"Ъ": ДКЦПФР набирається сил — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": ДКЦПФР набирається сил

Фондовий ринок
415
Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) має намір зобов'язати покупців більше 10% акцій учасників фондового ринку інформувати її про угоди за півроку до їх укладення. При цьому комісія отримає право відмовляти в угодах M & A, йдеться в розробленому ДКЦПФР законопроекті. Розширення прав регулятора необхіднt для активізації боротьби з фіктивними компаніями. Експерти попереджають, що такі дії можуть змінити настрої іноземних інвесторів.
Вчора ДКЦПФР оприлюднила проект закону,zrbq істотно розширює її повноваження у сфері нагляду за учасниками фондового ринку. Документом запропоновано виключити із закону "Про державне регулювання ринку цінних паперів" згадки про граничний термін прийняття рішення про видачу ліцензії (30 днів), а також про терміни дії ліцензії (не менше трьох років). Також проект передбачає надання ДКЦПФР права вимагати від держорганів та юридичних осіб інформацію, необхідну для узгодження статуту створюваного учасника фондового ринку.
Відповідно до законопроекту, в законі "Про цінні папери та фондовий ринок" з'являться нові статті - про необхідні для реєстрації учасника ринку документb; підстави для відмови у погодженні його статуту; умови видачі ліцензії на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку sз зазначенням причин для відмови у її видачі; істотну участь у капіталі компанії. Остання норма передбачає обов'язкове сповіщення ДКЦПФР про намір сконцентрувати більше 10% (25%, 50%, 70% і більше) акцій (паїв) у капіталі учасника ринку не пізніше ніж за півроку до укладання угоди.
При цьому комісія зможе забороняти збільшувати або купувати суттєву частку в капіталі із зазначенням підстав. Регулятор буде вивчати ділову репутацію майбутнього акціонера учасника фондового ринку, його фінансовий стан, наявність коштів для оплати угоди. Крім того, ускладниться процес виходу на ринок іноземних гравців - їм треба буде мати дозвіл регулятора своєї країни; аудиторський висновок, підкріплений звітом української аудиторської компанії; витримки з торгових, банківських та судових реєстрів.
У комісії необхідність розширення повноважень пояснюють їх недостатністю. "Ми видаємо ліцензії компаніям, створеним під одну операцію, реєструємо 'сміттєві' акції, а для запобігання цього потрібно більше повноважень", - пояснив член ДКЦПФР Микола Бурмака. За його словами, з прийняттям документа у комісії з'являться додаткові важелі для боротьби з такими явищами: "Ринок розвивається, а повноваження - ні. Боротьба з негативними явищами теж повинна розвиватися". Проект закону серед іншого вносить зміни до Цивільного кодексу в частині надання ДКЦПФР права ініціювати ліквідацію організацій, що займаються професійною діяльністю на фондовому ринку.
Директор ІГ "АРТ-Капітал" Леонід Городецький вважає, що запропоноване розширення повноважень комісії справді може призвести до скорочення кількості фіктивних компаній. "Безумовно, це ускладнить процес їх створення, але потрібно ліквідувати самі причини їх виникнення", - вважає він. Документ може мати і негативні наслідки для ринку, говорить голова правління ІК Eavex Capital Юрій Яковенко: "Це може перешкодити приходу нових інвесторів в інвестиційні компанії. А якщо торговець виводить 25% своїх акцій на біржу, то кому тоді брати дозвіл на покупку?"
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас