Україну хочуть вигнати із ГУАМ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну хочуть вигнати із ГУАМ

Казна та Політика
1645
В Грузії і Молдові розмірковують над тим, чи не замінити в ГУАМ Україну на Білорусь, повідомляє видання "Сегодня"
Напівмертвий союз Грузії, України, Азербайджану і Молдови (ГУАМ) може реанімуватися завдяки "заміні гравця" - України. Російська преса висунула цікаву версію відносно його майбутнього: Білорусь може увійти до ГУАМ, замінивши там нашу країну. Мовляв, Віктор Янукович не має особливих симпатій до ГУАМ, тому його може змінити білоруський лідер, який посварився з Кремлем.
Про можливість реанімації організації сказав днями міністр закордонних справ Грузії Грігол Вашадзе: "Члени ГУАМ ні на хвилину не припиняли роботи з пошуку шляхів розвитку співтовариства - економічних, енергетичних і транспортних". Він уточнив, що глави МЗС країн "четвірки" зустрінуться восени на сесії Генассамблєї ООН в Нью-Йорку і обговорять дату саміту і порядок денний. Грузія сподівається, що саміт пройде до кінця 2010 року. ЗМІ передбачають, що саме можливість відродження ГУАМ обговорював із Саакашвілі під час свого візиту до Грузії в.о. президента Молдови Міхай Гімпу, також недружньо налаштований до Москви.
В Кремлі не вірять ц можливість відродження ГУАМ в новому форматі і прогнозують, що все закінчиться виключно розмовами. "Ідея відродження ГУАМ належить політикам, що знаходяться на межі адекватності, - Гімпу і Саакашвілі. Це не удасться, адже ГУАМ створений не Грузією і Україною, він був організований республіканцями, але зараз у влади в США - демократи, політика яких відносно Росії не націлена на посилення конфронтації. Крім того, Гімпу не має авторитету і знаходиться в політичній ізоляції навіть усередині власної країни", - сказав російський політолог, депутат Держдуми Сергій Марков.
Сумніваються у життєздатності проекту і можливості входження туди Білорусі і в Європі. "Це нежиттєздатна організація, протягом двох років то одна, то інша "буква" випадала: то Азербайджан, то Молдова. Навряд чи в ній братиме участь далі і Україна. Білорусь навряд чи увійде до ГУАМ, оскільки нічого від цього не виграє. Вона економічно залежить від Росії і сваритися з нею виключно заради того, аби продемонструвати свою незалежність, не стане. У 2007 році Лукашенко говорив про те, що створюватиме картель транзитних країн, аби протидіяти Росії, але з цього нічого не вийшло", - зазначив європейський політолог Олександр Рар.
Втім, існує й альтернативна думка. "Білорусь сповна може виявити цікавість до ГУАМ. Але, оскільки організація "мертва", то це буде зроблено Мінськом виключно щоб подратувати Москву. Грузія це із задоволенням прикмет, чи підтримає такий демарш Азербайджан - велике питання. Що стосується Молдови, то там немає стійкої влади. Нинішній виконуючий обов'язки президента може підтримати ідею про приєднання Білорусі і активізації організації. Але він у влади ненадовго", - вважає український політолог Михайло Погребінський. Він переконаний, що Україна з ГУАМ не вийде: "Якби в організації був для нас економічний інтерес, Київ міг би активно включитися в її діяльність, навіть якщо б це не подобалося Москві. Саме така стратегія нинішньої української влади. Але і виходити з неї ми доки не будемо, аби не влаштовувати скандал на рівному місці".
"Поки ці наміри виглядають як боротьба Саакашвілі і Гімпу за електорат, і навряд чи призведуть до реального приєднання Білорусі до ГУАМ. "Гуамі" в перекладі з грузинського означає "небіжчик". Якщо Лукашенко підтвердить, що має намір вступити до ГУАМ, відносини Мінська і Москви загостряться ще сильніше. Але я не думаю, що він піде на це. Він посварився з Росією, але між двома країнами як і раніше існують міцні зв'язки, наприклад, Митний союз. Існуюча ситуація і так вибухонебезпечна, не думаю, що "бацька" настільки недалекоглядний. Не виключаю, що якщо Лукашенко зробить крок у бік ГУАМ, Україна вийде з цієї організації", - вважає президент медіахолдингу The Georgian Times Малхаз Гулашвілі.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас