Уряд орієнтується по картах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд орієнтується по картах

Фінтех і Картки
481
Уряд приступив до реалізації проекту "Електронний студентський квиток", в рамках якого вузи повинні з 1 вересня почати видачу студентських квитків, інтегрованих з банківською платіжною картою. У НБУ вважають, що за рік банки-члени НСМЕП емітують близько 460 тис. таких карт. Керівники вузів невдоволені тим, що держава отримає повний контроль за переміщенням студентів, і чекають появи держпрограми, по якій будуть визначені декілька банків для емісії студентських карт.
Нацбанк повідомив, що з 1 вересня починається поетапне впровадження електронного студентського/учнівського квитка, що закріплене наказом №801 Міністерства освіти і науки. За допомогою цих квитків учні зможуть використовувати пільги, передбачені для них, наприклад при купівлі залізничних квитків. Міносвіти і Нацбанк з 2006 року проводили експеримент з випуску 10,5 тис. студентських квитків на базі платіжних карт Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП), на які перераховувалася стипендія. У НБУ розповіли, що вузам рекомендовано до 1 вересня 2011 року забезпечити близько 460-470 тис. студентів картами НСМЕП.
Зараз учасниками НСМЕП, створеною НБУ, є 52 банки. Найактивніше з них емітують національні карти на чіповій основі експрес-банк і Імексбанк. За даними НБУ, на 1 липня з 28,74 млн активних карт лише 1,23 млн були чіпові (26,8 млн - магнітні). Міжнародні платіжні системи Visa і MasterCard контролюють понад 90% ринку карт.
Банкіри чекають, що успіх експерименту з "Електронним студентським квитком" і наказ №801 збільшать емісію карт, але лише на 200 тис. Головна проблема в тому, що платіжна карта, апробована на базі НСМЕП, негативно сприймається найбільшими банками. З вузами працюють такі системні банки, як Приватбанк, "Райффайзен Банк Аваль", Укрсиббанк і Укрсоцбанк, що емітують карти міжнародних систем. "Цього року ми інформували більше 200 вузів про свої пропозиції, але в 70% з них працюють програми системних банків, які не використовують НСМЕП", - пояснив начальник управління платіжних карткових систем Експрес-банку Василь Московець.
Керівники вузів не проти впровадження електронних карт, але стурбовані можливостями уряду по контролю за переміщеннями студентів. "Я поки незнайомий з цим проектом, але якщо ця карта використовуватиметься як елемент контролю, то розгляд питання її впровадження переходить в абсолютно іншу площину і набуває політичного контексту", - сказав проректор Запорізького національного університету Федір Турченко. Проректор Національного авіаційного університету Максим Луцький упевнений, що для успішної реалізації цього проекту уряд повинен сам визначити стабільні банки, через які вузи повинні працювати. "Необхідна загальнодержавна програма, в рамках якої міністерство провело б тендер і визначило три-п'ять банків, що мають представництва у всіх областях", - вважає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас