Переводимо кредит у гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переводимо кредит у гривню

Кредит&Депозит
10015
Рятувати позичальників від кризи і зростаючого курсу інвалюти банкіри взялися ще з кінця 2008 - початку 2009 року, пише Сегодня.
Міняти валюту кредиту потрібно, якщо до його погашення залишилося 10 років.
Тоді через зростання курсу долара до гривні на 60% багато хто з тих, хто раніше отримував кредити в інвалюті, не зміг нормально платити за ними. Аби і самим не втратити, і дати позичальникам шанс зберегти куплені у борг авто і житло, банкіри почали пропонувати їм реструктуризацію: давати кредитні канікули (тимчасове зниження або скасування платежів за позикою), змінювати графік погашення, збільшувати термін кредиту тощо.
Набір цих заходів з початку кризи майже не змінився, окрім однієї - раніше банки майже не переводили валютні кредити в гривню, а тепер - будь ласка. Вірніше, умови переведення боргу з ризикованої іноземної валюти в рідну національну були невигідні. А тепер банкіри їх пом'якшили. Ми розібралися, чи варто переводити валютний кредит в гривню, і з'ясували, які банки роблять це на найбільш вигідних умовах.
Що пропонують банкіри
Низька ставка. Головна літня новинка реструктуризації - пом'якшення умов переведення кредиту з інвалюти (долара, євро, швейцарського франка) в гривню, точніше, зниження ставок. Рік тому банкіри пропонували замість валютного кредиту під 13-15% гривневий під 25-35% річних (платежі з кредиту при цьому зростали в 1,5-2 рази), а тепер в деяких банків ставки гуманні - в межах 16-20% на рік. "Пропонована сьогодні відсоткова ставка за кредитом, який переводиться в нацвалюту, на 4-5% нижча, ніж за новими кредитами", - розповіли в прес-службі "ВТБ Банку". "Ставка для нового автокредиту в гривні зараз 24% річних, а з кредиту, переведеному в гривню з валюти, не перевищить 17%", - додав начальник департаменту роздрібних продажів "Укрсиббанку" Іван Істомін.
Високий курс. А ось курс перерахунку кредиту в гривню не тішить. Розраховувати на те, що кредит буде переведений в нацвалюту за курсом на час отримання кредиту (5,05 грн./$), чого в судах домагаються деякі позичальники, не варто. У всіх банків курс комерційний - 7,90 грн./$
Як перевести кредит в гривню
Щоб перевести кредит з інвалюти в нацвалюту, вам потрібно звернутися до свого банку, дізнавшись, чи пропонує він таку можливість, і, головне, чи влаштують вас умови конвертації - далеко не всі банки пропонують хороші ставки у гривні. Причому документів багато не потрібно. "Позичальнику потрібно відновити лише довідку про доходи. Інші документи за кредитним договором розглядаються в колишній комплектації (тобто паспорт-код, документи на квартиру і т.д)", - говорить директор департаменту управління продуктами роздрібного бізнесу VAB Банку Антон Шаперенков.
Також при конвертації кредиту доведеться заручитися підтримкою чоловіка чи дружини і поручителів, якщо такі є. Хоча банки не беруть за конвертацію кредитів комісії, додаткові витрати все ж будуть. Наприклад, якщо банк переводить кредит в гривню за міжбанківським курсом, він може взяти 0,5% від суми переказу. Також доведеться витратитися на послуги нотаріуса. Зміна валюти кредиту вимагатиме внесення змін до договорів, а значить, і їх повторного нотаріального завірення. Світлана Спіцина передбачила, що це може обійтися в суму від 600 грн.
Конвертувати чи ні
Теоретична вигода від конвертації очевидна - над позичальником більше не висітиме ризик чергового обвалу гривні і, відповідно, збільшення гривневого еквіваленту платежів з валютного кредиту. Адже більшість позичальників отримують зарплату в нацвалюті. Але на практиці все залежить від курсу, а також від того, скільки часу залишилося до повного погашення кредиту. Наші експерти вважають, що в найближчі два-три роки гривні обвали не загрожують.
"Швидше за все, до кінця року курс долара буде 7,8, а наступного року може впасти до 7,5 грн./$. Швидше за все, курс на рівні 7,5-7,8 грн./$ протримається протягом наступних трьох-п'яти років", - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Згоден з таким прогнозом і керівник ІАЦ Forex Club в Україні Микола Івченко: "Світова економіка відновлюється, а у нас на носі Євро-2012, значить, що буде приплив інвестицій, а курс - стабільний. Якщо не буде глобальних економічних катаклізмів, ми чекаємо середній курс в 2012-2015 рр. на рівні 7,5 грн./$. Обвал гривні до 10-11 грн./$ у найближчі три-п'ять років малоймовірний".
А це означає, що, залишивши кредит в інвалюті, за ним можна заощадити - адже ви платитимете за кредитому за курсом 7,5 грн./$, а не 7,9 як зараз, до того ж у вас залишиться низька валютна ставка. Тобто тим, у кого до кінця кредиту 3-5 років, від конвертації можна відмовитися. "Але якщо до погашення кредиту залишилося 8-10 років і більше, то конвертувати потрібно обов'язково! В будь-якому разі через 10 років курс гривні до долара буде значно вищий 10 грн./$", - впевнений Олександр Охріменко.
Антон Одарюк
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас