Депозити із вільним доступом стрімко втрачають прибутковість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозити із вільним доступом стрімко втрачають прибутковість

Кредит&Депозит
1577
Средня ставка із вкладів із правом поповнення і часткового зняття наприкінці серпня-2010 впала нижче 10% річних. При цьому швидкість зниження ставок з таких вкладів лише наростає.
За даними компанії "Простобанк Консалтинг" середня ставка з універсальних вкладів (з правом вільного поповнення і зняття) в гривні строком на один рік 26.08.2010 р. склала 9,67% річних. При цьому 31.05.2010 р. ця ставка складала 12,15% річних. Таким чином, за літо зниження склало 2,48 відсоткових пункти. За три місяці літа темпи падіння значно прискорились: із середньомісячних 0,36 за січень-травень до 0,83 за червень-серпень.
Експерти вважають, що така ситуація пов'язана з тим, що універсальні депозити стали нецікавими для банків. "На сьогоднішній день депозити з правом поповнення і часткового зняття не є такими актуальними для банків - вони були одним з механізмів повернення клієнтів до банку і повернення довіри клієнтів до банків", - коментує Дмитро Мелюс, заступник голови правління Укрбізнесбанку.
"Те, що універсальні депозити падають трохи швидше, пояснити можна, перш за все, бажанням банків зменшити свої ризики, - пояснює Антон Шаперенков, директор департаменту управління продуктами роздрібного бізнесу VAB Банку. - Адже маючи можливість вільного доступу до коштів, розміщених на універсальному депозиті, клієнт у будь-який момент може достроково зняти їх - частково або повністю, - не втрачаючи при цьому рівня прибутковості. В результаті в цьому сегменті для банку завжди існує ризик нестабільної поведінки залишків з таких вкладах, що у свою чергу підвищує ризики планування із розміщення цього ресурсу в активні операції. Тому банки більше зацікавлені в залученні пасивів з фіксованою терміновістю, що і регулюється на сьогодні за допомогою стрімкішого зниження відсоткових ставок з універсальних депозитів".
За словами фахівців, ставки нестримно знижуватимуться і надалі. "При збереженні загальних тенденцій зниження відсоткових ставок універсальні депозити так само втрачатимуть в прибутковості, оскільки нелогічно тримати високу ставку з універсальних депозитів і низьку - з термінових. Тому зниження відсоткових ставок із вкладів із нестабільними залишками йтиме врівень із зниженням ставок із термінових депозитів", - прогнозує Антон Шаперенков.
"Ті банки, які сьогодні пропонують з таких вкладів15-16% річних у гривні, до кінця року знизять ставки до 11-12% річних. І навіть банки, що відчувають проблеми з ресурсами, знижуватимуть відсоткові ставки, слідуючи загальній тенденції", - підтримує колегу Сергій Міщенко, директор департаменту розробки банківських продуктів Астра Банку.
Крім цього, банкіри прогнозують поступове зниження пропозиції з цих видів депозитів. "На ринку посилюватиметься тенденція "відходу" від універсальних депозитів і заміни їх безстроковими депозитними програмами з вільним доступом до коштів (рахунки з підвищеним відсотком на залишок)", - вважає Ела Дембовська, директор департаменту роздрібного бізнесу БМ Банку.
Найбільш прибуткові універсальні депозити строком на один рік серед 50 найбільших банків:
* Мінімальна сума вкладу 500,01 грн.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас