УЗА просить Кабмін утриматися від введення обмежень на експорт зерна до 15 вересня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УЗА просить Кабмін утриматися від введення обмежень на експорт зерна до 15 вересня

Аграрний ринок
249
Українська зернова асоціація просить Кабінет Міністрів утриматися від введення обмежень на експорт зерна до 15 вересня.
Про це сказано в зверненні УЗА до прем'єр-міністра Миколи Азарова, текст якого мають Українські Новини.
"Українська зернова асоціація від імені всіх своїх членів просить Вас не запроваджувати жодних обмежень на експорт зернових до 15 вересня, а також зняти всі наявні неформальні обмеження і перешкоди (особливо з боку Митниці), які унеможливлюють проведення експортних операцій", - сказано в зверненні.
УЗА також звертає увагу Азарова, що запропоновані міністром аграрної політики Миколою Присяжнюком експортні квоти (2,5 млн. тонн пшениці і ячменю до кінця року плюс 1 млн. тонн зерна, які зараз перебувають у портах) необґрунтовано занижені.
Асоціація підкреслює, що в портах перебуває більший обсяг зерна, ніж оголошені міністром 1 млн. тонн, - 1,1 млн. тонн зберігаються в портових елеваторах, 0,4 млн. тонн завантажено на кораблі і 0,36 млн. тонн перебувають у залізничних вагонах.
При цьому УЗА наводить у листі прогнози Міністерства сільського господарства США про те, що Україна здатна експортувати понад 15 млн. тонн зерна (6 млн. тонн пшениці, 4 млн. тонн ячменю і 5 млн. тонн кукурудзи) у поточному маркетинговому році, а також прогнози українського Мінагрополітики (врожай очікується 40-40,8 млн. тонн за внутрішньої потреби в 26-27 млн. тонн).
"Врожай цього року дає нам можливість із упевненістю говорити, що зернова криза Україні не загрожує", - сказано в повідомленні.
УЗА також зазначає, що у разі введення пропонованого Присяжнюком обсягу експортних квот це призведе до втрат зерноекспортерів внаслідок зривів контрактних зобов'язань, втрат зерновиробників через зниження цін на зерно, втрати 8-9 млн. тонн зерна внаслідок браку елеваторних потужностей.
Також асоціація підкреслює, що введення пропонованих Мінагрополітики обмежень суперечить зобов'язанням України перед Всесвітньою торговельною організацією і негативно позначиться на репутації країни в цілому.
Як повідомляло агентство, Міністерство аграрної політики ініціює введення квот на експорт пшениці і ячменю 2,5 млн. тонн на строк до кінця 2010 року розміром 2,5 млн. тонн плюс 1 млн. тонн продукції, що вже перебуває в портах.
Присяжнюк прогнозував, що Кабмін розгляне цю пропозицію 18 серпня.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас