Табачник хоче повернути вступні іспити і позбавити вузи акредитації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Табачник хоче повернути вступні іспити і позбавити вузи акредитації

Казна та Політика
521
Проект закону "Про вищу освіту", підготовлений в Міністерстві освіти і науки України, передбачає вступні іспити або співбесіди під час вступу до вузів, а також підпорядкування цьому міністерству всіх українських вищих навчальних закладів (окрім військових).
Про це повідомив координатор громадської ініціативи "Студентський захист" Андрій Черних.
За його словами, відповідно до розробленого законопроекту, планується, що прийом у вищі навчальні заклади здійснюватиметься за результатами зовнішнього незалежного оцінювання з врахуванням середнього балу державного документа про повну загальну середню освіту, а також балу вищого навчального закладу.
"Таким чином, разом з тестуванням планується використання вступних іспитів або співбесід на рівні вищого навчального закладу", - відзначив Андрій Черних.
На його думку, це призведе до повернення "валіз з грошима" і "телефонного права" у вищих навчальних закладах під час вступної кампанії і закриє дорогу у вузи для талановитої і обдарованої молоді.
Також він повідомив, що, серед іншого, МОН пропонує ввести такі рівні вищої освіти - молодший спеціаліст, бакалавр, магістр. Крім того, будуть введені рівні доктора філософії і доктора наук.
Черних розповів, що законопроектом передбачається визначення таких типів вищих навчальних закладів - університет, академія, коледж, професійний коледж з чітко окресленими кількісними параметрами щодо їх створення. Інститути можуть існувати лише як структурні підрозділи. Також ліквідуються рівні акредитації (І-ІV) вищих навчальних закладів.
"МОН також пропонує збільшити термін навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра до півтора-двох років, а в аспірантурі за освітньо-кваліфікаційним рівнем доктора філософії - з трьох до чотирьох років. Буде встановлений термін навчання в докторантурі за освітньо-кваліфікаційним рівнем доктора наук - три роки", - відзначив координатор "Студентського захисту".
За його інформацією, проект закону "Про вищу освіту" (нова редакція) планується до розгляду на розширеному засіданні Кабінету міністрів України 27 серпня.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас