Рівняння на фонд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рівняння на фонд

Казна та Політика
417
Як стало відомо Комерсант-Україна, Кабінет міністрів має намір затвердити основні макропоказники на 2011 рік, які практично ідентичні прогнозам МВФ. За оцінками експертів, розробка бюджету на основі прогнозів повільного відновлення ВВП і низької інфляції знижує ризики невиконання бюджету і в той же час означає, що наступного року не варто чекати істотного зростання соціальних витрат.
Кабінет міністрів готується схвалити основні макропоказники на 2011 рік. Відповідний проект постанови вчора був прийнятий в цілому на засіданні урядового комітету з питань економічної політики, повідомив один з його учасників. Втім, на порядку денному сьогоднішнього засідання цей документ не значиться.
За словами джерела в Мінекономіки, прогнози практично не відрізняються від аналогічних оцінок МВФ. "Не можна говорити, що був якийсь тиск. Ми паралельно вели роботу над прогнозами, просто цього року вони виявилися як ніколи близькими", - сказав співрозмовник. Єдиною відмінністю урядових прогнозів від чекань МВФ стала оцінка номінального ВВП. Втім, і в даному прогнозі відмінності "неістотні". Нагадаємо, бюджет на 2010 рік був розрахований на основі макропоказників, аналогічних прогнозам МВФ.
Згідно з меморандумом про співпрацю з Україною, оприлюдненому днями, валютний фонд чекає в 2011 році помірного зростання української економіки - на 4,3%. Незважаючи на двоетапне підвищення цін природного газу для населення і підприємств, МВФ прогнозує зниження споживчої інфляції до однозначного рівня - 9,2%, тоді як середньорічна інфляція протягом року складе 11,9%. Це означає, що гальмування зростання цін очікується в другій половині наступного року. Зростання експорту українських товарів наступного року трохи сповільниться - до 8,5%, а темпи зростання імпорту залишаться практично незмінними - 10,8%. Що стосується номінального ВВП, то, за розрахунками МВФ, наступного року він досягне 1235 млрд грн.
Розробка бюджету на основі консервативних прогнозів знижує ризик невиконання бюджету, вважають експерти. "Досвід минулого року, коли бюджет був розрахований на основі завищених прогнозів, показує, що така обережність виправдана", - говорить директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. "Оптимістичніші прогнози створюють ризик невиконання прибуткової частини бюджету і, відповідно, нарощення бюджетного дефіциту, - відзначає економіст ІК 'Трійка Діалог Україна' Ірина Піонтковська.- Проте МВФ зараз вимагає від України в першу чергу його зниження". Нагадаємо, однією з вимог МВФ є зменшення обсягу дефіциту держбюджету з 5,5% до 3,5% ВВП.
Такий низький прогноз зростання ВВП одночасно з падінням інфляції означає, що уряд не матиме можливості закласти до бюджету наступного року істотне підвищення соціальних стандартів. "Швидше за все підвищення соціальних стандартів в 2011 році буде досить помірним", - сказав Юрчишин.
Україна є другим за величиною позичальником МВФ, підрахували у фонді. З врахуванням отримання першого траншу нового кредиту stand by зобов'язання України перед фондом складають SDR 8,25 млрд ($12,66 млрд).
Таким чином, заборгованість України перед МВФ перевищує обсяг зобов'язань Угорщини, яка займає третє місце (SDR 7,64 млрд) і лише ненабагато поступається боргу Румунії (SDR 9,03 млрд).
За даними МВФ, на початок серпня на Україну припадає приблизно кожен п'ятий долар заборгованості всіх країн перед фондом за стандартними кредитними програмами.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас