Експерти назвали найперспективніші галузі для інвестування в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти назвали найперспективніші галузі для інвестування в Україні

Казна та Політика
1464
Експерти вважають, що в другому півріччі поточного року інвесторів більше цікавитимуть такі галузі український економіки, як аграрно-промисловий комплекс і харчова промисловість.
Про це свідчать передані УНІАН результати експертного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна.
В інституті підкреслюють, що за перше півріччя 2010 року обсяг публічних операцій із злиття і поглинань (M&A) в Україні, в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року, виріс майже в 4 рази і склав 1,7 млрд. доларів. У зв'язку з цим інститут провів експертне опитування відносно того, що чекає український ринок M&A в другій половині 2010 року, які галузі будуть найцікавішими потенційним інвесторам, а також хто з гравців активно купуватиме українські активи.
Так, на думку директора інвестиційно-банківського департаменту ДІК Dragon Capital Максима Нефьодова, в другому півріччі слід чекати зростання активності на українському ринку M&A. "Вже зараз видно, що ринок істотно активізувався. Ми вважаємо, що найбільшу активність можна буде побачити в сільськогосподарському секторі, в ритейлі й в харчовій промисловості. Можливо, декілька операцій буде укладено у фінансовому секторі", - сказав Нефьодов.
Експерт вважає, що, в першу чергу, інтерес до українських активів виявлятимуть місцеві гравці. "Це можуть бути і вітчизняні бізнесмени, й іноземні компанії, які вже присутні в Україні. Найближчим часом активізується процес консолідації, коли крупніші або такі, що знаходяться в кращому фінансовому стані, компанії купуватимуть своїх конкурентів. Ми не виключаємо того, що українськими активами можуть зацікавитися іноземні гравці, не присутні в Україні, але це будуть одиничні придбання", - зазначив Нефьодов.
Аналітик групи компаній "ТЕКТ" Ірина Васильєва вважає найбільш перспективними галузями для інвестування в Україні агропромисловий комплекс, ринок товарів повсякденного попиту (FCMG), нерухомість і продуктовий ритейл. "В той же час, останні операції M&A показали, що російським інвесторам цікаві українські компанії у сфері металургії і машинобудування", - сказала експерт. На її думку, активність на ринку M&A України збережеться за умови політичної стабільності в країні і поліпшення ситуації на світовому ринку капіталу. "При цьому слід зазначити, що вітчизняні компанії, афілійовані з нинішньою владою, мають ширші фінансові і адміністративні можливості із купівлі підприємств", - сказала Васильєва.
Віце-президент "Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко, у свою чергу, не бачить причин для сплеску активності на вітчизняному ринку M&A в другій половині 2010 року. "По-перше, українська економіка в другій половині 2010 року знов увійде у стадію уповільнення темпів зростання. Отже, більшість компаній, як і раніше, не виглядатимуть особливо привабливо. По-друге, аналогічні тенденції будуть властиві багатьом розвиненим ринкам і ринкам, що розвиваються, стагнація спостерігатиметься на більшості з них. Отже, нерезидентам, за великим рахунком, буде не до придбання українських підприємств. По-третє, в Україні прискореними темпами формуються недружні для інвесторів правила ведення бізнесу - посилення податкового і, особливо, адміністративного тиску. Швидше за все, в другій половині року ми спостерігатимемо лише продовження раніше незавершених операцій, у тому числі - гучних корпоративних конфліктів: довкола підприємств корпорації ІСД, "Запоріжсталі", Київського ЦУМу", - сказав Бутко.
Між тим, на думку експерта Інституту Горшеніна Дениса Скворцова, інтерес західних інвесторів до української харчової промисловості і агропромислового сектора зрозумілий. "Продовольча криза останніми роками - проблема, актуальна для всього світу. Основна причина цього - брак земель, придатних для виробництва сільськогосподарської продукції. При цьому в Україні зосереджено понад 30% світових запасів чорнозему - майже третина від загальної кількості. Крім того, цього року такі великі постачальники зернових, як Росія і Казахстан, втратили значну частину свого урожаю - в Росії навіть ввели заборону на експорт зерна - тоді як прогнози з урожаю в Україні залишаються стабільними", - сказав експерт.
Скворцов вважає, що інтерес до українського харчового і агропромислового сектора зростатиме і надалі, завдяки значному сільськогосподарському потенціалу нашої країни. "Україна займає лідируюче місце в Європі за кількістю сільськогосподарських земель: оброблювані орні землі в нашій країні займають 32 млн. га. Тоді як у Франції їх площа складає менше 20 млн. га, в Іспанії, Німеччині і Польщі - менше 15 млн. га", - зазначив експерт.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас