Литвицький: Об'єктивні підстави для інфляції в серпні відсутні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Об'єктивні підстави для інфляції в серпні відсутні

Казна та Політика
232
Серпень може стати п'ятим поспіль місяцем дефляції або нульової інфляції, оскільки об'єктивні підстави для зростання споживчих цін цього місяця відсутні, вважає керівник групи радників глави Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.
"Якщо раптом в серпні інфляція все ж буде, то причиною тому буде формування інфляційних чекань на порожньому місці, в якому останнім часом активно бере участь експертне середовище", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.
Литвицький нагадав, що з моменту введення гривні інфляція в Україні в серпні фіксувалася всього тричі: у 1998-1999 роках, відмічених великою девальвацією, і в 2007 році.
"Всі останні роки існування гривні в серпні завжди був або нуль, або дефляція. Тому експерти, що заявляють про інфляцію, повинні дотримуватися хоч би видимості науки і аргументувати свою думку", - підкреслив радник глави НБУ.
За його словами, урожай, що виявився нижчим від прогнозованого, все одно досить великий, щоб з врахуванням значних перехідних запасів гарантувати стабільність продовольчих цін. "У 2003 році неврожай був справжній, але все одно була дефляція", - нагадав Литвицький.
Він додав, що для інфляції відсутні й інші об'єктивні підстави, зокрема, монетарні. Окрім того, ситуація на валютному ринку стабільна: попит і пропозиція близькі до рівноваги, що дозволяє Нацбанку останні дні зовсім не виходити на ринок.
На думку Литвицького, навіть підвищення цін на природний газ не повинне стати причиною інфляції, оскільки питома вага цього чинника невелика. Радник глави НБУ нагадав, що останнє значне підвищення тарифів на комунальні послуги під час управління уряду Юрія Єханурова в 2006 році завдяки стабільним цінам на продовольство також не привело до інфляції.
Як повідомлялося, дефляція в Україні в липні 2010 року сповільнилася до 0,2% в порівнянні з 0,4% в червні, 0,6% - в травні і 0,3% - в квітні. Згідно з даними Держкомстату, з початку поточного року споживчі ціни в країні зросли на 3,1%.
Інфляція в Україні в 2009 році сповільнилася до 12,3% з 22,3% роком раніше. Уряд поки зберігає прогноз споживчої інфляції на 2010 рік на рівні 13,1% через існуючі ризики, але допускає його поліпшення до рівня менше 10%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас