Іноземні інвестори покидають Донбас — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземні інвестори покидають Донбас

Казна та Політика
2169
Обсяг іноземних інвестицій в Донецькій області скоротився в три рази. Причинами цього експерти називають застарілу структуру виробництва в регіоні, відсутність економічної стабільності в Україні і зростання інфляції.
За даними обласного управління статистики, за перше півріччя 2010 р. підприємства Донецької області отримали майже в три з половиною рази менше іноземних інвестицій, ніж у першому півріччі 2009 року. Гірничо-металургійний комплекс, на який роблять ставку в Донбасі, для західного інвестора не вважаються інвестиційно привабливими, переконаний голова Всеукраїнського союзу учених-економістів Олександр Кендюхов. За його словами, виробнича структура Донбасу не містить жодного з трьох перспективних світових напрямів для інвестування, а саме - біотехнології, інформаційних технологій і створення нових матеріалів, повідомляє Німецька хвиля.
Для Донбасу металургія, хімія і машинобудування є визначальними галузями. Саме вони найбільше постраждали через глобальну кризу, і в даний час західний інвестор не має бажання вкладати капітал в ці ризиковані галузі за кордоном, відзначив директор Донецької філії Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Макогон.
"Європейський інвестор значно зменшив обсяг своїх інвестицій, а російський, який і далі активно присутній в регіоні, поступається за масштабами фінансування західним компаніям", - додав експерт.
На думку Макогона, враховуючи економічну нестабільність, інвестор не відчуває тяги до української економіки. Нові позики МВФ лише підкреслюють серйозність становища. Крім того, система законодавства для ведення бізнесу все ще залишається заплутаною і дуже бюрократизована для потенційного іноземного інвестора. Судячи з усього, новий Податковий кодекс лише ускладнить цю систему, відзначив експерт.
З початку року рівень інфляції зріс у декілька разів, відзначив директор Консалтингової ліги Донбасу Борис Дудка. За його словами, гроші інвесторів нестримно знецінюються. Тому зрозуміло, що з підвищенням рівня інфляції відплив капіталу буде лише зростати, відзначив Дудка.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас