Як не стати жертвою колекторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як не стати жертвою колекторів

Кредит&Депозит
3868
За півтора роки кризи професія колектора стала "у всіх на вустах". Не дивно, адже якщо курс долара зростає на 60%, то частина позичальників не може більше повністю позраховуватися за валютними кредитами (а таких серед іпотеки і автопозик було до 80%), і банки говорять колекторам "фас".
Але треба визнати, що частіше об'єктами переслідування колекторів стають ті, хто погано гасить або взагалі не гасить дрібніші кредити готівкою, на техніку або з кредитних карток. Більше того, такі борги банки оптом продають колекторам, і після зміни кредитора позичальники повинні погашати кредити не фінустанові, а колекторській компанії.
Тобто колектори дуже навіть гарненько окопалися в Україні, і це при тому, що законодавчо питання їх існування повністю не вирішене. "Єдиного закону, який би регулював діяльність колекторських компаній, в Україні поки немає, тому ми працюємо в рамках інших законодавчих актів - Конституції, Цивільного кодексу, Закону "Про господарські товариства", - говорить директор колекторської компанії "УКРБОРГ" Максим Бурячок.
Так, колектори працюють за законами і навіть, об'єднавшись, написали свій етичний кодекс про те, що може і чого не може робити колектор. Але, на жаль, навіть найпрофесійніші колектори в приватних бесідах говорять, що цей кодекс - "для галочки". Що вже говорити про "чорних" колекторів, які "вирішують питання" з боргів в приватному порядку і без всяких там кодексів? Тож часом обіцянки колекторів дотримуватися букви закону розходяться з реальністю. До прасок справа, на щастя, не доходить, але тиск і погрози на адресу позичальників зустрічаються не так вже і рідко. А буває так, що під роздачу потрапляють і безневинні жертви, або ті, хто давно погасили кредит, або, як то кажуть, просто перехожі. Ми спробували розібратися, як захистити свої права, якщо колектор їх наполегливо зневажає.
Що їм заборонено згідно із законом
здійснювати дзвінки з 22.00 до 7.00;
проводити неузгоджені зустрічі й переговори з боржником;
загрожувати життю, здоров'ю і майну боржника і членів його сім'ї;
застосовувати заходи, які загрожують честі, гідності, діловій репутації та іншим немайновим правам боржника;
порушувати громадський порядок;
надавати позичальнику неправдиву інформацію стосовно його боргу, штрафів, пені і т.д., зокрема, завищувати суму боргу;
вести діалог з позичальником від імені суду, прокуратури, міліції і т.д.;
поширювати конфіденційну інформацію про позичальника, у тому числі найближчим родичам. Повідомляти про кредит і суму боргу колектор може лише зацікавленим особам, тобто самому боржнику, поручителям за кредит, заставотримачам і т.д.;
здійснювати будь-які інші дії, які суперечать чинному в Україні законодавству.
Якщо борги - не ваші
уточніть у представника колекторської компанії, який вас турбує, його ім'я і прізвище, з якої він компанії і інтереси якого банку представляє;
зверніться до керівництва колекторської компанії з вимогою перестати розшукувати боржника за вашою адресою і телефоном, оскільки ви не причетні до отримання кредиту, який знаходиться в їх розробці. Це можна зробити особисто, а можна листом (замовленим з повідомленням про доставку!). У обох випадках потрібно додати до листа або заяви документи, які підтверджують, що боржник, якого розшукує колектор, не проживає з вами в одній квартирі (довідка з жеку про зареєстрованих) і не володіє даним житлом (один з документів на право власності).
Також в листі краще нагадати колектору, що, згідно ст. 20 Закону України "Про звернення громадян", компанія має розглянути ваше звернення протягом 1 місяця;
такий самий лист потрібно відправити керівнику юрдепартаменту банку або служби безпеки (тут варто вимагати уточнені дані проблемного позичальника і виключити ваші контактні дані, як особи, не причетної до боргу, що виник перед банком).
Якщо ваш кредит продали
Схема продажу кредиту іншому кредитору регламентується ст. 512-519 Цивільного кодексу. Але потрібно перевірити, чи передбачено кредитним договором право банку продати борг іншому кредитору. Якщо ні, то операцію з продажу вашого кредиту можна оскаржити. Взагалі права позичальника при продажі кредиту захищені. "Самовільно змінити умови кредиту, наприклад, підвищити відсоткову ставку, новий кредитор (у нашому випадку - колекторська компанія) не може", - говорить партнер юркомпанії "Олексій Пуха і партнери" Олексій Пуха.
Але є виняток: якщо договором передбачено підвищення ставки за кредитом за порушення його умов, то ставка все-таки буде підвищена. Якщо ж кредит погашається за графіком і без протермінувань, то для позичальника поміняються лише реквізити рахунку, куди потрібно платити за кредитом. Якщо ж колектор викупив "поганий" кредит, за яким ви давно не платили, то готуйтеся до масованої атаки і судів - колектори вибиватимуть своє до останнього.
Як захиститися від свавілля
Якщо колектор загрожує і робить все, що перераховано в блоці "Що їм заборонено".
Пишіть заяву в міліцію і в прокуратуру. "У заяві обов'язково вкажіть, що на вас чиниться тиск, чим, на вашу думку, скоюється кримінальний злочин. Наприклад, дайте посилання на ст. 355 Кримінального кодексу України, яка визнає незаконним примус до виконання цивільно-правових зобов'язань, тобто кредитного договору. За такою заявою міліція і прокуратура зобов'язана провести перевірку і зібрати матеріали. Якщо таких заяв буде три, справа ставиться на особливий контроль", - радить старший юрист ВГО "Захисту прав споживачів фінансових послуг" Анатолій Соболевський;
Якщо міліція і прокуратура не діють, подавайте позов до суду проти колекторської компанії.
"В позові треба осскаржувати не факт наявності або відсутності боргу - це питання до банку. У позові до колекторів треба вказувати, що вони чинять моральний тиск, завдають шкоди вашій репутації. Коли ви подасте позов, ви станете стороною процесу, і тиск з боку колектора повинен припинитися. Річ у тім, що якщо хтось наїжджає на позивача, він підпадає під програму захисту свідків, а це головний біль для правоохоронних органів", - говорить Анатолій Соболевський. Проте для успішної подачі позову факти некоректної поведінки потрібно довести. Це можуть бути аудіо- або відеозаписи, свідчення сторонніх свідків, які підтвердять, що колектор, наприклад, дійсно тиснув на вас або розголошував дані про ваш борг.
Особистий досвід
Киянин Владислав відповів колекторам "взаємністю"
"Ще в 2005-му я брав кредит на техніку, розрахувався з ним і забув про нього. А на початку цього року прийшов лист про те, що я залишився винен банку 80 грн. З відсотками і штрафами за 5 років набігло 850 грн., а в разі суду з мене погрожували стягнути 2500 грн. (з врахуванням всіх витрат). Після цього почалася інформаційна атака колекторів - листи у формі повісток і постійні дзвінки. Мою заяву в міліцію спочатку не прийняли (мовляв, ми цим не займаємося), але після скарг керівництву провели перевірку колекторської фірми.
Одночасно я вирішив відповісти колекторам "взаємністю": знайшов у телефонній базі домашній телефон і адресу колектора, чиє ім'я було вказане в листах, узяв його особистий мобільний. І почав слати йому пачками листи з погрозами повідомити про його незаконну діяльність в податкову, прокуратуру, СБУ (держоргани зобов'язані проводити перевірки такі звернення громадян), одночасно дзвоннив йому з 19 до 21.45. Колектора "вистачило" на півтора місяці: він подзвонив і запропонував залишити один одного у спокої".
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас