Сьогодні виповнилося 12 років дефолту 1998 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні виповнилося 12 років дефолту 1998 року

Казна та Політика
651
17 серпня виповнюється 12 років з того дня, як в Росії стався дефолт. В результаті мільйони російських громадян позбулися своїх заощаджень.
Дефолт (англ. - невиконання зобов'язань) - порушення платіжних зобов'язань позичальника перед кредитором, нездатність здійснювати своєчасні виплати по боргових зобов'язаннях або виконувати інші умови договору позики. Цим терміном позначають будь-які види відмови від боргових зобов'язань (тобто він є синонімом поняття "банкрутства"), але, як правило, його використовують вужче, маючи на увазі відмову центрального уряду або муніципальної влади від своїх боргів.
Після розпаду СРСР Росія в 1990-х майже постійно зазнавала фінансових труднощів. Тому вона гостро потребувала зарубіжних позик, але не могла надійно гарантувати обслуговування боргу. Наслідком великих зовнішніх і внутрішніх позик з'явився величезний держборг. За даними Центробанку, на момент кризи резерви ЦБ становили 24 млрд доларів, зобов'язання перед нерезидентами на ринку ДКЗ/ОФП (державні короткострокові зобов'язання /облігації федеральної позики) і фондовому ринку - понад 36 млрд. доларів. Загальна сума платежів держави на користь нерезидентів наближалася до 10 млрд доларів на рік.
Ситуацію посилювали зниження світових цін на сировину (перш за все, на нафту, газ, метали) і світова фінансова криза, що почалася навесні 1998 року в Азії. Через ці події валютні доходи уряду зменшилися, а приватні іноземні кредитори стали побоюватися давати позики країнам з нестабільною економікою.
17 серпня 1998 року глава уряду Сергій Кирієнко оголосив про введення "комплексу заходів, направлених на нормалізацію фінансової і бюджетної політики", які фактично означали дефолт і девальвацію рубля. На 90 днів припинилося виконання зобов'язань перед нерезидентами по кредитах, по операціях на терміновому ринку і по заставних операціях. Купівля-продаж ДКЗ припинився.
Одночасно з призупиненням виплат по ДКЗ ЦБ РФ переходить на плаваючий курс рубля в рамках валютного коридору від 6 до 9.5 руб. за дол. Курс рубля впав по відношенню до долара відразу в півтора рази.
Цього ж дня банки перестали видавати вклади. На вулицях вишикувалися черги стурбованих вкладників. ЦБ РФ зробив заяву, в якій пояснив: "проблема російської банківської системи полягає в тому, що у більшості банків, особливо великих, зобов'язання виражені у валюті, а активи - в рублях. В разі девальвації їх чекають дуже великі діри в балансі, не порівнянні з обсягом форвардних зобов'язань".
Деякі російські банки не змогли пережити дефолт. Так, Банк Росії відкликав ліцензію в Інкомбанку, який входив до п'ятірки найбільших банків Росії, проте під час дефолту 1998 р. його визнали банкротом, і в банку ввели тимчасове арбітражне управління.
За розрахунками, зробленими Московським банківським союзом в 1998 році, загальні втрати російської економіки від серпневої кризи склали 96 мільярдів доларів. З них корпоративний сектор втратив 33 мільярди доларів, населення - 19 мільярдів доларів, прямі збитки комерційних банків (КБ) досягли 45 мільярдів доларів.
Це були занижені цифри. В результаті девальвації, падіння виробництва і збору податків в 1998 році валовий внутрішній продукт скоротився втричі - до 150 мільярдів доларів - і став меншим, ніж ВВП Бельгії. Росія перетворилася на одного з найбільших боржників у світі. Її зовнішня заборгованість збільшилася до 220 мільярдів доларів (165 мільярдів доларів склали борги держави, 30 мільярдів доларів - банків, 25 мільярдів доларів - компаній). Дана сума в п'ять разів перевищувала всі річні доходи казни і складала майже 147 % ВВП. З врахуванням внутрішнього боргу різних органів влади перед бюджетниками і підприємствами по зарплаті і держзамовленню загальні зобов'язання перевищували 300 мільярдів доларів або 200 відсотків ВВП. В той же час, за неофіційними американськими оцінками, на Заході осіло 1,2 трильйона доларів російського походження, що було еквівалентне восьми тодішнім валовим внутрішнім продуктам РФ.
В серпні 1998 року одномоментно обвалилися всі головні конструкції бюджетної і кредитно-грошової системи Росії. До найнижчих показників впав збір податків. Темпи інфляції прискорилися в три рази, що разом з чотирикратною девальвацією ще більше знецінило доходи казни, громадян і підприємств.
На думку експертів, позитивним наслідком кризи 1998 року стало підвищення конкурентоспроможності російської економіки. Внаслідок девальвації рубля ціни на імпортні товари всередині країни підскочили, а ціни вітчизняних товарів за кордоном впали, що дозволило їм зайняти ринки, які вони не могли зайняти раніше. Криза 1998 року дала шанс вітчизняної промисловості набрати силу, відгородила її від імпорту і збільшила експортні можливості. Оздоровилася і державна політика, фінансова криза змусила чиновників відповідальніше ставитися до бюджетного планування. Малий бізнес усвідомив свою силу і став розвиватися в крупні підприємства.
Головним результатом кризи 1998 року можна назвати відхід економіки від сировинної моделі і розвиток інших галузей економіки, які до фінансової кризи заміщалися імпортом.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас