Експерти: ЄЦБ змінить ставки не раніше кінця 2011 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: ЄЦБ змінить ставки не раніше кінця 2011 року

Казна та Політика
170
Європейський центральний банк не змінюватиме процентні ставки як мінімум до кінця наступного року і збереже інфляційні прогнози, підвищивши прогноз зростання ВВП в 2010 році, показують результати проведеного опиту Reuters.
Жоден з 78 економістів, опитаних на цьому тижні, не чекає зміни ключової процентної ставки з рекордно низького значення в 1% на найближчому засіданні 2 вересня. А першою зміною ставки, згідно консенсус-прогнозу, стане її підвищення до 1,25% в останні місяці 2011 року.
Два тижні тому, коли проводилося попереднє опитування, аналітики називали ранішу дату підвищення ставки - III квартал 2011 року. Проте побоювання з приводу сповільнення темпів світової економіки продовжують займати розуми європейських політиків, незважаючи на непогані показники німецької економіки.
"Численні перешкоди для зростання і перспектива дуже низької базової інфляції протягом якогось часу мають на увазі, що ставка рефінансування залишатиметься на рівні 1% протягом значного періоду часу", - сказав Кен Уоттрет з BNP Paribas.
На початку серпня стало відомо, що економіка єврозони, яка об'єднує 16 європейських країн, додала в II кварталі 1%, обійшовши по показнику зростання ВВП США і показавши найстрімкіші темпи зростання більш ніж за три роки. Проте в найближчі квартали очікується сповільнення до 0,3%. Крім того, політиків тривожить можливе економічне розшарування усередині блоку, на яке вказує низка індикаторів. Так, ситуація в Німеччині і Франції виглядає більш райдужною, ніж в Іспанії та Італії.
"Контраст між дуже сильним зростанням в Північній Європі і катастрофою в Південній Європі стане для ЄЦБ серйозною проблемою в 2011 році, - вважає Асад Зангана з Schroders. - Посилення політики до того, як до цього буде готова Південна Європа, може створити ризик розпаду блоку, в той же час посилення, дуже пізнє для Північної Європи, може призвести до посилення інфляційного тиску в Німеччині і Франції".
Більшість економістів говорять, що Центробанк збереже свої інфляційні прогнози на цей і наступний рік в діапазонах 1,4-1,6% і 1-2,2% відповідно. Проте ЄЦБ повинен підвищити прогноз зростання ВВП в 2010 році з 0,7-1,3%, вважають 45 з 46 респондентів.
Проте з приводу прогнозу банку на 2011 рік (0,2-2,2%) серед аналітиків не спостерігається такої ж одностайності. 20 економістів чекають його підвищення, 22 аналітики сказали, що він не зміниться. Чотири людини прогнозують зниження.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас