Сім причин сказати спеці "спасибі" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сім причин сказати спеці "спасибі"

Аграрний ринок
3642
Скоро в Україні стане прохолодно. Саме час знайти трохи позитиву в пеклі, яке було.
За даними всіх прогнозів синоптиків, протягом вже цього тижня температура впаде з нинішніх 35-37 градусів відразу до 23-25.
Зрозуміло, що це дуже хороша новина, і останнім часом лише ледачий не зітхав з приводу того, як йому набридло пекло, а багато хто вдивлявся з тривогою в північну далечінь - чи не прийдуть до нас пожежі з Росії. Та у всьому, за бажання, можна знайти позитив. "Сегодня", поспілкувавшись з народом, знайшла цілих 7 причин сказати "спасибі" аномальній спеці. Ми стали здоровішими, економнішими, трудолюбивішими. І це ще не весь список - напевно кожен пригадає ще яку-небудь дрібницю, яка покращувала настрій в ці дні...
Дієта мимоволі: їмо менше
Українці стали менше їсти. Це по-перше. По-друге, вони стали їсти менше жирних та інших некорисних продуктів, замінивши їх в своєму раціоні фруктами і овочами. "Перейшли на салати. М'ясо в таку спеку просто в горло не лізе", - схожими повідомленнями пістрявлять інтернет-форуми. Причому не лише на жіночих сайтах. "Обидва чинники хороші з точки зору дієти, - говорить головний позаштатний дієтолог Мінздраву Олег Швець. - Всі дієтичні рекомендації засновані на збільшенні вживання рослинної їжі. Особливо це корисно для тих, хто в зоні ризику по атеросклерозу і діабету. Менше їсти теж корисно, особливо тим, у кого надмірна вага, а таких в Україні - 40% жінок і 30% чоловіків".
Вітамін сонця: позбавить від карієсу і депресії
Одним з позитивних моментів сонячного літа медики називають накопичення в організмі вітаміну D. "Цей вітамін виробляється в організмі під впливом сонячних променів, - говорить завкафедрою імунології Національного медуніверситету імені Богомольця Ніна Бичко. - Вітамін D впливає на освіту і зміцнення кісткової тканини, що особливо важливе для дітей". Крім того, вітамін D позитивно впливає на зуби: коли його наявність в нормі - вірогідність карієсу значно менше. Деякі вчені також вважають, що довготривалий дефіцит вітаміну D призводить до захворювання на рак. Відповідно, чим більше "сонячного вітаміну" - тим менше шансів на страшну болячку.
Ще один плюс - сонячні ванни, які українці цього літа приймали в надлишку. "Під впливом сонячних променів виробляється так званий гормон щастя - серотонін, який знижує вірогідність депресії", - говорить столичний терапевт Ірина Юрченко.
Боремося з шкідливими звичками
Спека змусила українців менше палити і рідше вживати міцні спиртні напої. Правда, щодо горілки і коньяку фахівці говорять, що це явище повторюється щороку. "Вживання міцних спиртних напоїв традиційно падає в літні місяці", - говорить голова асоціації "Союз оптовиків і виробників алкоголю і тютюну" (СОВАТ) Володимир Демчак.
З тютюном ситуація інша. Виробники сигарет дійсно говорять про падіння продажів, проте експерти пов'язують це не з спекою, а з підвищенням акцизів, яке сталося 1 липня. "Підвищення акцизів дійсно може спотворити статистику куріння", - погоджується завсектором контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Мінздраву Костянтин Красовський.
Явне зниження продажів відзначають і роздрібні продавці сигарет. Так, продавець тютюнового кіоску на ринку "Оболонь" Тетяна говорить, що виторг зменшився на третину. Можна було б пов'язати це з акцизами, але, за повідомленнями російської преси, аналогічна картина спостерігається і в Москві, хоча в Росії акциз не піднімався.
Курорт з доставкою додому
Багато хто з тих, хто заздалегідь брав путівки на курорти, у результаті пошкодував про це: температура повітря і води в наших водоймищах в останні тижні була порівнянна з турецькими і єгипетськими. Зате частина з тих, хто розраховував на горящі путівки, або відкладав відпочинок на серпень, від ідеї їхати на курорт відмовилися. "Я відпустку вперше за останні 4 роки провів у Києві. З ранку виходив на пляж, до вечора повертався - заощадив купу грошей", - радіє спекотному літу киянин Максим Петрушевський.
Економимо на гарячій воді: дрібниця, але приємно
Серед позитивних моментів спеки багато хто відзначає зменшення витрати гарячої води. Як розповіла нам мешканка київських Позняків Тетяна Щеглова, в середньому вони з чоловіком витрачали в місяць 4-5 "кубів" гарячої води. "Ми обоє любимо ванну гарячу приймати вечорами. Цього ж літа про ванну не хотілося навіть думати - лише душ, і то прохолодний. В кінці липня глянула на лічильник - виявилось, що ми використовували лише 2 "куби" гарячої води". З урахуванням того, що "куб" гарячої води в столиці з 1 липня коштує 13 грн., економія цієї сім'ї склала 26-39 грн. А якщо членів сім'ї більше, то і економія, відповідно, більша.
Задоволені також власники бойлерів і газових колонок, яким довелося витрачати на підігрівання води менше електроенергії і газ. Більше того, в деяких районах столиці все літо з холодного крану лилася досить тепла вода (нагрівалася в трубах) - гарячою можна було взагалі не користуватися.
Дивне завзяття: швидше на роботу!
А ще наслідкам спеки радіють... роботодавці: їхні співробітники стали приїжджати на роботу раніше і виїжджати з неї теж не квапляться. Причина банальна: для багатьох робота - єдине місце, де є кондиціонер. Удома встановлювати його і раніше було недешеве (4-5 тисяч гривень), а в період спеки компанії, які цим займаються, підняли ціни в півтора-два рази. Та і за цими цінами встановити кондиціонер - велика проблема: у більшості супермаркетів техніки залишилися у продажу лише дорогі моделі. Отже, на роботі краще...
Дар селянам: сухе зерно - дорожче
Багато фахівців говорять про те, що висока температура цього літа негативно позначилася на урожаях майже всіх сільськогосподарських культур. Та й добре: наприклад, втративши в кількості зерна, Україна виграла в його якості. За словами керівника групи експертів асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимира Лапи, якість зерна в центрі і на сході країни підвищилася завдяки тому, що пшениця добре просихає. До речі, в перспективі це ще і дасть економію при зберіганні, бо сухе зерно не пріє. Крім того, зерно вищого класу коштую дорожче, а якщо його ще і зберегти до весни, то можна істотно виграти. Виграв і виноград. За словами фахівців, велика кількість сонячного світла дає надбавку в цукрі, а значить, він буде смачніший (правда, дрібніше звичайного).
Дмитро Коротков
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас