", - говорить партнер юридичної фірми Amond & Smith Денис Кузнецов. На його думку, були порушені права киян - пакет проданий "за незрозумілу ціну", а на холдинг оформлена велика кількість земельних ділянок в столиці. Повернути пакет можна, якщо довести, що відчуження пройшло злочинним шляхом, говорить юрист юридичної фірми "Ільяшов і партнери" Роман Марченко. Партнер Astapov Lawyers Олег Мальський додає, що це можна зробити, якщо довести, що результатом операції стала монополізація.
Однак глава ДКЦПФР Дмитро Тевельов зазначає, що виявлені порушення є швидше формальними і в разі перепродажу "Новим регіоном" пакету з дотриманням всіх норм законодавства покупці цих акцій можуть бути визнані добросовісними. Про те, що пакет вже перепроданий, побічно свідчить поширена вчора прес-службою ХК "Київміськбуд" інформація. Холдинг повідомив, що 1 вересня на ім'я його президента Василя Можара прийшов лист від компаній Atima Ltd, Investion Ltd і Akvista Ltd, які називають себе новими власниками "Київміськбуду" і запрошують пана Можара на зустріч. "Ми просимо призначити час зустрічі в офісі одного з наших партнерів в Лондоні з метою обговорення важливих питань нашої співпраці", - цитує лист агентство "Інтерфакс".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас