Профсоюзи України вимагають перегляду програми співробітництва з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Профсоюзи України вимагають перегляду програми співробітництва з МВФ

Казна та Політика
381
Федерація профспілок України (ФПУ) вимагає перегляду умов кредитної співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ).
"ФПУ вимагає від МВФ терміново провести загальні консультації із керівництвом уряду України і представниками всеукраїнських профспілок для обговорення умов кредитування країни, зняття безпідставних соціальних обмежень", - говориться в заяві, текст якої розміщений на веб-сайті ФПУ.
Згідно із заявою, узяті українським урядом зобов'язання для отримання кредитних коштів від МВФ руйнують систему соціального захисту в Україні.
"Члени профспілок, профспілкові організації, трудові колективи підприємств з глибоким обуренням сприйняли меморандум МВФ з урядом і Нацбанком України і висловлюють категоричний протест проти дій МВФ", - підкреслюється у документі.
За заявою, вимога Міжнародної конфедерації профспілок, Федерації профспілок України відносно проведення попереднього діалогу із соціальними партнерами при визначенні умов кредитування була в черговий раз проігнорована.
"Народ України знову поставлений перед фактом нічим не виправданого багаторазового підвищення ціни на газ для 12 млн сімей, замороження заробітної плати 4 млн працівників бюджетних установ, обмеження доступу до заслужених пенсій пенсіонерам, підвищення пенсійного віку жінкам, запровадження штрафів за затримку людьми оплати житлово-комунальних послуг", - підкреслюється в документі.
ФПУ також вважає, що МВФ дозволяє собі цинічно втручатися у внутрішню політику суверенної держави, використовуючи важкий стан економіки і критичну залежність країни від зовнішніх кредитів: такі дії підштовхують Україну до консервації тотальної бідності населення і хронічної залежності від кредитів МВФ.
"Міжнародним банкірам виявилося замало обгрунтованих гарантій уряду відносно повернення отриманого кредиту, стабілізації державного бюджету і фінансової системи країни. Вони прямо диктують обмеження заробітних плат і соціальних виплат, підвищення цін, змушують український народ ще довше працювати, аби заробити убогу пенсію", - наголошується у заяві.
Автори документу також підкреслюють, що підвищення на п'ять років пенсійного віку жінок залишить без роботи більше 2 млн випускників шкіл і молодих фахівців, які будуть змушені шукати роботу за кордоном. "Очевидно, країнам, які верховодять в міжнародних фінансових установах, вже потрібна нова хвиля молодої української міграції для дешевого обслуговування своїх економік", - передбачають у ФПУ.
В заяві також наголошується, що відповідно до норм конвенцій Міжнародної організації праці, законів України, вирішення питань оплати праці, пенсійного забезпечення, регулювання споживчих цін, інших питань соціальної політики належить до компетенції української влади і її соціальних партнерів.
ФПУ також звернулася до Міжнародної організації праці, Міжнародної конфедерації профспілок з проханням направити до України своїх експертів для оцінки ситуації, яка склалася, з метою підтримки позиції профспілок і збереження стабільного соціального діалогу в країні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас