США збільшують економічну присутність в Азії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США збільшують економічну присутність в Азії

Казна та Політика
329
США прагнуть зміцнити своє становище в Азії, аби допомогти власному експорту і урівноважити зростання вплиу Китаю в регіоні, пише The Wall Street Journal.
Протягом багатьох років увага високопоставлених осіб США була прикута до Близького Сходу. Але тепер вони зробили частішим візити до Азії, розвивають там комерційну діяльність, допомагають підвищити безпеку, частіше беруть участь у форумах, ведуть переговори про торговельне партнерство, військові програми та ін.
Вашингтон став жорсткіше відстоювати свою позицію з таких важливих питань, як суперечка із Китаєм за територію в Південно-Китайському морі.
Така зміна курсу відбувається у той час, коли країни регіону серйозно стурбовані усе більш напористою політикою Пекіна, і коли Вашингтон прагне збільшити об'єми експорту, що дозволить йому створити нові робочі місця усередині країни.
"Азія зараз розвивається найбільш динамічно в порівнянні з рештою світу, - вважає заступник міністра з економіки, енергетики і сільського господарства Держдепартаменту США Роберт Гормац. - Якщо США не втрутяться, а інші країни, такі як Китай, продовжать активно рухатися вперед, ми втратимо свої позиції в регіоні".
Більшість країн Азії підтримують розширення співпраці із США з питань зовнішньої торгівлі і безпеки, але ці кроки можуть призвести до посилення напруженості з Китаєм. В останні роки Китай сам активно освоював простір останнього азіатського регіону, інвестуючи мільярди доларів в підприємства і укладаючи двосторонні угоди про торговельні зв'язки. Питання безпеки - особливо гостре.
На зустрічі в Ханої, що відбулась минулого місяця, Китай відреагував негативно на пропозицію Держсекретаря США Хіларі Клінтон вирішити питання про спірні території в Південно-Китайському морі, у тому числі і ті, які мають відношення до Китаю, через Асоціацію країн Південно-Східної Азії. Особливо Пекіну не сподобалася пропозиція дозволити Вашингтону "полегшити" втілення в життя подібних ініціатив.
"Супердержави часто дотримуються принципу "розділяй і володарюй, - відповіли в державному агентстві новин Китаю в Синьхуа на поступку Держдепартаменту США. - Вони створюють напругу у відносинах, розпочинають суперечки і навіть конфлікти, а потім висуваються як "посередник" або "суддя", аби отримати максимальну вигоду із ситуації, що склалася".
Китай і такі країни Південної Азії, як В'єтнам, Малайзія і Філіппіни, довгий час не могли поділити між собою острови і домовитися про водні території, деякі з яких, як повідомляють, багаті нафтою і мінералами. Китай організував геологорозвідку і патрулювання акваторії, і ситуація загострилась.
Ні минулі, ні діючі чиновники США не ставлять перед собою мети стримувати Китай, але вони вказують на необхідність зміцнення зв'язків із регіоном, визначення відносин із Китаєм і збереження сильного впливу Америки.
"Щоб потоваришувати з Китаєм, потрібна стимул-реакція, - вважає старший помічник президента Обами. - Тобто ми повинні зміцнювати наші зв'язки в регіоні і шукати нових союзників".
Історія співпраці США з країнами Азії налічує не один рік. Але після атаки терористів в 2001 р. акцент був зміщений до Близького Сходу Південної Азії і боротьби з тероризмом. За часів правління Джорджа Буша-молодшого Держсекретар Кондоліза Райс обійшла своєю увагою деякі зустрічі країн азійського регіону.
Адміністрація Буша досягла значних успіхів в Азії, зокрема, було підписано угоду про вільну торгівлю з Південною Кореєю, яка досі не отримала схвалення в Конгресі. Були укріплені зв'язки з такими крупними державами регіону, як Китай, Японія і Індія. Особливу вдячність країни Азії виразили за допомогу в організації рятувальної операції і ліквідації наслідків цунамі, що накрило південне узбережжя.
Але за словами азійських дипломатів, США значно поступаються Китаю. Останній дуже активно бере участь в двосторонніх візитах, зустрічах і, що особливо важливо, вливає інвестиції і розвиває зовнішньоторговельні зв'язки. Нова торговельна угода між Китаєм і АСЕАН, в результаті якої, за даними Китаю, за декілька місяців стався 50-відсотк. стрибок сукупного товарообігу, було підписано цього року. Зростання обсягів торгівлі між АСЕАН і США склало 28% і не досягло і половини рівня Китаю.
В минулому місяці дочірня структура китайської держкомпанії China South Locomotive & Rolling Stock Corp. повідомила про підписання контракту вартістю 591 млн дол на продаж швидкісного транспорту для міжміських перевезень уряду Малайзії. Торговий обіг між цими двома країнами злетів майже на 500% за 9-річний період з 2000 р. по 2009 р. і досяг 38,97 млрд дол.
Китай побудував і відремонтував портові споруди в країнах, з якими він сполучений морськими шляхами, і які США називають китайською низкою перлин, що протягнулася від узбережжя Південно-Китайського Моря до Малкської протоки і від берегів Індійського океану до Перської затоки, аби забезпечити з ними морське повідомлення. Крім того, в планах Китаю, спільно з Таїландом, побудувати нову залізничну гілку, яка стане кроком на шляху до модернізації застарілої мережі залізниць країни.
Аби стимулювати процес торгівлі і полегшити процедуру розрахунків в регіоні, цього місяця Китай і Сингапур підписали валютний своп на 150 млрд юанів (22,07 млрд дол). Він, зокрема, дає локальним імпортерам право здійснювати розрахунки за китайський товар в юанях, не удаючись до долара, який є міжнародною торговельною валютою.
США доводиться доганяти. Барак Обама побував в Азії в листопаді минулого року і став першим президентом США, який відвідав саміт АСЕАН, і тепер в листопаді поточного року планує відправитися на форум з питань економічного співробітництва в Азійсько-Тихоокеанському регіоні і на зустріч країн великої двадцятки, яка відбудеться в Південній Кореї, повідомляє джерело в Білому домі. До кінця поточного року Обама чекає провести ще одне засідання з лідерами АСЕАН.
Що стосується безпеки, то в липні Міністр оборони США Роберт Гейтс разом з пан Клінтон зустрічались зі своїми колегами з Південної Кореї. У тому ж місяці Гейтс повідомив, що США мають намір відновити зв'язки із спецслужбами Індонезії, розірвані більш десятиліття тому.
"Буде справедливо назвати поточні відносини між Китаєм і США суперництвом, - заявив в Джакарті заступник голови Торговельної палати Індонезії Саньдьяга Уно. - "Ми за здорову конкуренцію, яка всім на користь і є драйвером зростання"
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас