Експерти неодностайні в думках щодо доцільності отримання Україною кредиту МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти неодностайні в думках щодо доцільності отримання Україною кредиту МВФ

Казна та Політика
523
Експерти з економічних питаннях розійшлися в думці відносно доцільності отримання Україною чергового кредиту від Міжнародного валютного фонду (МВФ) в сумі більше $15 млрд.
Як зазначив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко на прес-конференції в четвер Києві, кредит МВФ допоміг Україні уникнути погіршення бізнес-клімату, знецінення гривні, а також зниження рейтингів країни.
"Не отримавши кредит МВФ, ми б побачили різке зниження можливості реструктуризувати борги України, яких у нас більше $100 млрд", - підкреслив він.
Експерт нагадав, що $15 млрд кредиту отримано Україною під дуже низьку відсоткову ставку - близько 2% річних. "Програма МВФ правильна, своєчасна, необхідна Україні і набагато вигідніша, ніж вихід на міжнародні ринки капіталів", - упевнений Устенко.
У свою чергу заступник голови Всеукраїнського союзу вчених-економістів Валерій Новицький вважає: гроші МВФ надаються Україні для того, щоб вона віддала старі борги. "Україна перетворюється на хронічного боржника. Це - політика подвійних стандартів. Це - логіка наркоманів: гроші потрібні просто зараз", - сказав він.
Новицький переконаний, що таким чином країна не матиме можливості самостійно проводити політику реформування своєї промисловості. За його словами, Україна в 2012 році ще віддаватиме чверть свого ВВП на обслуговування боргу перед МВФ.
На думку генерального директора Бюро економічних і соціальних досліджень Валерія Гладкого, гроші МВФ Україні потрібні. Завдяки цьому кредиту "протягом п'яти років країна відновиться до стабільного стану". В той же час він підкреслив, що в угоді про надання кредиту дуже мало уваги приділяється надходженню іноземних інвестицій до України.
МВФ вирішив відновити кредитну співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд ($15,35 млрд за поточним курсом) в кінці липня. Київ вже отримав перший транш у розмірі SDR1,25 млрд. В разі успішного моніторингу програми за підсумками третього кварталу, Фонд виділить Україні в кінці листопада цього року ще SDR1 млрд.
За Меморандумом про співпрацю з МФВ, Україна має намір поступово підвищувати ціни на газ для населення і теплокомуненерго доти, доки внутрішні ціни на газ і ціни імпорту не досягнуть паритету.
Крім цього, Україна має намір реформувати пенсійну систему з метою її фінансового оздоровлення, зокрема, збільшити потрібний для пенсії стаж і зрівняти терміни виходу на пенсію жінок і чоловіків.
Уряд України також має намір до кінця 2010 року повністю ліквідувати заборгованість із відшкодування податку на додану вартість, а в четвертому кварталі поточного року погасити бриджевий кредит у розмірі $2 млрд, отриманий в червні цього року у російського банку ВТБ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас