Що буде з цінами у вересні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з цінами у вересні

Казна та Політика
4835
Відпочинок
Оксамитовий сезон для вашого гаманця
Якщо ви ще не встигли відпочити цього літа - не переймайтеся. У вересні відпочинок в Криму дешевшає мінімум на 30%. Дзвонимо в один з готелів на ПБК.
- У нас у вересні ціни на рівні червневих, - говорять нам по телефону. - Є номери від 300 гривень на добу.
Схожа ситуація і в інших здравницях півострова. У районі Феодосії нам навіть удалося знайти пансіонат, де у вересні з відпочивальників беруть всього по 25 гривень на добу. Якщо врахувати, що погода в Криму в цей час хороша, то вересень - це місяць для тих, хто вважає хоче зекономити.
Дешевшають і турецькі курорти. Але там зниження цін помітне не так сильно - в Анталії можна заощадити 10-15%.
Валюта
Гривні зміцнитися не дадуть
Схоже, надалі долар перестане дешевшати. Річ у тім, що НБУ спеціально стримує зміцнення гривні, переставши знижувати курс інтервенцій. На даний момент офіційний курс складає 7,89 гривень за долар США.
- В короткостроковій перспективі НБУ не допустить зміцнення національної валюти, незважаючи на те що відновлення інфляційного тиску є аргументом "за" сильну гривню, - прогнозує аналітик "Ерсте Банку" Мар'ян Заблоцький. - Протягом наступних місяців ми зможемо побачити незначне посилення гривні лише за умови поліпшення показників експорту, які на даний момент залишаються відносно слабкими.
Що стосується євро, то його ціна в Україні залежатиме від вартості євровалюти на міжнародних ринках.
На стіл
Прощайте, низькі розцінки
Нинішнє літо було справжньою радістю для домогосподарок. Через різке зниження цін на багато овочів і фрукти навіть інфляція в Україні впала мало не до найнижчого рівня за останні роки. Але аномальна спека випалила урожай зернових по всьому світу, і тепер навіть в Україні ведуться розмови, щоб заборонити імпорт і таким чином утримати ціни всередині країни.
І хоча уряд і Антимонопольний комітет України в один голос запевняють, що хліб не подорожчає, з деяких регіонів вже надходять повідомлення про підвищення цін. А тим часом експерти прогнозують, що услід за зерновими зростатимуть розцінки і на інші продукти.
Що стосується хліба, то прогнози експертів розходяться: вони прогнозують зростання цін від 10 до 50% до кінця року. Значить, у вересні надбавка складе не більше 5%.
Слідом за зерновими подорожчає і м'ясо. Це станеться через зростання цін на корми. При цьому спостерігається чітка пропорційна залежність.
- Якщо ціна на зерно зросла на 10%, розцінки на корм зростуть десь на 8%, а подорожчання м'яса можна чекати на рівні 5%, - відзначає керівник аналітичного департаменту агентства "ААА" Марія Колесник.
Тобто при зростанні цін на зерно на 20% м'ясо подорожчає на 10%, а при подорожчанні зернових в півтора рази м'ясо підскочить в ціні мінімум на чверть. У вересні ця залежність ще не буде сильно помітною. М'ясо додасть в ціні не більше 2-3%.
За останній місяць закупівельна вартість молока від населення піднялася в середньому на 10-15%. І така тенденція збережеться. За прогнозами аналітичного агентства "Інфагро", до зими закупівельні ціни зростуть ще на 30-50%. І у вересні молочко подорожчає на 10%.
Зате цукор дорожчати не повинен. Принаймні в цьому на запевнив глава АМКУ Олексій Костусєв.
- На ринку цукру ми сьогодні тривожних тенденцій не бачимо, - розповів чиновник, спілкуючись із читачами "Комсомолки". - І об'єктивних підстав, щоб піднімалася ціна, ми не бачимо.
Може, за даними Української аграрної конфедерації, підскочити в ціні гречка - на 10%. Але це продовжиться до середини місяця, поки не закінчиться збір нового урожаю. Після цього ціна на крупу знизиться.
Паливо
На заправках - стабільність
Невелике подорожчання палива, яке спостерігається в кінці серпня, пояснюється просто, - сезонний чинник у вигляді кампанії збирання врожаю плюс подорожчання нафти на світових біржах, яке спостерігалося на початку місяця. Ось і додали за останні півтора тижні 5-10 копійок на літрі.
У вересні ж ситуація повинна змінитися - на міжнародних ринках нафта подешевшала. За барель чорного золота вже дають менше 75 доларів, тоді як на початку місяця він коштував більше 80 доларів. Пояснюють це тим, що світова економіка відновлюється не так швидко, як хотілося б. Для України це означає, що в кінці вересня це зниження цін на нафту позначиться і на вітчизняному роздрібному ринку.
Ще одним чинником, який позначиться на попиті, буде закінчення збору урожаю. Вартість солярки може трохи знизитися. За прогнозом фахівців НТЦ "Психея", після закінчення польових робіт ціни на все паливо в країні стабілізуються. Більше того, не виключено, що до кінця місяця ціни повернуться до рівня початку серпня, втративши 5-10 копійок на літрі.
Поліси ОСЦПВ подорожчають удвічі
Найбільшою неприємністю для автоаматорів може стати той факт, що найближчим часом зростуть ціни на поліси обов'язкового страхування цивільної відповідальності (ОСЦПВ). За попередніми даним, базовий тариф знизиться, але через підвищення коефіцієнтів водіям доведеться платити у декілька разів більше.
Проте в цей же час істотно зростуть ліміти відповідальності страховика за збитки. Якщо раніше за збитки майну максимальний ліміт складав 25 тис. грн., а здоров'ю - 51 тис. грн., то зараз це - 50 тис. грн. і 100 тис. грн. відповідно. Тому тепер для багатьох автовласників відпаде потреба докупати поліс добровільної ЦВ.
Але і платити доведеться більше. Базовий тариф знизиться з 291,49 грн. до 180 грн., страховка при цьому все одно подорожчає, оскільки одночасно зросли коефіцієнти, які використовуються для визначення тарифу. Найбільше постраждають жителі великих міст, для яких поліс може подорожчати і в 2, а то і в 3 рази.
Андрій Гаценко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас