144
Учені поповнять запаси продуктів у 100-річному "холодильнику" в Арктиці
Експедиція "Арктика-2010" на півострів Таймир, що стартує 11 серпня, продовжить експеримент з тривалого зберігання продуктів у вічній мерзлоті. Цей експеримент в 1900 році розпочала полярна експедиція Едуарда Толя.
Група Толя в 1900 році заклала на мисі Депо запас продуктів, який був виявлений в 1973 році. Згодом наукові експедиції 1974, 1980 і 2004 років поповнювали ці запаси і вивозили частину продуктів для вивчення особливостей їх зберігання і якості.
Група з 18 осіб відвезе на склад близько 80 кілограмів продуктів, у тому числі консерви, зерно, а також насіння. Учені закладуть зразки на глибину 1-1,5 метра, де температура в середньому становить мінус 34-38 градусів, пояснив керівник групи 2010 років, завідувач відділом ВНДІ продуктів харчової біотехнології Володимир Лєдєнєв.
За словами організатора експедиції Дмитра Шпаро, "Арктика-2010" за підтримки Російського географічного товариьства вирішуватиме наукові, історико-географічні й меморіальні завдання.
Цього разу вперше буде закладена колекція мікроорганізмів, стійких до низьких температур, для вивчення їх життєздатності в умовах вічної мерзлоти. Крім того, група закладе датчики, які протягом семи років вимірюватимуть температуру самої мерзлоти.
Науковий керівник експедиції, віце-президент Россільгоспакадемії Андрій Лісицин додав, що продукти 1900 року, які дістали з вічної мерзлоти 36 років тому, прекрасно збереглися.
Наукові співробітники інститутів академії, котрі беруть участь в експедиції, продовжать роботу з вивчення їх стану за допомогою нових методів. В рамках нинішньої експедиції учені дістануть, зокрема, згущене молоко 1974 року, а також масло і рибні консерви 1980 року.
Продукти, які закладаються цього разу, планується зберігати до 2050 року. При цьому проміжний відбір зразків учені планують провести в 2016 і 2025 роках.
За матеріалами: УБР
Поділитися новиною