Боржникам дали шанс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боржникам дали шанс

Казна та Політика
2094
Чергове засідання робочої групи із захисту прав кредиторів відбулось у Кабінеті міністрів під керівництвом віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка. "На зустрічі було запропоновано доповнити норми законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України (про захист прав кредиторів)" положеннями, покликаними захистити інтереси боржників", - зазначається в повідомленні на сайті Асоціації українських банків (АУБ).
Відповідні доповнення запропоновані Національним банком і вносять зміни до статті Цивільного кодексу, а також до закону "Про захист прав споживача".
Нагадаємо, що розроблені раніше АУБ зміни до закону, направлені на захист прав кредиторів, оцінювалися експертами як такі, що лобіюють інтереси банків на збиток правам боржників.
У новій редакції, на думку експертів, зміни вже не настільки радикальні і не мають такого однобічного характеру. Зокрема, з проекту усунули можливість позасудового виселення прописаних в квартирах та інших житлових приміщеннях позичальників, що передали своє майно в іпотеку. При цьому проект доповнили змінами до Кримінального кодексу в частині притягнення до кримінальної відповідальності за шахрайство з фінансовими ресурсами не лише фізосіб-підприємців, але і пересічних громадян.
Крім цього, планується ввести кримінальну відповідальність за розтрату, відчуження, приховування, знищення, пошкодження, підміну.
У зв'язку із судовою практикою, що склалася, з визнання договорів іпотек недійсними на підставі відсутності дозволів органів опіки, планується виключити із законодавства дану норму.
Низка планованих нововведень стосується захисту прав кредиторів в разі ліквідації або банкрутства юридичної особи, а також відповідальності правонаслідувачів такої юридичної особи. У тому числі планується припинити дію закону, який ввів мораторій на примусову реалізацію державного майна.
За словами керуючого партнера юридичної компанії "Ольга Демченко і партнери" Ростислава Кравця, планується вже просто в Цивільному кодексі прописати норму, що сторонам в разі укладення кредитного договору фізичною особою необхідно враховувати норми законодавства про захист прав споживачів. (Зараз ці норми не враховуються.) Також, за даними адвоката, планується в законі "Про захист прав споживачів" прописати заборону на видачу кредитів в іноземній валюті, метою яких є споживче кредитування. Також може бути заборонене стягнення комісій, не передбачених договором, і вимог банків про відшкодування збитків, нібито заподіяних банкам у разі дострокового виконання договору позичальником.
Окремо планується законодавчо ввести можливі варіанти реструктуризації заборгованості, а також збільшити термін до 60 календарних днів, впродовж якого позичальник, який отримав вимогу про дострокове повернення кредиту, має право його виконати. Також планують внести зміни до законодавства, що дозволяють здійснювати виконавчий напис нотаріуса на рухоме майно, що на сьогодні заборонене законом.
Представники банків змінами невдоволені. "Норми про захист прав боржників розроблялися Нацбанком під наглядом Сергія Тігіпка, - розповів голова Третейського суду при АУБ Анатолій Жуков.- Первинний варіант законопроекту мені подобався більше". За словами представника банківської асоціації, вихідний варіант розроблявся за участю фінансово-кредитних установ впродовж чотирьох місяців, тоді як зміни за підсумками останньої робочої групи з банками не обговорювалися. "В банків виникне багато питань, оскільки законопроект із захисту прав кредиторів з нормами, що захищають боржника, позбавлений всякого сенсу", - відзначив Жуков. На його думку, українське законодавство і без того направлене на захист прав боржників.
"Неможливо в одному законопроекті зробити так, щоб і вовки були ситі, і вівці цілі. Якщо суспільству потрібне кредитування, потрібно піти на умови банків. Інакше вони не кредитуватимуть", - сказав член правління великого банку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас