Банки відновлюються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки відновлюються

Казна та Політика
951
Лідером за розміром чистого прибутку залишається ПриватБанк , який заробив за шість місяців 631 млн. грн. Проте збиток системи склав 8,3 млрд. За прогнозами експертів, фінансовий результат за підсумками року буде негативним, але розмір збитків буде менший, ніж в 2009 р., в основному за рахунок поліпшення системних показників банків першої групи.
Прибуток Приватбанку в I півріччі збільшився на 55,7% в порівнянні з аналогічним періодом 2009 р.: банк поліпшив фінрезультат за рахунок збільшення процентних доходів (до 6,75 млрд. грн.) і зниження резервних відрахувань по кредитах (до 2,01 млрд. грн.). На другому місці – Ощадбанк з фінрезультатом 365,3 млн. грн., на третьому - "ОТП Банк", який заробив 236 млн. грн., тоді як торік його збиток склав 435 млн. грн.
Слідом за обсягами прибутку йдуть фінустанови, що спеціалізуються на роботі з корпоративними клієнтами "ІНГ Банк" (181,3 млн. грн.), "Креди Агриколь" (166 млн. грн.) і Сітібанк (155 млн. грн.).
У той же час найбільші збитки показали "Родовід Банк" (3,76 млрд. грн.), банк "Форум" (1,48 млрд. грн.) і Укрсиббанк (1,26 млрд. грн.), а також вирізнився Дочірній банк Сбербанку Росії, який показав збиток у II кварталі, 1,5 млрд. грн. Лідер за показником збитковості - "Родовід Банк", судячи з його фінансової звітності, отримав збиток за рахунок формування резервів по проблемних кредитах (2,96 млрд. грн.), збільшення витрат на обслуговування депозитів (чисті процентні витрати досягли 504 млн. грн.) і зростання адміністративних витрат до 246,56 млн. грн.
Збитки банку "Форум", і Сбербанка Росії пов'язані з пізнім формуванням резервів з проблемних кредитів, останній до того ж вдвічі збільшив адміністративні витрати, пов'язані з розширенням своєї присутності в Україні.
В цілому по системі українські банки отримали 8,3 млрд. грн. збитку, що на 41% менше збитків аналогічного періоду минулого року (14,3 млрд. грн.). Крім того, як показує статистика, збитки крупних банків знижуються, що зумовлено в першу чергу скороченням витрат на 14,9%. Загальний обсяг витрат банків за півріччя склав 73,5 млрд. грн. Як відзначають експерти, якщо в 2009 р. основну частину витрат складали відрахування в резерви, то в поточному році в лідери знову вийшли процентні витрати - їх частка досягла 43,2%, а відрахування в резерви зайняли 31,8%. На третьому місці за обсягами - адміністративні витрати (18,3%), які в порівнянні з I півріччям 2009 р. зменшилися на 56 млн. грн. "Банки скорочують персонал і кількість відділень, залишаючи найефективніші і знижуючи адміністративні витрати", - підтверджують учасники ринку. Так, за шість місяців банки скоротили персонал на 6,8% (на 16 тис. осіб) і в основній масі оптимізували регіональну мережу, але до кінця поточного року тенденція до скорочення персоналу зберігатиметься.
Одночасно банки істотно наростили ресурсну базу. Лише населення до початку липня вклало в банки 29 млрд. грн. внаслідок чого загальний обсяг депозитів у системі збільшився на 11,1% - до 364,0 млрд. грн., причому 1,7% зростання припали лише на червень. Приріст депозитів фізосіб з початку року склав 13,7%. Експерти відзначають, що зросла популярність вкладів у національній валюті - приріст обсягів депозитів у гривні (23,7%) в чотири з невеликим рази перевищив приплив валютних коштів (5%). Юридичні особи поводилися скромніше і збільшили свої вклади на 6,2%, також віддаючи перевагу гривні (зростання 12,4%) перед іноземною валютою (зниження на 4,9%). Покращала і структура вкладів - довгі гроші підросли до 26,4%.
Проте диспропорція між довжиною депозитів і середнім терміном кредитних договорів залишається істотною, тому у виграшному становищі залишаються банки з іноземним капіталом, які можуть розраховувати на дешевші й довгострокові ресурси материнських структур.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас