Присяжнюк: Можливе квотування Україною експорту зерна - в рамках норм СОТ і ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Присяжнюк: Можливе квотування Україною експорту зерна - в рамках норм СОТ і ЄС

Аграрний ринок
293
Головною причиною квотування експорту зерна, рішення про яке планує прийняти уряд України 18 серпня, є забезпечення продовольчої безпеки країни, повідомив міністр аграрної політики Микола Присяжнюк.
"Стоїть питання наявності зерна для забезпечення продовольчої безпеки. Це не питання ціни", - сказав він на нараді Українського аграрного союзу в Києві у вівторок.
Міністр підкреслив, що введення в такій ситуації квот на експорт дозволене нормами Світової організації торгівлі (СОТ) і Євросоюзу.
За його словами, урожай цього року через погіршання погодних умов виявився істотно нижчим від прогнозованого. "Наступний рік теж буде складним", - додав М.Присяжнюк, нагадавши про історичні спостереження, коли після високого урожаю в подальші декілька років збір зернових сильно падає.
Міністр підкреслив, що пропонований розмір квоти на експорт (2,5 млн тонн на період з 1 вересня 2010 року по 1 січня 2011 року, у тому числі 1 млн тонн ячменю і 1,5 млн тонн пшениці) вищий, ніж передбачений балансом виробництва і споживання зерна в Україні.
Зокрема, за його словами, експорт ячменю передбачався на рівні 2,42 млн тонн, а з 1 липня по 16 серпня вже було експортовано 1,2 млн тонн, пшениці - відповідно 6 млн тонн і 1,1 млн тонн. Окрім того, ще близько 0,9 млн тонн зернових вже знаходяться в портах і будуть експортовані поза вказаною квотою.
Присяжнюк додав, що при закладеному в балансі експорті жита 19 тис. тонн експортовано з початку маркетингового сезону (1 липня) вже 21 тис. тонн.
"Всього експорт - 6,2 млн тонн, вже виходимо за баланс", - підкреслив міністр.
Віце-прем'єр з питань аграрної політики Віктор Слаута відзначив, що пропонований розмір квоти дозволити оживити ринок, який сьогодні завмер в очікуванні рішення уряду. "Квоти не заборонені", - сказав віце-прем'єр.
Він повідомив, що з пропозицією ввести заборону на експорт зерна до уряду поводилися деякі зернотрейдери. "Зернотрейдери прямо ставали на коліна: рятуйте і форс-мажор нам робіть", - пояснив їхню позицію Слаута.
На думку Присяжнюка, введення квот не позначиться на ціновій ситуації на ринку. "Ми боротимемося, щоб ціни не знизилися", - сказав він. Міністр нагадав, що уряд встановив ринкові ціни, за якими зерно у аграріїв купуватиме Аграрний фонд, зокрема, продовольча пшениця 3-го класу - до 1520 грн/тонна.
Він підкреслив, що при таких цінах підстави для істотного підвищення цін на хліб відсутні, а якщо умови для деякого підвищення цін і сформуються, то уряд компенсує пекарям кредитні ставки, а Аграрний фонд вийде з інтервенціями борошна.
Аграрії, які виступали на засіданні, в цілому просили уряд утриматися від квотування експорту зерна, вважаючи, що воно може понизити ціни на внутрішньому ринку. У свою чергу, вони пропонували ввести норму для продажу аграріями частини вирощеного урожаю, наприклад, 10% державі, або підвищити ціну закупівлі продовольчого зерна до 1700 грн/тонна, а фуражного - до 1500 грн/тонна.
Аграрії підкреслювали, що після заборони Росією експорту зерна в України з'явився хороший шанс не лише продати зерно за хорошими цінами, але і зайняти нішу, що звільнилася на світовому ринку.
Як повідомлялося, прогноз урожаю зернових в Україні в 2010 році понижений з 45-47 млн тонн до 40-42 млн тонн в порівнянні з 46 млн тонн в 2009 році. При цьому прибирання ранніх зернових практично завершене: їх урожай склав близько 31 млн тонн, і тепер сумарний урожай залежить від стану кукурудзи.
Міністерство сільського господарства США (USDA) на минулому тижні понизило прогноз урожай зерна в Україні в 2010 році на 6,2 млн тонн - до 38,75 млн тонн, а прогноз експорту - на 4,2 млн тонн, до 15 млн тонн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас