"Ерсте Банк": Значних потрясінь від великої пропозиції держоблігацій чекати не варто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ерсте Банк": Значних потрясінь від великої пропозиції держоблігацій чекати не варто

Казна та Політика
369
Значних "потрясінь" на ринку від великої пропозиції державних облігацій чекати не варто.
Така думка міститься в аналітичному звіті "Ерсте Банку".
Як вважають аналітики, це пов'язано з тим, що уряд перевиконав план зовнішніх позик на поточний рік, банки перенасичені вільними коштами, а нерезиденти проявлять великий інтерес після підписання нового договору з МВФ. Значним обмежуючим чинником буде система лімітів серед іноземних банків на придбання державних облігацій, яка істотно понизить купівельну спроможність банків. Ключові чинники для майбутньої прибутковості, такі як випуск облігацій траншами або участь НБУ, поки остаточно не визначені.
Аналітики відзначають, що в серпні почнеться випуск великого обсягу ОВДП, які надаватимуться українським компаніям взамін на погашення заборгованості по відшкодуванню ПДВ. Остаточна сума може скласти близько 16-17 млрд. грн. (1,6% ВВП). Проте випуск ПДВ-облігацій не буде єдиною емісією державних облігацій цього року. Окрім цього можливий спеціальний випуск ОВДП для Державного Аграрного Фонду на суму в 5 млрд. грн. Це передбачає продаж ОВДП включно з ПДВ-облігаціями на 38 млрд. грн. до кінця року. Цю суму, у свою чергу, можна зменшити приблизно до 35 млрд. грн., оскільки частина ПДВв-облігацій буде використана для розрахунків з "Нафтогазом". Загальна сума облігацій, випущена на ринок, можливо, буде нижча, якщо уряд залучить нові зовнішні позики або якщо Національний банк України братиме участь в покупці державних облігацій.
Як вважають аналітики, в наступні декілька тижнів будуть хороші інвестиційні можливості для банків і нерезидентів. Ймовірніше, що після розпродажу ПДВ-облігацій прибутковість падатиме і досягне нового дна. Вартість гривні до долара США, швидше за все, трохи збільшиться завдяки припливам капіталу. Довгострокові перспективи внутрішніх облігацій хороші, оскільки прибутковість державних облігацій зараз вища від рівня інфляції. Договір з МВФ забезпечить стійкість дефіциту бюджету. "Власникам ПДВ-облігацій варто добре осмислити свої дії, бо, ймовірно, через декілька місяців облігації можна буде продати дорожче, ніж на початку випуску", - рекомендує аналітик "Ерсте Банку" Мар'ян Заблоцький.
В звіті йдеться, що під впливом домовленості українського уряду з МВФ, S&P переглянуло довгостроковий рейтинг України в іноземній валюті, підвищивши його до B+.
Таким чином, S&P дає найвищу оцінку Україні, оскільки рейтинг Fitch залишається на рівні B, а Moody`s не міняло свою оцінку з B2 вже більше року. "Домовленості з МВФ передбачають забезпечення українським урядом фіскальної стабільності, реформування енергетичного сектора, посилення фіскальної і реформування монетарної політики.
За нашими прогнозами, між Україною і МВФ цього разу не виникатиме непорозумінь, як це було раніше. Адже уряд вже продемонстрував свою здатність приймати непопулярні, або необхідні рішення, такі як скорочення бюджетних витрат і підвищення цін на комунальні послуги. Якщо дотримання домовленостей України з МВФ не дивує, то підвищення рейтингу S&P було несподіваним і може посприяти подальшому зниженню прибутковості суверенних облігацій", - підкреслює Заблоцький.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас