Партії визнали придатними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Партії визнали придатними

Казна та Політика
775
Вчора на позачерговій сесії Верховної ради народні депутати змінили правила гри на місцевих виборах, прийнявши законопроект Партії регіонів, що дозволяє брати участь у виборчому процесі партійним організаціям, які зареєструвалися менш ніж за рік до дня голосування. Представники опозиції, незважаючи на задеклароване ними визнання демократичності цього нововведення, за документ не голосували. При цьому президент Віктор Янукович упевнений, що виборчий закон вдалося "значно лібералізувати". До порядку вчорашньої позачергової сесії Верховної ради були включені три питання: внесення змін до законів "Про вибори депутатів Верховної ради Автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних і міських голів" і "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян (щодо механізму повернення заощаджень) ", а також заслуховування інформації Кабінету міністрів про заходи із соціального захисту населення у зв'язку із зростанням тарифів на житлово-комунальні послуги. Відкрив сесію спікер Володимир Литвин. Він одразу ж повідомив, що, крім змін до закону про місцеві вибори, запропонованих головою фракції Партії регіонів Олександром Єфремовим, будуть розглянуті альтернативні законопроекти авторства депутатів Льва Бірюка (БЮТ), Арсенія Яценюка і Юрія Кармазіна (обидва - "Наша Україна-Народна самооборона" ). "Немає інших пропозицій? Тоді починаємо нашу роботу", - сказав глава Ради і запросив на трибуну Бірюка.
Представник фракції БЮТ повідомив, що у своєму законопроекті пропонує скасувати заборону на участь у місцевих виборах партійних організацій, що зареєструвалися менш ніж за 365 днів до голосування, а також надати право районним організаціям політичних партій висувати кандидатів до міських рад районних центрів. Обговорення цього документа, як, втім, і інших, запропонованих опозицією, звелося переважно до дискусій про причини зміни позиції "регіоналів", які спочатку ввели, а потім запропонували скасувати норму закону про заборону участі у місцевих виборах організаціям партій, які зареєструвалися менш ніж за рік до дня голосування. "Ви знаєте, для чого це робиться і чому так пізно кинулася (змінювати закон) Партія регіонів? - Запитав у Льва Бірюка його колега по фракції Володимир Яворівський і сам відповів: - У зв'язку з катастрофічним падінням довіри до них виборців, які за них голосували! "
Наступним виступив Арсеній Яценюк. Він назвав прийнятий у липні закон про вибори "порушенням прямих конституційних прав українців". "Ця позачергова сесія парламенту є першою перемогою (опозиції) за останні вісім місяців роботи нової влади!" - Заявив Яценюк. За його словами, не лише опозиція домоглася від влади поступок, але і міжнародна громадськість: "Червона картка для будь-якої влади з'являється тоді, коли вибори західним світом визнаються недемократичними".
У цей момент в залі почулися обурені вигуки представників як опозиційних, так і провладних парламентських фракцій, проте галас вщух \після того, як на парламентську трибуну вийшов Олександр Єфремов. "Шановні колеги! Ви, як і я, були свідками того, що прийняття цього закону стало результатом непростого компромісу, і якщо б Верховна рада не проголосувала, а президент не підписав закон, то вже 2 серпня почав би діяти старий закон, - звернувся до присутніх голова фракції ПР .- А він стимулював політичну корупцію, купівлю і продаж місць у прохідній частині списку".
Єфремов перерахував запропоновані поправки до закону, зокрема скасування норми про 365 днів, зміну принципів формування виборчих комісій і правил проведення агітації, згідно з якими агітувати за себе можуть лише зареєстровані кандидати. "Вважаю, що всі політичні сили, які не тільки на словах стоять на шляху незворотності демократичних перетворень, сьогодні обов'язково підтримають цей проект закону!" - завершив він свій виступ.
Останнім свій законопроект представив Юрій Кармазін, який, мабуть, не сподіваючись на прийняття власних поправок, вирішив вплинути не на закон, а на президента. "Я вас закликаю, - заочно звернувся він до Віктора Януковича, - дайте команду Службі безпеки, МВС, прокуратурі та податковій займатися виключно своїми справами, а не втручатися у формування списків, формування мерів, займатися установкою прослуховування в політичних партіях і всім тим, чим вони сьогодні займаються! "
У своїх виступах члени фракцій говорили переважно про один законопроект - запропонований главою фракції Партії регіонів. Представники коаліції прогнозовано закликали депутатів його підтримати, а опозиціонери, незважаючи на визнання демократичності норми про скасування річної реєстрації партійних організацій, активно критикували його положення.
- Фракція не буде голосувати за цей законопроект - я не бачу в ньому забезпечення жодного прозорості, ні демократичності місцевих виборів, - категорично заявила депутат Ольга Боднар (БЮТ) .- Я не розумію, чому немає самовисуванців в мери міст, чому збережена можливість одночасного проведення виборів і всеукраїнського референдуму, чому не скасована графа "проти всіх" у бюлетенях?
- Чому не дозволяєте самовисування мерам? Чому не дозволяєте блоки? - Доповнив пані Боднар народний депутат В'ячеслав Кириленко ("Наша Україна-Народна самооборона").
Після обговорення та півгодинної перерви Володимир Литвин почергово поставив законопроекти Льва Бірюка та Арсенія Яценюка на голосування, але жоден з них не набрав достатньої кількості голосів - їх підтримали 145 і 153 депутати відповідно. У свою чергу законопроект Олександра Єфремова, який спікер поставив на голосування відразу в цілому як закон, підтримали 264 члена коаліції. Тим самим депутатам вдалося змінити правила проведення виборів, призначених на 31 жовтня, до початку виборчої кампанії - 11 вересня.
Свою оцінку прийнятим поправкам дав і президент Віктор Янукович, який перебуває з офіційним візитом у Німеччині (див. стор 2). "На прохання громадськості, політичних партій, а також враховуючи думки з цього приводу різних європейських політиків, ми значно поліпшили, лібералізували закон про місцеві вибори", - заявив Янукович.
Два питання, які залишились, порядку денного обговорювались не більше ніж півтори години і не викликали інтересу у депутатів - більшість парламентарів залишили сесійну залу. Парламентарі відправили на повторне перше читання урядовий законопроект "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян (щодо механізму повернення заощаджень)" (див. стор 7). Крім того, після заслуховування інформації Кабінету міністрів депутати ухвалили постанову "Про соціальний захист населення у зв'язку з формуванням тарифів на послуги житлово-комунального господарства". Проект передбачає зменшення тарифу на житлово-комунальні послуги, включаючи оплату газу, з 15% до 10% середньомісячного сукупного доходу для сімей, що складаються з пенсіонерів, інвалідів та дітей до 18 років, а також з 20% до 15% - для родин, у складі яких є працездатні громадяни. Слід зазначити, що необхідності в ухваленні цього документа не було. Ще в липні Кабмін прийняв постанову "Про посилення соціального захисту населення при оплаті житлово-комунальних послуг", в якому містяться ті ж цифри і норми, які були вчора схвалені депутатами.
Валерій Кучерук
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас