Яценюк прогнозує ціновий стрибок на продукти харчування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яценюк прогнозує ціновий стрибок на продукти харчування

Казна та Політика
445
Лідер політичної партії "Фронт змін", народний депутат України Арсеній Яценюк закликає Кабінет Міністрів не займатися популізмом, а негайно розробити конкретний план заходів щодо захисту країни від продовольчої кризи і стрибка цін на продукти харчування. Про це він заявив, коментуючи подорожчання ячменю на європейському ринку більш ніж в два рази за останні півтора місяці, повідомили "Главреду" в прес-службі "Фронту змін".
"Не треба рапортувати країні, що все буде добре, потрібний конкретний план заходів, аби країну захистити від продовольчої кризи, що розпочинається в світі і Європі", - переконаний політик.
За його словами, слідом за зростанням цін на ячмінь в Європі вони зросли і в Україні. "Подорожчання ячменю призведе до зростання цін на молоко і м'ясо як в Європі, так і в Україні", - зазначив Яценюк.
Політик переконаний, що це головний виклик для України, з яким повинна боротися влада в першу чергу.
За його словами, негативні тенденції на українському ринку продовольства вже виявляються. "За останній тиждень на Тернопільщині подорожчала гречка більш ніж на 15%, в декількох регіонах подорожчали соціальні сорти хліба. Це перші тривожні дзвінки, які можуть спровокувати ланцюгову реакцію", - переконаний політик.
Щоб їй запобігти, лідер "Фронту змін" вимагає від уряду адекватних кроків. "По-перше, необхідно розробити механізм компенсації цін на продукти для малозабезпечених", - підкреслив він. По-друге, упевнений Арсеній Яценюк, слід діяти виключно ринковими методами, інакше можна спровокувати ще глибшу кризу.
Перш за все, наполягає Арсеній Яценюк, держава в особі Аграрного фонду повинна стати реальним конкурентом спекулянтам на зерновому ринку, які прагнуть нажитися на вітчизняних виробниках і простих громадянах і викупити зерно.
Лідер "Фронту змін" переконаний, що країні потрібний чіткий продовольчий, включаючи зерновий баланс, який може скласти лише уряд. "Це стратегічний документ, який нам дасть відповідь на те, скільки і чого ми можемо виробляти самі, скільки експортувати і скільки імпортувати", - підкреслив він.
За останні два місяці світові ціни на пшеницю зросли більш ніж на 50%, а на ячмінь - більш ніж в два рази. Експерти пов'язують це зі зниженням урожаю зернових, що викликане посухою в Україні, Росії і Казахстані. Як повідомляє Financial Times, мало не вперше в історії Європи ціни на фуражний ячмінь порівнялися з цінами на пшеницю, що викличе стрімке подорожчання птиці і м'яса на континенті.
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас