"Ъ": Нова освіта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нова освіта

Казна та Політика
1256
В п'ятницю Кабінет міністрів прийняв близько 40 документів, що стосуються реформування системи освіти. Уряд має намір комп'ютеризувати всі школи і об'єднати навчальні заклади в освітні округи. Міністерство освіти і науки також пропонує надати вузам можливість самостійно формувати вартість контрактного навчання. Ця ініціатива вже викликала критику з боку студентських організацій, які побоюються істотного збільшення плати за навчання.
В п'ятницю на розширеному засіданні, присвяченому розвитку сфери освіти, Кабінет міністрів затвердив близько 40 нормативно-правових актів, що стосуються реформ дошкільної, середньої, професійно-технічної і вищої освіти. Зокрема, за словами міністра освіти і науки Дмитра Табачника, уряд прийняв держпрограму впровадження інформаційно-комунікаційних технологій, що передбачає повну інформатизацію сфери освіти і стовідсоткове оснащення шкіл і вузів комп'ютерами.
Міністр особливо відзначив, що на сьогоднішній день в Україні на 29 учнів припадає лише один комп'ютер. "Нам потрібно довести цей показник до європейського рівня, де співвідношення складає від трьох до семи учнів на один комп'ютер", - підкреслив Дмитро Табачник.
За його словами, в рамках програми впровадження інформаційно-комунікаційних технологій, кошторисна вартість якої - близько 700 млн грн., проходить перепідготовка вчителів, школярів і студентів "для набуття компетентних навичок користування комп'ютером". "Держава визначить технічні вимоги і умови для побудови мережі швидкісного інтернету, і той приватний партнер, який виграє конкурс, зможе виступити інвестором", - уточнив глава Міносвіти. Нагадаємо, напередодні президент Віктор Янукович розкритикував Табачника за недостатнє технічне оснащення шкіл і низьку кваліфікацію вчителів в користуванні комп'ютерами.
Окрім іншого, Кабінет міністрів прийняв постанову про створення освітніх округів, що передбачає об'єднання навчальних закладів різного рівня - від шкіл до університетів - за професійною або територіальною ознакою без втрати юридичної самостійності. Як пояснила керівник прес-служби Міносвіти Ірина Косевська, як експеримент такий проект вже діє в Хмельницькій області, його метою є "оптимізація ресурсів навчальних закладів". "Наприклад, в рамках округу школярі під час практики або за домовленістю можуть відвідувати технічно більш оснащену школу", - додала Косевська.
Дмитро Табачник повідомив також про підготовлені Міністерством освіти зміни до закону "Про вищу освіту", що дають право вузам самостійно встановлювати вартість навчання не лише відповідно до рівня інфляції, але і "іншим фінансових витрат". Зараз вузи мають право підвищувати вартість контрактного навчання лише на коефіцієнт поточної інфляції. При цьому фактичний рівень інфляції в Україні за січень-липень досяг 3,1%, а річний прогноз, закладений в бюджеті, складає 9,5%.
В Міносвіти не відкидають, що в разі прийняття ця ініціатива може викликати істотне зростання вартості контрактного навчання. "Тут немає ніякої трагедії. Хто хоче вчитися в хорошому університеті, повинен докласти більше зусиль. Студентам треба працювати і відкладати кошти на навчання", - підкреслив Табачник.
Керівники провідних вузів України підтримали пропозицію Міносвіти. Ректор Національного університету ім. Тараса Шевченка Леонід Губернський переконаний, що вузам треба залучати додаткові кошти, бо бюджетними коштами не можна задовольнити всі потреби. "Кожен університет розраховує лише на свої позабюджетні кошти, які прямують на ремонт, закупівлю устаткування й інші витрати", - заявив Губернський. На думку президента Національної Києво-Могилянської академії Сергія Квіта, повна фінансова автономія вузів гарантує якісну освіту.
Студентські організації не схвалюють можливе підвищення вартості контрактного навчання. "Кабміну треба чітко регламентувати систему формування плати за навчання, щоб було зрозуміло, з чого складається вартість контракту, - вважає президент Національного студентського союзу Анатолій Ігнатович.- Вуз - не просто комерційна структура, тому судити про якість навчання потрібно не за розмірами витрат, а за рівнем підготовки студентів".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас