Шахраї заважають міністру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахраї заважають міністру

Казна та Політика
454
Навіть попри те, що воно дублюватиме функції управління із боротьби з економічною злочинністю в МВС.
До цього міністра і його однодумців змушують численні порушники податкового законодавства, які використовують проломи в законах. За словами Ярошенка, робота над "податковою конституцією" передбачає вдосконалення законодавства і мінімізацію можливостей для ухилення від сплати до держскарбниці. При цьому міністр рішуче "за" широкі повноваження силових підрозділів Державної податкової адміністрації України (ДПАУ).
"Адже бізнес "удосконалюється", діри в законах все одно знаходитимуть", - зазначив міністр. А ось керівник ДПАУ Олександр Папаіка додаткових повноважень не потребує. Для того, щоб "підвісити" ТРК "Чорноморська" в Криму, його підлеглим цілком достатньо нинішніх.
Общуки, арешт майна і рахунків Папаіка заперечує, а дії податківців називає "перевіркою". Він не виключає, що "перевірки" можуть тривати довше визначеного законом терміну, але лише за рішенням суду. Про те, звідки отримують вказівки судді і співробітники ДПАУ, Папаіка вважає за краще не згадувати.
Слова міністра про партнерство звучать як анекдот на тлі дій податківців. Недовіра і ворожість до тих, хто наповнює бюджет, не зникли і після п'яти публічних обговорень проекту Податкового кодексу. На словах міністр погоджується із бізнесменами - перевіряти треба порушників, а не дисциплінованих платників. У наявності психологічна проблема професійного складальника податків - для нього всі менеджери і власники компаній - потенційні порушники. Світлана Білик і Олег Шмаль з PriceWaterHauseCoopers Ukraine вважають, що у випадку з ДПАУ виявляються інерція відомства і прагнення отримати більше повноважень.
При цьому підкреслюють: в податківців є безцінний досвід боротьби зі схемами ухилення від оподаткування. "Податкова служба сьогодні, безумовно, володіє найбільшим розумінням того, які тактичні заходи можуть поліпшити збір податків і які завдання реально здійснимі", - сказали експерти. Вони вважають закономірним прагнення збільшити надходження до держбюджету у зв'язку з планованим зниженням ставок податку на прибуток і податку на додану вартість.
І хоча Податковий кодекс передбачає введення жорстких обмежень на використання додаткових коштів від зниження податкових ставок для власників крупних компаній, проконтролювати витрати власників бізнесу навряд чи удасться, вважає Володимир Котенко з Ernst&Young. Він вважає виправданими широкі повноваження податківців, але при цьому підкреслює: поки законодавство повне проломів, бізнесмени будуть ними користуватися. "Поки є спокуси - бізнесмени спокушатимуться", - сказав Котенко.
А Світлана Білик і Олег Шмаль вважають свободу витрачання зароблених коштів необхідною складовою привабливого інвестклімату в країні. "Якщо в Україні будуть створені сприятливі умови для бізнесу, зароблені кошти будуть інвестовані в країні. Більш того, будуть притягнені і додаткові кошти, в сотні разів місцеві ресурси, що перевищують зароблені в інших країнах. Якщо ж умови створені не будуть, то жодні заборонні заходи не призведуть до реінвестування в економіку України", - вважають експерти.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас