В Ашхабаді знесли знамениту 12-метрову позолочену статую Туркменбаши — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Ашхабаді знесли знамениту 12-метрову позолочену статую Туркменбаши

Казна та Політика
661
Знаменита з часів правління першого президента Туркменістану Сапармурата Ніязова Арка нейтралітету 26 серпня була знесена, повідомляє Бі-бі-сі.
Арка нейтралітету була центральним елементом архітектурного обличчя столиці, яка мала прославити в століттях президента Ніязова. Демонтаж 70-метрової арки в центрі Ашхабада поряд з президентським палацом тривав трохи більше двох місяців.
Як повідомляється, роботи з демонтажу архітектурного пам'ятника вела турецька компанія Polimeks. Окрім демонтажу, компанії доручено побудувати в іншій частині Ашхабада монумент Нейтралітету - аналог демонтованої Арки, який буде на 20 метрів вищий від попередньої споруди.
Відповідну постанову було підписано нинішнім Президентом Туркменістану Гурбангули Бердимухамедовим. Будівельні роботи повинні завершитися вже в жовтні 2011 року, до 20-річчя незалежності Туркменії.
При цьому, згідно з розпорядженням Бердимухамедова, в конструкції нового архітектурного ансамблю скульптури Туркменбаши або будь-якої іншої згадки особи одіозного лідера не передбачено.
Нагадаємо, що цього року вперше після дев'яти років заборони в Ашхабаді запрацював цирк. Виставу особисто відкрив президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов.
Попередній президент країни Сапармурад Ніязов включив цирк, разом з оперою, кіно і балетом до чорного списку. Він вважав, що ці види мистецтва чужі туркменському менталітету. За його указом, театр опери і балету в Ашхабаді були знесені, а кінотеатри і цирк перетворені на підсобні приміщення.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас