Яких цін нам чекати у вересні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яких цін нам чекати у вересні

Казна та Політика
4226
Якщо в травні наша віртуальна родина з трьох осіб у спецпроекті "Індекс цін у Києві" витрачала на їжу близько 2450 грн., то в серпні на неї йшло близько 2300 грн. Витрати пішли в мінус на 150 грн. перш за все через те, що протягом усього літа стабільно дешевшали "вітаміни", молочні продукти, яйця і курятина.
Паливо: порадує стабільними цінами
Всі опитані нами експерти переконані в тому, що бензин у вересні дорожчати не буде. "У вересні 95-й, як і зараз, буде коштувати 7,5-7,8 грн. (Залежно від продавця). Виключення - Крим. Тут традиційно наприкінці літа - на початку вересня ціна досягає 7,9 грн. За літр "п'ятого". Ціна на інші види палива залишиться найближчим часом на нинішньому рівні: 7,2-7,35 грн. за літр 92-го і 6,5-6,9 за літр дизпалива ", - вважає аналітик консалтингової компанії ЮПЕКО Олександр Сіренко. За його словами, ситуація може змінитися тільки лише від будь-якого штучного фактора. Наприклад, якщо один з великих НПЗ закриють на ремонт. Однак це малоймовірно.
Аналогічної думки дотримується і директор НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев. "Паливо не подорожчає завдяки жорсткій політиці влади, яка спрямована на стабілізацію цін (Мінпаливенерго зараз попереджає будь-які спроби підвищення цін операторами ринку), і тому, що світова економіка не відновлюється так швидко, як прогнозували, а наприкінці жовтня нас може чекати друга хвиля кризи ", - зазначає експерт. За його словами, якщо ціна на світовому ринку в другій половині осені підніметься до $ 90-95 за барель (зараз $ 75), бензин буде коштувати 1,05 євроцента за літр - близько 10 грн. за літр (при нинішньому курсі 1 євро = 10,05 грн.).
Гречка: все дорожче й дорожче
У серпні багато покупців відчули справжній шок від цін на гречку: вони в один момент злетіли з 9 грн. до 13-14 грн. Такі цінники - результат постійного зменшення посівних площ. Якщо в 2000 році на гречку було відведено 574 тис. га, то в 2010 - 210 тис. га. "Українцям треба 300 тис. т крупи, а врожай очікується 160 тис. т, - говорить Сергій Наливка, директор консалтингового агентства" ААА ". - Тому доведеться імпортувати її з Китаю". Що, природно, не може не позначитись на цінах. Щоправда, на думку Миколи Верницького, директора інформаційної компанії "ПроАгро", ціни сильно не злетять. "Максимум до 17 грн., - вважає експерт. - Ціни утримуватиме зменшення попиту. Українці перейдуть на більш дешеві крупи (рис, пшоно), на макарони. Іншої думки дотримується Сергій Наливка:" До кінця року ціни на гречку через імпорт досягнуть 18-20 грн. ".
Масло: без змін
У серпні ціни на "олію" особливо не змінились. Лише в окремих виробників спостерігалося невелике зниження, копійок на 20. І середня ціна 1 л коливається на рівні 10,8-11 грн. Як пояснив нам Микола Верницький, директор консалтингової компанії "Проагро", зараз на ринку соняшникової олії в Україні склалась неоднозначна ситуація: "З одного боку, зростають оптові ціни через світову тенденцію до подорожчання, з іншого - запаси соняшнику у нас достатні. Плюс цього року вони зросли ще на 1 млн т, а цього більш ніж достатньо ". На думку експерта, з цінами у вересні може нічого не відбутися, оскільки нинішня політика компаній - "замороження" роздрібних цін і отримання прибутку тільки за рахунок зростання оптових. Крім того, на стабільності цін можуть позначитись прийдешні вибори, в таких умовах мало хто зацікавлений у зростанні цін на продукти взагалі. Так що є всі шанси купувати у вересні соняшникову олію по 10,8 - 11 грн. / л.
Молочне: набирає обертів
Наприкінці серпня ціни не тішили любителів молочного. Якщо протягом усього літа вони падали, то зараз взяли курс на підвищення. Так, вже на цьому тижні деякі виробники підняли ціни в середньому на 50-70 коп. У результаті літр молока тепер можна купити за 5,5-6 грн. замість 5-5,5 грн. Наші експерти прогнозували таке зростання цін, але на вересень. "Всьому провиною - різке зменшення молочної сировини", - каже Інна Ільєнко, експерт з молочної продукції Українського клубу аграрного бізнесу. А зменшилися надої через аномальну спеку, яка випалила траву. За словами експерта, зростання цін на молочну продукцію триватиме і у вересні і складе 5%. Ірина Лобас, заступник гендиректора торгового дому "Ласуня" з маркетингових питань, вважає, що ціни піднімуться мінімум на 10%. "У цьому році сировини менше, ніж у минулому", - пояснює експерт. Якщо виправдаються ці прогнози, то у вересні молоко доведеться купувати не дешевше, ніж по 5,8 грн. / л, а сир - по 26,8 грн. / кг.
М'ясо: ціни взяли курс на подорожчання
Влітку ціни на свинину і яловичину "замерзли". Але зараз намітилася тенденція до їх "размороження". За словами Єлизавети Святківської, експерта з ринків м'яса та м'ясопродуктів Українського клубу аграрного бізнесу, в 2-й половині серпня закупівельні ціни на худобу в живій вазі зросли. "Виробники очікують подорожчання кормових культур, звідси і зростання цін на продукцію в опті, - пояснює експерт. - Це може призвести до збільшення роздрібних цін на свинину і яловичину на 10-15% вже у вересні". З таким прогнозом не згоден Андрій Порох, виконавчий директор Русанівського м'ясокомбінату. "Так, дійсно, зараз спостерігається невелике зростання цін. Кордони зараз стоять, складно провезти товар. І ось цей дисбаланс між попитом і пропозицією змусив ціни йти вгору. Але це тимчасове явище. Думаю, у вересні ціни на свинину будуть такими ж, як і влітку: у вересні, як і раніше багато овочів, і українці не багато їдять м'яса. І тільки із найбільш затребуваногоу м'яса (вирізки, балики) вони можуть піднятися на 5-7% ". Що стосується яловичини, то, на думку експерта, у вересні ми побачимо колишні ціни. "Ціни на яловичину пов'язані з цінами на курятину. Подорожчає куряче м'ясо - подорожчає і яловиче. Але поки що передумов для зміни цін на курятину немає. Вони можуть зрости, якщо будуть проблеми із зерновими і їхня ціна збільшиться. Але це буде вже в жовтні ", - вважає експерт. Так що у вересні ми будемо купувати курятину в тушках по 17-18 грн. /кг. А ось якщо виправдається прогноз Єлизавети Святківської, то на яловичину будемо витрачати 63-69 грн. /кг замість 55-60 грн. /кг, а на свинину - 57-63 грн. /кг замість 50-55 грн. /кг.
Овочі, фрукти: подешевшає лише виноград
Свято життя під назвою "дешеві фрукти і овочі" завершується. За прогнозом представника проекту МФК з розвитку овочівництва в Україні Федора Рибалка, у вересні будуть дорожчати усі "вітаміни", крім винограду. Але про все по черзі. Почнемо з основних овочів з т. зв. "борщового набору". "У вересні вони подорожчають на 10-20%. По-перше, через спеку не так уже й багато якісних овочів. По-друге, є їх дефіцит в Росії, і частина товару піде на експорт", - пояснює експерт. Якщо цей прогноз виправдається, то у вересні картопля буде коштувати 4,5-5 грн. / кг, морква - 5,5-6 грн. / кг, буряк - 2,2-3,5 грн. / кг, капуста - 3 ,8-4, 2 грн. / кг, цибуля - 3,3-3,6 грн. / кг, баклажани та перець - 5,5-6 грн. / кг. Також на 10-20% подорожчають огірки - до 5,5 -8,5 грн. / кг: їх "відхід" прискорила спека. Ще більше подорожчання чекає помідори. "Протягом серпня вони сильно дешевшали - був пік їхньої сезону. А зараз сезон піде на спад, і у вересні томати подорожчають на 20-30%, до 3,5-6 грн. / кг", - вважає наш експерт.
Не дочекаємося у вересні і більш дешевих кавунів і динь. "Цього року багато баштанних експортують до Росії, та й пік сезону вже пройшов. Якщо буде прохолодно і народ не буде тягнути на кавун і диньку, то ціни залишаться колишніми. Якщо ж буде спекотно і буде хороший попит, то вони подорожчають на 20% ", - прогнозує Федір Рибалко. У такому випадку кавуни будемо купувати по 1,8-2,2 грн. / кг, а дині - по 3,5-7,2 грн. / кг, залежно від сорту.
Зниження врожаю яблук у Вінницькій області, яка дає значну частину на українські ринки, може вплинути на загальні ціни, проте це відбудеться ближче до кінця вересня або навіть до початку жовтня. "Яблука тоді можуть подорожчати на 10%, і середня ціна зміниться з 5-6 грн. / кг до 5,5-6,5 грн. / кг, - вважає експерт. - Що порадує, так це виноград. Зі збільшенням врожаю його ціна зменшиться на 10%: з 8-15 грн. / кг до 7-13,5 грн. / кг ".
Одяг, техніка: ціни пригальмували
Якщо в минулі роки в серпні вже щосили торгували одягом і взуттям для осіннього сезону, то зараз асортимент набагато бідніший. "Причина - сильна затримка товару на митниці", - пояснює цю ситуацію Олександр Жолудь, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень. На думку експерта, купувати речі з нового завозу ми будемо за старими цінами. "Винуватець" - стабільний курс гривні. Завдяки йому ж ми не побачимо зростання цін на побутову техніку. Цей прогноз Олександра Жолудя підтверджують і в компанії "Фокстрот. Техніка для дому", і керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник. "Зараз можна говорити про зростання цін тільки на новий модельний ряд техніки, - уточнює Марія Колесник. - Але це зростання перекриється здешевленням старих моделей. Плюс до того в боротьбі за покупця багато магазинів побутової техніки будуть пропонувати суттєві знижки на комп'ютерну техніку. У зв'язку з початком навчального року на неї - підвищений попит. А знижки будуть робити, щоб покупець прийшов в "потрібний" магазин ".
Цукор: до 8 грн.
"Цукрові" ціни не особливо змінювалися в серпні, хоча на окремо взятих точках і у окремих виробників ми спостерігали невелике подорожчання на 30-50 копійок, викликане внутрішньою політикою компаній. Середня ціна кілограма цукру залишилася на рівні 8,5-9 грн. / кг. За словами Миколи Верницького, директора консалтингової компанії "ПроАгро", у вересні ми можемо побачити довгоочікуване зниження цін - до рівня 8 грн. /кг. "Пов'язано це буде з тим, що не за горами поява цукру нового врожаю. Таким чином, його стане більше, а ціни, відповідно, знизяться. Активніше падіння цін почнеться вже в жовтні", - вважає експерт.
Хліб: поки не подорожчає
У серпні ціни на хліб встояли, не дивлячись на прогнози Олександра Васильченка, гендиректора "Укрхлібпрому". Як пояснив нам експерт, ціни штучно стримуються на законодавчому рівні, і ця тенденція збережеться і у вересні. "Незважаючи на те, що за останні три тижні на 35% зросли ціни на всі види борошна, не за горами нове підвищення мінімальної заробітної плати (з 1 жовтня), до того ж з 1 серпня на 15% піднялася ціна на газ для промислових підприємств. А все це впливає на кінцеву ціну хлібобулочної продукції, - уточнює експерт. - У зв'язку з цим в Кабміні зараз йдуть дебати: як зробити так, щоб ціни не підвищувалися. Було прийнято рішення задіяти ресурси Аграрного фонду і відпускати борошно підприємствам за цінами, які були до підвищення. Це на найближчий місяць стримає ціни ", - розповідає Олександр Васильченко. Так що зберігається надія на те, що батон у вересні буде коштувати 2,85 грн., А "український" - 3,37 грн.
Яйця: мінімум по 4 грн.
У серпні ми спостерігали невелике підвищення цін на яйця на ринках (магазинні ціни традиційно вищі, тому більш стабільні). Якщо раніше десяток яєць можна було знайти за 2 грн., То в серпні мінімальна ціна піднялася до 2,5-3 грн. За словами Олександра Бакуменка, голови ради директорів Союзу птахівників України, це в будь-якому випадку не межа, оскільки собівартість яєць - 4 грн. / дес., А значить, виробники працюють собі на збиток і будуть підвищувати ціни. Крім того, восени традиційно кури починають нестися менше, а попит, навпаки, пожвавлюється, адже в міста повертаються школярі та студенти. Так що подорожчання неминуче. "Але прогнозувати ціну досить складно, вона повинна підрости хоча б до рівня собівартості". А це означає, що у вересні ми можемо побачити базарні яйця мінімум по 4 грн. / дес.
Анастасія Єфименко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас