Гравці на українському ринку акцій почали тиждень активною фіксацією прибутку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гравці на українському ринку акцій почали тиждень активною фіксацією прибутку

Фондовий ринок
94
Український ринок акцій після тривалих вихідних почав тиждень різкою низхідною динамікою, в черговий раз продемонструвавши залежність від зовнішнього фону: індекс "Української біржі" (УБ, Київ), пробивши психологічний бар'єр в 2000 пунктів, обвалився на 3,15% - до 1977 пунктів, індекс ПФТС впав на 1,95% -до 802,37 пункту.
"Обвальне падіння котирувань акцій вітчизняних емітентів з ранку на тлі корекції на зарубіжних майданчиках напередодні змогли на деякий час стримати технічний відскік вгору на російській біржі ММВБ і зростання американських ф'ючерсів. Проте до полудня з новими силами на ринок вийшли "ведмеді" на порції чергової гнітючої статистики із США", - прокоментував агентству "Інтерфакс-Україна" ситуацію на ринку старший аналітик ІК "Ситі Брок" Артем Щербина.
За його словами, "в моменті" індекс УБ досягав 1960 пунктів, що відповідає місячним мінімумам.
Фахівець ІГ "Сократ" Валерія Коцур відзначила, що в середу на світових ринках негатив сформували звіти із США, що показали слабке зростання замовлень на товари тривалого користування і зниження продажів на первинному ринку нерухомості.
"Таким чином, цього дня спостерігалася активна фіксація прибутку інвесторами або, іншими словами, зниження ризику як на локальних, так і на західних майданчиках", - резюмувала Коцур.
Як відзначив глава департаменту торгівлі ІК "БГ Капітал" Вадим Самар, тьаке різке зниження індикаторів викликане тим, що українським трейдерам довелося відігравати негативні дані по вторинному ринку житла в США, опубліковані у вівторок.
Крім того, за його словами, на тлі виходу в середу нової порції негативних статданих із США посилилися побоювання інвесторів щодо ризиків виникнення чергової хвилі рецесії.
В той же час, як повідомив Щербина, незважаючи на зовнішній негатив, закриття українських торгів пройшло на хвилі покупок. За його словами, гравці не змогли встояти перед спокусою покупки активів, що подешевшали, оскільки деякі "блакитні фішки" показали зниження більш ніж на 4%. "Ймовірно, покупці не помилилися і в четвер ми побачимо відскік вгору", - допускає аналітик. "Все залежатиме від закриття майданчиків у США, де спостерігається локальна перепроданість ринку", - підкреслив він.
Самар прогнозує, що тон торгам в другій половині дня четверга задасть статистка щодо звернень по допомогу з безробіття в США.
В той же час, він допускає, що ці дані, швидше за все, істотно не змінять кон'юнктуру на світових фондових біржах, і до кінця тижня спостерігатиметься низхідна динаміка індексу.
На УБ більшість "блакитних фішок" продемонстрували падіння в межах 2-4%.
В лідерах зниження виявилися акції компаній гірничо-металургійного комплексу.
За словами аналітика ІГ "ТАСК" В'ячеслава Іванишина, акції ГЗК в другій половині дня прискорили падіння і очолили список аутсайдерів.
Найбільше зниження зафіксоване по акціях "Концерну Галнафтогаз" (-11,24%), Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча (-9,02%), концерну "Стирол" (-5,48%), Сумського НВО ім. Фрунзе (-4,77%) і Полтавського ГЗК (-4,76%).
На УБ цього дня обсяг торгів склав 123,6 млн грн., у тому числі акціями - 95,7 млн грн.
На ПФТС в середу укладені угоди на 48,7 млн грн., у тому числі з акціями - на 16,6 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас