Цього року Китай стане другою економікою світу після США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цього року Китай стане другою економікою світу після США

Казна та Політика
479
Китай вже цього року може стати другою найбільшою економікою світу після США, обігнавши Японію. Цей несподіваний і безпрецедентний поворот для країни, економіка якої вважається такою, що розвивається, став можливий після того, як Японія в понеділок повідомила про сповільнення темпів економічного зростання в II кварталі цього року, повідомляє The Wall Street Journal.
В номінальному вираженні ВВП Японії за перше півріччя цього року склав $2578 трлн, а Китаю $2532 трлн. Втім, статистика вказує на те, що Китай дуже скоро може обігнати Японію за обсягами ВВП: адже поки японська економіка продовжує переживати наслідки кризи, китайська активно зростає завдяки автомобільній і сталеливарній галузям, а також зростаючому експорту. У результаті ВВП Японії в II кварталі склав лише $1288 трлн, тоді як ВВП Китаю досяг $1336 трлн. "В майбутньому, як ми очікуємо, японська економіка і зовсім впаде в сплячку у міру того, як темпи зростання експорту продовжать сповільнюватися", - заявив Хіроші Ватанабе, старший економіст Daiwa Research Institute. За його словами, вже на початку 2011 р. економіка почне сповільнюватися, цитує економіста AFP.
Все це дозволяє передбачити, що вже цього року Китай раз і назавжди залишить Японію позаду. До США Китаю буде ще далеко: розрив між ВВП двох економік становить близько $10 трлн. Проте навіть зрушення на друге місце - це переворот в світовій економіці, говорить старший економіст JPMorgan Chase в Нью-Йорку Брюс Касман. "У Китаї вражає те, як успішно вони зуміли здолати той час, який став дуже важким для багатьох інших країн", - сказав Касман. Адже трохи більше десяти років тому Китай був лише на сьомому місці серед найбільших економік світу. Три роки тому країна зуміла обійти Німеччину і зайняти третє місце. Втім, статистика теж може бути хибною. Так, якщо вимірювати по паритету купівельної спроможності, Китай обігнав Японію вже досить давно. Але при перерахунку на вироблення на людину Японія, які і раніше, обганяє Китай вдесятеро.
При цьому економічна перевага Китаю навряд чи незабаром перетвориться на перевагу політичну. "Існують дуже виразні межі для Китаю з переведення його економічної сили в реальну силу. Китай завжди або передавлює, або не доробляє", - переконаний Ендрю Шерер, старший дослідник інституту вивчення міжнародних відносин Lowy. Наприклад, затоплення патрульного корабля Чхонан у водах біля Північної Кореї стало новою точкою відліку в міжнародних відносинах з Китаєм. У Південній Кореї, громадяни якої загинули на цьому кораблі, зрозуміли, що, хоча Китай і є найбільшим торгівельним партнером країни, він одночасно є найближчим союзником їх основного противника - Північної Кореї.
Для країн Південно-ґсхідної Азії Китай також є основним економічним партнером. Проте нещодавні тертя, пов'язані зі спробою Китаю отримати острови і води в Китайському морі, стали тривожним дзвінком для цих країн.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас