Європа, Підсумки торгів: Європейські фондові індекси зросли — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа, Підсумки торгів: Європейські фондові індекси зросли

Фондовий ринок
168
Торги в Європі завершилися зростанням фондових індексів завдяки акціям гірничодобувних компаній. Підтримку ринку надали новини про можливу операцію між HSBC і Old Mutual.
Загальноєвропейський індекс Stoxx Europe 600 закрився зростанням на 0,6% на позначці 253,76 пункту, британський FTSE 100 - на 0,8% до 5234,84 пункту, німецький DAX - на 0,1% до 6010,91 пункту, французький CAC-40 - на 0,8% до 3553,23 пунктів.
Акції гірничодобувних компаній подорожчали на тлі виборів в Австралії. Лейбористи і ліберали мають рівні шанси на перемогу на виборах в нижню палату парламенту Австралії, що відбулися в країні в суботу 21 серпня. Про це свідчать дані після підрахунку 70% голосів.
Правляча Австралійська лейбористська партія, яку очолює прем'єр-міністр країни Джулія Гіллард, отримує зараз близько 69-71 місце в нижній палаті. В Ліберальної партії Тоні Абботта приблизно такий же результат. Для перемоги необхідно отримати щонайменше 76 місць.
Таким чином, є вірогідність, що жодна з партій не отримає більшості. Аналітики вважають, що це помітно понизило вірогідність введення “суперподатку” на гірничодобувну галузь в країні.
Британський фінансовий холдинг HSBC Holdings PLC має намір придбати 70% акцій південноафриканського Nedbank в страхової компанії Old Mutual за $6,8 млрд для зміцнення позицій на ринку ЮАР.
Про початок переговорів ідеться в прес-релізах HSBC і Old Mutual.
Nedbank, що спеціалізується на фінансуванні крупних проектів у ПАР і інших країнах Африки, входить до четвірки найбільших кредиторів країни.
За підсумками січня-червня Nedbank повідомив про отримання мінімального прибутку на тлі збитків торгівельного підрозділу.
HSBC же удалося ґрунтовно підготуватися до глобальної фінансово-економічної кризи, нагромадивши грошовий резерв. Таким чином, фінансовий інститут не став звертатися за допомогою до держави, на відміну від своїх конкурентів - Royal Bank of Scotland і Lloyd TSB.
Чистий прибуток холдингу в перші шість місяців поточного року зріс більш ніж в два рази - до $6,76 млрд, в порівнянні з $3,35 млрд, отриманими в січні-червні роком раніше.
Раніше HSBC основну увагу приділяв Східноазіатському регіону, де підрозділи банку приносять йому до 25% сукупної виручки.
Акції HSBC подорожчали на 0,8%, папери Old Mutual - на 3,2%.
Французька енергетична компанія GDF Suez SA проявляє цікавість до придбання німецьких газосховищ американської Exxon Mobil Corp і британсько-нідерландською Shell, пише газета Le Figaro із посиланням на інформоване джерело.
Окрім французів, до даних активів приглядаються також підрозділи банків Deutsche Bank, французького Axa і Prudential.
Британський і японський виробники пива SABMiller і Asahi Breweries виявляють цікавість до придбання пивоварного підрозділу австралійської алкогольної групи Foster's Group Ltd., чия капіталізація оцінюється в $10 млрд.
В той же час, жоден з потенційних покупців поки не зробив офіційної пропозиції. У британській і японській компаніях утрималися від коментарів, а в Foster's заявили, що їм невідомо про операцію.
За даними газети, якщо SABMiller цікавить лише пивоварні активи Foster’s, то Asahi може купити австралійське підприємство ще до розділення його на виноробничий і пивоварний напрями, наміченого на 2011 роки. На думку деяких аналітиків, інтерес до Foster's можуть також проявити Molson Coors і Coca-Cola Amatil.
За даними австралійських ЗМІ SABMiller вже найняла банки JPMorgan і Royal Bank of Scotland для консалтингової підтримки передбачуваної операції. В разі успіху переговорів, британське підприємство зможе стати лідером світового пивоварного сегменту, обійшовши бельгійську компанію Anheuser Busch InBev.
Акції SABMiller подорожчали на 1,7%.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас