"Нафтогаз" наздогнали старі борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" наздогнали старі борги

Енергетика
1392
Уряду та юристам "Нафтогазу" додають роботи розгляди, які пов'язані з боргами, сформованими до офіційного створення держхолдингу в лютому 1998 р. його попередником - АТ "Укргазпром". У результаті через судові розгляди НАК ризикує втратити частину активів, привабливих для "Газпрому".
За визначенням суду Великобританії 4 серпня були заарештовані 5,8% акцій британської компанії JKX Oil & Gas, якими володіє НАК. Як стало відомо "ЭИ", рішення суду стало можливим у зв'язку із давньою суперечкою між "Нафтогазом" і корпорацією Merchant International, початок якій було покладено 31 грудня 1997 під час підписання договору російським "Газпромом" і "Укргазпромом" про постачання газу на український ринок в 1998 р.
Відповідно до умов угоди, сторони домовилися розрахуватися за газ у грошовій формі або шляхом виконання зобов'язань "Газпрому" або його підприємств перед бюджетом Російської Федерації. В результаті додаткових домовленостей "Укргазпром" повинен був із врахуванням оплати частини обсягу наданого газу забезпечити погашення заборгованості підприємства "Сургутгазпром" перед "Северстудстрой" у сумі $ 14,6 млн.
Згодом "Северстудстрой" домовився про переуступку прав на вимогу боргу в $ 9,733 млн. корпорації Merchant International, яка і розпочала судові розгляди з "Нафтогазом".
Під час слухань в українських судах було встановлено, що позовні вимоги Merchant International по суті необгрунтовані, оскільки позивач не зміг довести виконання умов основного договору щодо постачання газу "Газпромом". Також суд встановив, що боржник ("Укргазпром") і третя сторона ("Северстудстрой") фактично змінили умови первинних зобов'язань без участі кредитора (тобто "Газпрому"). Таким чином, була порушена норма Цивільного кодексу України, яка забороняє однобічну зміну договору без участі кредитора.
Але в результаті Госпсуд Києва в 2006 р. (тоді компанією керував Олексій Івченко) частково задовольнив позов Merchant International і присудив "Нафтогазу" перерахувати на адресу іноземної компанії $ 9,733 млн. боргу, $ 14,981 млн. пені і $ 5,05 тис. як компенсацію судових витрат.
У попередньому Кабміні не змогли протистояти вимогам іноземної компанії, і 11 серпня 2009 було прийнято постанову про відкриття виконавчого провадження (тобто про примусове виконання рішення суду). Після чого розгляди між НАК і Merchant International було перенесено до суду Великої Британії. І поки не відомо, як довго вони там триватимуть. Також складно прогнозувати, чи зможе НАК відстояти свої інтереси і зберегти майже $ 25 млн. бюджетних коштів.
В історії компанії вже є епізод програшу в подібних багаторічних розглядах. Мова йде про суперечку "Нафтогазу" і перестрахувальної компанії Gater Assets, що належить відомому російському гравцеві на фінансових ринках Олексію Ольшанському, який прославився великим інтересом до боргових зобов'язань таких українських компаній, як "Нафтогаз" і "Інтерпайп". Подробиці розповідав влітку 2008 р. Євген Корнійчук, який тоді обіймав посаду першого заступника міністра юстиції.
"Це досить стара і заплутана справа. Своїм корінням воно йде в події десятирічної давнини ... Ми знаходимося в стані розглядів з" Нафтогазом ", який вважає, що краще піти на мирову угоду, віддати ці акції і закрити питання. Мовляв, держава дійсно не сплатила свого часу російський газ ", - розповідав Корнійчук влітку 2008 р.
У результаті в уряді Юлії Тимошенко погодилися з претензіями Gater Assets. У вересні 2009 р. Олексій Ольшанський повідомив про підписання мирової угоди, подробиці якої він "коментувати не може", проте додав, що задоволений результатами цієї угоди і тим фактом, що "Нафтогаз" виконав її в повному обсязі. "Цілком можливо, що предметом цієї угоди була передача акцій якоїсь компанії, що контролює цікаві для" Газпрому "активи в Україні", - сказав Геннадій Логінов, російський юрист, який спеціалізується на міжнародному праві.
Також, за його словами, при укладанні мирових угод та їх виконанні в таких справах можливі збої. "Якщо стався збій на якомусь етапі, то скривджена сторона вправі звернутися до англійського суду (якщо мирова угода, яка підписувалася, підпорядковувалось юрисдикції англійських судів). Потім призупинений процес звернення стягнення на акції (або якісь інші активи сторони, що програла) може відновитися.
У такому випадку, якщо мова йде про арешт акцій, вони можуть бути продані, і отримані гроші - передані позивачу. Втім, сторони в будь-який момент можуть домовитися про пряму передачу цих акцій як виконання рішення арбітражного суду не у формі платежу грошима, а у вигляді передачі цінних паперів ", - зазначив Геннадій Логінов.
"Чому арешт акцій може бути не цікавий сторонам? Напевно, тому, що рішення про передачу паперів було вже давно прийняте. Або, цілком можливо, що акції подешевшали у зв'язку з виведенням з балансу цього підприємства інших цінних активів ... Гадати можна довго ", - підсумував юрист.
На думку експертів, невизначеність. що склалась на ринку щодо ситуації із зарубіжними активами "Нафтогазу", може ускладнити заплановані на осінь переговори Кабміну з потенційними інвесторами та кредиторами проектів з модернізації ГТС. Тому у випадку конкретних домовленостей з цих проектів НАК напевно знадобляться держгарантії для отримання кредитів.
"Практика показує, що держпідприємства рідко піклуються про погашення позик, повертаючи борги за рахунок нових кредитів, поручителем яких знову-таки виступає держава. Але низка компаній влізає в борги, закладаючи своє майно. Значить, у випадку прострочення платежів іноземні кредитори через суди можуть зажадати передачі їм яких-небудь цікавих об'єктів. А за кордоном є інвестори, які вміють боротися за гроші ", - нагадує Сергій Дубов з ІК" Профіт гарант ".
Зарубіжні справи "Нафтогазу"
Основним активом JKX Oil & Gas в Україні є Полтавська газонафтова компанія. Серед акціонерів - Ігор Коломойський (24,1755%). Станом на початок квітня "Нафтогаз" володів 5,8% акцій JKX Oil & Gas. І ці акції багаторазово заарештовувався під час судових розглядів між "Нафтогазом" і Gater Assets.
У викладі Євгена Корнійчука перипетії в цій історії розвивалися так: "У 1998 р. попередник "Нафтогазу" незаконно відбирав газ у "Газпрому" понад норму. "Газпром", у свою чергу, застрахував себе від незаконного відбору газу українською стороною в перестрахувальної компанії "Мондере". За деякими даними, це дочка "Газпрому".
Настав страховий випадок, "Газпром" пішов в московський арбітраж і виграв сам у себе позов з приводу того, що "Нафтогаз" заборгував. На той момент - $ 100 млн. Далі вони чомусь пішли виконувати це рішення в Нью-Йорку проти держави Україна і "Нафтогазу". Я , як адвокат, тоді, в 2002 р., представляв інтереси держави в цій суперечці - тоді ще Мін'юст не був стороною у справі. Суд Нью-Йорка виніс рішення, що Нью-Йорк не є правильним місцем для розгляду цієї суперечки.
Оскільки немає там активів ні в "Нафтогазу", ні у держави Україна (крім дипломатичних). І "Мондере" відправилася геть. Ще через п'ять років - за тиждень до закінчення строків позовної давності - компанія Gater Assets купила в "Мондере" право вимоги з цих позовів. І пішла їх виконувати в Лондонському суді, який на забезпечення позову заарештував акції JKX Oil & Gas, які належали "Нафтогазу".
Світлана Долинчук
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас