Заходи Японії з ослаблення ієни можуть провалитися без підтримки США і ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заходи Японії з ослаблення ієни можуть провалитися без підтримки США і ЄС

Валюта
216
Будь-які спроби Японії ослабити ієну, яка подорожчала минулого тижня до максимуму за 15 років по відношенню до долара, можуть виявитися безрезультатними без координування заходів з США і Європейським Союзом, вважають аналітики валютного ринку.
Японії потрібна допомога для зниження курсу ієни, а це маловірогідно, оскільки і США, і Європа хочуть, щоб їхні валюти залишалися порівняно слабкими, аби підтримати експорт і забезпечити стабільне відновлення власної економіки, повідомляє агентство Bloomberg.
Так, інтервенція Швейцарського національного банку цього року не завадила швейцарському франку досягти рекордних висот по відношенню до євро.
"Одноосібні дії Банку Японії, швидше за все, не змінять настрою в середньостроковій перспективі. Якщо ж японському ЦБ якось удасться переконати Європейський центральний банк і міністерство фінансів США погоджувати політику і допомогти японським заходам, то різниця відразу буде помітна. Але я зовсім не вірю в те, що це можливо", - заявив директор підрозділу валютних операцій ING Groep NV Джон Маккарті.
Минулий тиждень ієна закрила на рівні 85,22 по відношенню до долара після підйому до 83,60 ієни 24 серпня. З початку року японська нацвалюта подорожчала на 9% в парі з доларом і на 22% по відношенню до євро.
Як і боялися аналітики, екстрені заходи Банку Японії, про які було оголошено в понеділок, не змогли повністю ослабити ієну. Після оголошення ЦБ в понеділок ієна подешевшала до 85,91 по відношенню до долара, проте падіння скоротилося до 85,42 ієни.
Як показало опитування, проведене з 11 по 24 серпня міністерством економіки Японії, близько 40% японських підприємств переведуть виробництво і НІОКР за кордон, якщо курс нацвалюти до долара залишиться на рівні 85 ієни. При цьому частка компаній, які чекають скорочення прибутків у зв'язку зі зростанням вартості ієни, зросла до 65% з 16% за підсумками аналогічного опитування в травні, коли за долар давали близько 90 ієн.
"Я хочу, щоб Токіо почув наші стогони. Потрібно щось зробити, щоб запобігти занепаду в Японії. Все, що ми можемо зробити, - продовжити просити допомоги. Ці проблеми тривожать мене щодня", - стверджує голова ради директорів Suzuki Motor Corp. Осаму Судзукі.
Японії не проводила інтервенцій на валютному ринку з 2004 року, коли курс ієни до долара складав близько 109. Банк Японії витратив $175 млрд в січні-березні 2004 року, аби запобігти зміцненню нацвалюти, проте до кінця року долар подешевшав вже до 102,63 ієни.
В останні місяці ієна дорожчає на побоюваннях, що відновлення світової економіки сповільнилося.
Раніше повідомлялося, що Банк Японії на позачерговому засіданні в понеділок прийняв рішення розширити програму кредитування, що має підтримати економіку і припинити зростання курсу ієни.
Обсяг кредитної програми, що становить 20 трлн ієн ($233 млрд), збільшується на 10 трлн ієн - до 30 трлн, термін дії кредитів, які видаватимуться з додаткових коштів, подовжується з 3 до 6 місяців.
Кредитна програма, рішення про розширення якої було прийняте ЦБ, спочатку була запущена в грудні минулого року з метою запобігання зростанню курсу ієни.
Банк Японії зберіг в понеділок базову процентну ставку на рівні 0,1%, а також не став міняти показники програми купівлі держоблігацій. У заяві банку також нічого не йдеться про можливість інтервенцій на валютному ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас