Експерт: Найбільшої економії можна добитися, розпустивши Київраду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Найбільшої економії можна добитися, розпустивши Київраду

Казна та Політика
356
Головний координатор громадянської кампанії "Форум порятунку Києва" Віталій Черняховський вважає, що відмова від райрад в Києві є такою ж алогічною, як і ліквідація Верховної Ради.
Таку думку Черняховський висловив у коментарі УНІАН у зв'язку зі спробою влади ліквідувати районні ради в столиці.
"Оскільки деякі діячі міськради, зокрема, глава депутатської фракції Партії регіонів Олексій Омельяненко, член фракції "Блок Віталія Кличка" Дмитро Андрієвський, член фракції "Блок Леоніда Черновецького" Віктор Гринюк та інші, хто голосував за ліквідацію рад, вважають їх рудиментом радянської системи, то, за їх логікою, слід також розпустити Київраду, Верховну Раду і ліквідувати будь-які виборні посади по всій країні", - сказав Черняховський.
Лідер ФПК підкреслив, що такий підхід порушує демократичний принцип виборності органів влади. "Тоді ми повернемося до монархічної форми правління, одноосібної влади монарха, імператора України. Далеко ми підемо з такими ідеями?", - поцікавився він.
Черняховський переконаний, що будь-які обґрунтування необхідності ліквідації райрад є "огидними і безвідповідальними". "Якщо депутати Київради ратують за знищення райрад, я їм рекомендую почати економію з себе, тому що більшої ганьби і знущання, ніж цей орган, жодна структура в Києві городянам не приносить", - пояснив лідер ФПК.
На його думку, депутатам Київради варто було б проголосувати за саморозпуск, а після цього Верховна Рада повинна і зовсім ліквідувати цей орган. "У Київраді мотивують ліквідацію районних рад в столиці необхідністю економії бюджетних коштів. Але на утримання райрад потрібно близько 70 млн. грн., тоді як на утримання Київської міськради потрібно значно більше, тут ідеться про сотні мільйонів гривень. Відповідно, в разі її ліквідації буде досягнута істотна економія коштів, якої так добиваються деякі депутати", - вважає він.
При цьому Черняховський відзначив, що саме з Київради виходять рішення про незаконні землевідведення, забудову дворів, дитячих і спортивних майданчиків. "З їх "легкої" руки знищуються парки, сквери, ліси. Звідти ж іде незаконна приватизація майна, яке ще залишилося в комунальній власності міста. Там же розкрадаються бюджетні кошти", - пояснив лідер громадської організації.
"Тож якщо утримання Київради справді витратне для держави, то кращий спосіб в цій ситуації - просто ліквідувати орган як такий", - резюмував Черняховський.
Як повідомляв УНІАН, 25 серпня 2010 року Київська міська рада за рішенням 65 депутатів звернулася до Верховної Ради України з проханням внести зміни до Закону "Про столицю України - місто-герой Київ" щодо ліквідації районних рад.
На сьогоднішній день деякі міста в Україні відмовилися від функціонування районних рад. Так, 19 листопада 2009 року Черкаська міська рада прийняла рішення № 5-226 "Про нестворення районних в місті Черкаси рад". Проте 25 травня 2010 року Сосновський районний суд м. Черкаси скасував це рішення, визнавши його протиправним.
25 листопада 2009 року Харківська міська рада прийняла рішення про те, що районні ради міста більше не створюватимуться після закінчення терміну повноважень депутатських чинних складів. Ліквідацію райрад в Харкові підтримали 80 депутатів, "проти" проголосували 9 депутатів.
27 липня 2010 року в Маріуполі був ліквідований остання в місті Іллічівська районна рада, хоча згідно з законодавством районні ради не можуть бути розформовані пізніше, ніж за шість місяців до місцевих виборів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас