Українці скинуться для РосУкрЕнерго по півтисячі гривень? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці скинуться для РосУкрЕнерго по півтисячі гривень?

Енергетика
2662
Нафтогаз протягом кількох днів спише газ на користь комерційної компанії. Вона поверне газ, але за новою ціною... Нескладно порахувати, в скільки влетить нам ця грандіозна афера.
У статті "МВФ - тумбочка, де лежать гроші для Фірташа?", опублікованій в УНІАН ще на початку липня, ми розповіли, яким чином посередницька структура "Росукренерго" може одержати від України гроші, що належать їй згідно з рішенням Арбітражного інституту при Торговій палаті Стокгольма від 8 червня 2010 року.
Зокрема, в згаданому матеріалі йшлося, що НАК "Нафтогаз Україна" нібито передасть фірмі "Росукренерго" 12,1 млрд. кубометрів газу, що належать їй згідно з судовим рішенням . Потім українська нафтогазова компанія вирішить, що їй потрібно терміново придбати назад цей газ, і купить його у "Росукренерго". А вже гроші на ці цілі "немічному" Нафтогазу виділить з бюджету уряд. Насправді ніяких переміщень газу при цьому не буде - він як лежав в підземних сховищах України, так і залишиться там лежати.
Ну а сьогодні стало відомо, що наше припущення виявилося абсолютно вірним, а крім того, з`ясувалися деякі подробиці схеми отримання компанією "Росукренерго" грошей від України в найближчому майбутньому.
Як пише видання "Коммерсант-Украина" з посиланням на високопоставлені джерела в "Росукренерго", Газпромі і Мінпаливенерго України, НАК "Нафтогаз України" і "Росукренерго" вже в принципі погодили схему повернення 12,1 млрд. кубометрів газу.
Повідомляється, що суперечка між компаніями повинна бути розглянута у Вищому господарському суді, і у разі рішення на користь "Росукренерго" (а в цьому не доводиться сумніватися) Нафтогаз протягом декількох днів спише газ на користь швейцарської компанії. Потім Нафтогаз скористається правом вимоги від "Росукренерго" 1,7 млрд. дол. за угодою переуступки боргу з Газпромом. "Росукренерго" поверне цю суму у вигляді газу з розрахунку поточної імпортної ціни 248,72 дол. за тисячу кубометрів - тобто 6,8 млрд. кубометрів, а 5,2 млрд., що залишилися, повинна буде продати на внутрішньому ринку через "Укргаз-енерго" (по 50% належать "Росукренерго" і Нафтогазу) з мінімальною націнкою, завдяки цьому велика частина прибутку залишиться на рахунках "Росукренерго". "Таким чином, баланс газу буде збережений, і Україна зможе пройти зиму без проблем", - цитує видання неназваного чиновника Мінпаливенерго.
У разі реалізації такої схеми акціонери "Росукренерго" - російська компанія "Газпром" і український олігарх Дмитро Фірташ (володіють по 50% компанії) - одержать від продажу газу 1,89 млрд. дол. доходу, підрахував начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн.
Проте деякі обставини можуть дозволити Фірташу одержати від Нафтогазу ще більше грошей. Зокрема, судові розгляди в українських судах займуть певний час, до того ж і сам Фірташ зацікавлений не дуже-то поспішати, оскільки, чим пізніше буде ухвалено остаточне судове рішення, тим менше "Росукренерго" поверне Україні газу. Відповідно, більше залишиться у посередницької компанії блакитного палива для подальшого перепродажу Нафтогазу. Річ у тому, що ціна російського газу зараз росте: якщо сьогодні вона становить близько 250 дол. за тисячу кубометрів, то в четвертому кварталі цього року вона підвищиться, приблизно, на 15%. У зв`язку з чим повертати Нафтогазу можна буде менший об`єм, а у "Росукренерго" залишиться як дохід, відповідно, більше газу.
"Якщо перерахунок проводитиметься за поточною ціною газу на ринку, то чим вища ціна, тим менше газу треба повертати. У четвертому кварталі ціна газу для України може становити 290 доларів за тисячу кубометрів. Це означає, що повернути доведеться тільки 5,8 млрд., а не 6,8 млрд. кубометрів газу", - пояснив член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима. Отже, на 1 млрд. кубометрів газу опиниться у такому разі більше в засіках "Росукренерго". Тому, відповідно, передбачуваний дохід "Росукренерго" істотно зросте і становитиме близько 2,5 млрд. дол.
Ну і найцікавіше питання: хто заплатить "спритній" фірмі "Росукренерго" такі величезні гроші? Відповідь може бути тільки одна: український народ!
Вже з серпня ціни на газ для населення і підприємств теплокомуненерго, як відомо, підвищені урядом на 50%. Також представники Кабміну оголосили про таке ж подорожчання газу в квітні 2011 року і потім ще через півроку - тобто в жовтні. Ці гроші, зібрані з населення України, і підуть на розрахунок з Фірташем.
Проте зрозуміло, що до кінця нинішнього року необхідної суми на рахунках Нафтогазу ще не збереться, тому йому надасть необхідну фінансову "допомогу" український уряд. Для чого останньому якраз і знадобляться кредити від МВФ, Світового банку, Європейського Союзу, ЄБРР і інших організацій, про що детально писалося в нашій липневій статті.
Нескладно порахувати, в яку копійку влетить українцям ця грандіозна фінансова афера, розроблена Фірташем і здійснена ним при очевидному сприянні нинішньої української влади. 2,5 млрд. дол. за теперішнім валютним курсом відповідають трохи менше 20 млрд. грн. Втім, експерти прогнозують зростання курсу долара в кінці року до 10-12 грн./дол., тому гривневий еквівалент може виявитися ще значнішим. Причому виплата фірмі "Росукренерго" грошей Нафтогазом за допомогою уряду стане додатковим могутнім чинником для девальвації національної валюти.
Але навіть якщо брати "всього" 20 млрд. грн., то, з урахуванням нинішньої чисельності населення України в 46 млн. чоловік, вийде, що кожен українець, включаючи немовлят і людей похилого віку, заплатить фірмі "Росукренерго" по 435 гривень. А якщо курс долара буде вищий, то ця сума, відповідно, буде ще більшою...
Юрій Глухов
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас