Обсяг куплених за тиждень ЄЦБ європейських держпаперів став мінімальним із запуску програми - 9 млн євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг куплених за тиждень ЄЦБ європейських держпаперів став мінімальним із запуску програми - 9 млн євро

Казна та Політика
196
Минулого тижня Європейський центробанк викупив з ринку держоблігації країн регіону на суму 9 млн євро, що стало мінімальним обсягом закупівлі держпаперів з моменту запуску відповідної програми в травні.
Як нагадує "РБК daily", ЄЦБ прийняв екстрене рішення про скупку держоблігацій на вторинному ринку в розпал європейської бюджетної кризи - 10 травня цього року. Ініціатива була спрямована на підтримку найбільш проблемних країн Євросоюзу - Греції, Ірландії, Португалії та Іспанії. Після прийняття рішення ЄЦБ піддався критиці за те, що фінансував неекономні країни на вимогу їх урядів. Тоді проти цього кроку виступили глава Бундесбанку Аксель Вебер і член ради ЄЦБ Юрген Штарк.
В понеділок ЄЦБ заявив, що на 13-му тижні дії своєї програми він купив облігацій всього лише на 9 млн євро. На попередньому тижні банк придбав держпаперів на 81 млн євро, а за тиждень до цього - на 176 млн. Для порівняння, за перші два тижні роботи програми ЄЦБ викупив з ринку держоблігації на суму 26 млрд євро. А всього з моменту запуску програми ЄЦБ витратив на ці цілі 60,5 млрд (80 млрд доларів). Аби стерилізувати цю ліквідність, ЄЦБ у вівторок провів тендер на розміщення в Центробанку однотижневих депозитів на аналогічну суму. Цей крок направлений на заборону інфляції в єврозоні.
На думку експертів, різке скорочення обсягу закупівель ЄЦБ європейських держоблігацій свідчить про те, що фінансові ринки Європи значно стабілізувалися. "Ринок державних паперів знову функціонує. В урядів знову з'явилася можливість рефінансувати свої зобов'язання. ЄЦБ фактично заявляє, що він присутній на ринку і може втрутитися у будь-який момент, хоча зараз необхідності для Центробанку скуповувати держпапери немає", - заявив виданню економіст Nomura Лоран Більке. За його прогнозом, ЄЦБ виконуватиме свою роль, поки його участь потрібна, і офіційно не згортатиме програму доти, доки фінансова обстановка не нормалізується остаточно.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас