ФДМ не виконає план — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФДМ не виконає план

Казна та Політика
346
Якщо ФДМУ не встигне продати "Укртелеком" цього року, план приватизації буде виконаний лише на 10%.
Інвесткомпанія ТОВ "Магнум Капітал" на аукціоні на Українській біржі купила держпакет акцій (25,021%) ВАТ "Прикарпаттяобленерго".
Акції обленерго були куплені за стартовою ціною в 86,364 млн. грн. Початкова ціна однієї акції ВАТ "Прикарпаттяобленерго" склала 3,3306 грн. Держпакет був виставлений на торги єдиним лотом. У торгах брала участь лише одна компанія - "Магнум Капітал". Другий потенційний учасник торгів - ДІК "Конкорд Капітал" - не був допущений до торгів, оскільки не сплатив гарантійний внесок.
Продаж пакету обленерго на аукціоні за собівартістю завжди привертає увагу. А особливо в тому випадку, якщо план надходжень від продажу підприємств не виконується. Поки, за офіційними даними, в січні-липні Фонд держмайна України (ФДМУ) отримав від приватизації 311, 611 млн. грн..- 4,9% від річного плану. Ще 326,877 млн. (50% річного плану) вдалось отримати від оренди майна і 177,318 млн. грн. (159% плану) дивідендів.
За затвердженим ФДМУ планом-графіком, в серпні планується продати кілька державних пакетів акцій. Зокрема, протягом місяця планується приватизувати 81,87% ВАТ "Нева"; 100% - ВАТ "Конотопський завод із ремонту дизель-поїздів", 3,843% - ВАТ "Дніпрометробуд" і державні пакети інших підприємств. У вересні Фонд планує виставити на продаж кілька підприємств: 100% - "ДХК "Вугілляпромтранс", 50% - АХК "Укрнафтопродукт" та ін. На вересень також запланований конкурс із продажу 92,79% акцій монополіста фіксованого зв'язку ВАТ "Укртелеком". Нагадаємо, саме за рахунок виручених коштів від продажу цього підприємства ФДМУ зможе забезпечити до держбюджету річні надходження в 6,3 млрд. грн. Поки Фонд держмайна чекає відповіді від міністерств і відомств, які повинні запропонувати свої кандидатури до конкурсної комісії і надати свої варіанти умов приватизаційного конкурсу з продажу "Укртелекому".
Але рішення уряду про приватизацію монополіста поки немає. Нагадаємо, раніше планувалося оголосити конкурс з продажу компанії 15 серпня, проте тепер його перенесли на вересень. Як заявив віце-прем'єр Андрій Клюєв, "зараз не кращий час для приватизації компанії". Зокрема, її фінансовий стан не влаштовує Кабмін. За словами глави ФДМУ Олександра Рябченка, перед приватизацією необхідно вирішити питання із виділення спецзв'язку, який не може бути приватизований разом зі всім підприємством, а також домовитися з кредиторами, які раніше надали "Укртелекому" синдикований кредит на $500 млн.
Потрібно вирішувати питання і зі збитковими послугами. Мова, перш за все, про зв'язок в сільській місцевості. За підсумками 2009 р. збиток компанії з надання зв'язку в сільській місцевості склав 611 млн. грн. Якщо дозволити потенційному покупцеві самому встановлювати тарифи, то він просто підніме ціни або відключить нерентабельні телефони. "ЭИ" повідомляли, що депутати Ради зараз опрацьовують створення у складі держбюджету Фонду універсальних послуг, куди всі телекомкомпанії відраховуватимуть відсоток з кожної наданої послуги (від 1% до 3%). Ці кошти повинні компенсувати збитки в цій сфері. Такі заходи можуть значно поліпшити фінансові показники "Укртелекому".
"Із приватизацією компанії можуть виникнути проблеми, і ФДМУ вже готує групу підприємств, продаж яких допоможе виконати план приватизації", - повідомив президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер. За словами експерта, вирішальну роль при продажі великих підприємств грають політичні рішення, а не ринкові правила. "Буде чи ні виконання плану по приватизації, залежить від політичних інтересів", - зазначив експерт.
У ФДМУ доки не підтверджують наявності запасного плану. "Окрім Одеського припортового заводу, жодне підприємство не зможе за ціною зрівнятись із "Укртелекомом". Виконати план із доходів до держбюджету цього року за рахунок масової приватизації дрібних об'єктів також не удасться - не вистачить часу", - повідомило джерело у ФДМУ. Не допоможе і продаж в четвертому кварталі підприємств теплової генерації. Рішень Кабміну відносно продажу цих двох об'єктів до цих пір немає. У Фонді також зазначають, що за наявності політичної волі всі технічні моменти з продажу "Укртелекому" можна встигнути вирішити цього року.
Екс-голова ФДМУ і депутат Верховної Ради від НУ-НС Олександр Бондарь вважає, що вже нічого не допоможе виконати план із приватизації цього року. "Навіть якщо буде проданий "Укртелеком", гроші не встигнуть надійти до держбюджету цього року", - сказав в коментарі Бондар. За його прогнозами, ФДМУ зможе забезпечити доходи до держбюджету в кращому разі на 10%. Це, у свою чергу, спричинить збільшення дефіциту держбюджету. Його Кабмін буде змушений покривати за рахунок зменшення витрат на статті розвитку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас