"Ъ": Віктор Янукович не узяв Берлін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Віктор Янукович не узяв Берлін

Казна та Політика
1534
Вчора в рамках візиту до Німеччини президент Віктор Янукович зустрівся з канцлером ФРН Ангелою Меркель. Головною темою переговорів стали відносини України і ЄС, в тому числі підготовка угоди про асоціацію та безвізовий діалог. Німеччина, за інформацією Ъ, поки не налаштована йти на поступки з ключових питань. На зустрічі обговорювалася також тема свободи слова. Втім, в Берліні вважають, що ситуація в цій сфері в Україні далека від критичної.
Одноденний офіційний візит Віктора Януковича до Німеччини розпочався із зустрічі з канцлером ФРН Ангелою Меркель. Ще до початку переговорів було відомо, що їх головною темою стане розвиток взаємин України та ЄС - про це на минулому тижні заявив посол Німеччини в Україні Ханс-Юрген Хаймзет. Вчора Янукович підтвердив, що хоче бачити Німеччину "стратегічним партнером України в ЄС".
Віктор Янукович виокремив кілька напрямів переговорів з ЄС, за якими українській стороні потрібна підтримка Берліна. Серед них - підготовка угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, а також безвізовий діалог. "Одне з питань, яке зараз стоїть на порядку денному, - безвізовий режим. Я вважаю, що це питання найближчого майбутнього", - заявив журналістам Янукович.
Пізніше, виступаючи на зустрічі з представниками німецького бізнесу, президент додав, що крім цього просив канцлера ФРН підтримати прагнення України отримати документально оформлену європейську перспективу. "Дуже важливо, щоб у новій угоді про асоціацію була відображена перспектива України щодо членства в Євросоюзі. Ця позиція вкрай необхідна українському народу", - пояснив Віктор Янукович.
Меркель не стала коментувати очікування свого співрозмовника, але визнала за необхідне зазначити, що взаємини Києва і Брюсселя повинні розвиватися не на шкоду взаєминам Києва і Москви. "Нам у Європейському союзі необхідно пом'якшувати відносини України і Росії, - пояснила федеральний канцлер .- Ми б хотіли, щоб за рахунок підписання угоди про асоціацію України з ЄС зміцнилася позиція української сторони. У той же час необхідно, щоб відносини з Росією розвивалися, адже це має значення і для енергетичної кооперації ".
Темі енергетики Віктор Янукович приділив окрему увагу. "Ми бачимо Німеччину партнером у майбутній реконструкції української ГТС", - заявив він. Як відомо, до цих пір питання модернізації української ГТС вважався загальноєвропейським - Київ вів переговори про це з Брюсселем, а не з окремими країнами ЄС.
Співрозмовники в дипломатичних колах скептично оцінюють перспективи реалізації висловлених в Берліні ідей. "Переговори, що ведуться на рівні ЄС, не можуть вестися на двосторонньому рівні. Тепер це загальноєвропейська справа", - пояснив один з дипломатів.
Очікування Києва про підтримку Берліна у питанні політичного зближення України та ЄС швидше за все теж виявляться марними. Хаймзет раніше офіційно заявив, що Берлін вважає передчасним навіть обговорення можливої перспективи членства України в Євросоюзі.
Аналогічна ситуація, як стверджує інформований співрозмовник в Єврокомісії, і в безвізовому діалозі. Брюссель остаточно затвердив рішення відмовитися від словосполучення "дорожня карта" в назві майбутнього документа про перспективи спрощення візового режиму, який готується до підписання на листопадовому саміті Україна-ЄС. Така назва проводила би аналогію між Україною та балканськими країнами, що мають перспективу членства; крім того, в "дорожніх картах" прийнято розписувати орієнтовні терміни спрощення візового режиму. Кілька країн-членів ЄС, серед яких була Німеччина, заблокували надання Києву таких привілеїв. У результаті майбутній документ буде названий "планом дій", що знижує його політичну вагу.
За словами Ангели Меркель, у рамках переговорів обговорювався рівень демократичних свобод в Україні. "Ми дуже відверто обговорили ці питання ... Я підкреслила, що ми, безумовно, зацікавлені у розвитку демократичних процесів", - повідомила вона. Втім, відповідаючи на питання журналістів, канцлер ФРН не згадала про те, що в Україні існують якісь проблеми в цій сфері. "Ми домовилися, що якщо в майбутньому будуть якісь питання, проблеми, то ми відверто будемо про це говорити", - заявила канцлер.
Важливим заходом програми візиту Віктора Януковича до Берліна стали його переговори з представниками німецького бізнесу. "Обсяг інвестицій (німецького бізнесу в Україну, отриманий за роки незалежності), який у нас є, - трохи більше $ 6 млрд. Це мало для України", - заявив президент, відзначивши, що за цей же період у Росію було інвестовано "у 10 разів більше". Він розповів німецьким підприємцям про політичну стабілізацію в країні і запевнив, що нова українська влада активно бореться з корупцією. Втім, про нові інвестиційні проекти на зустрічі оголошено не було. "Ми знаємо, що в Україні існує традиція підписання інвестсоглашеній в рамках зарубіжних візитів президента. Думаю, під час візиту до Китаю так і станеться. Але в Німеччині в питаннях залучення інвестицій головну роль грає бізнес, а не держава", - пояснив один з дипломатів , причетних до підготовки візиту.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас