Київські бювети будуть платними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київські бювети будуть платними

Казна та Політика
2815
В мерії знов хочуть зробити столичні бювети платними. Поки не всі. Зараз майже дві третини бюветних комплексів закрито - районна влада не розраховується із "Київводоканалом" за їх очищення та утримання. У КМДА планують створити підприємство з догляду за бюветами, а як експеримент декілька з них вже найближчим часом віддадуть приватникам - для очищення і продажу води.
Перші платні бювети можуть з'явитися в Києві вже цієї осені. Плату за воду з-під землі братимуть лише в бюветах, які оснастять додатковими системами очищення і озонування. За словами заступника мера Олександра Мазурчака, спочатку хочуть встановити 3-4 таких бюветних комплекси, а якщо ідея приживеться, то їх кількість збільшать. Приватникам спочатку дадуть бювети, вода в яких, за даними СЕС Києва, не відповідає нормам. Таких близько 30-40 із 205 бюветів міста, розташовані вони в різних районах. Навіщо чистити артезіанську воду? У СЕС говорять - це не зайве. "Буває, що вода з домішками, підвищеним вмістом заліза, що не дуже корисно. Тоді доцільно ставити очисні споруди", - сказав нам завідувач відділом гігієнічних проблем екології столичної СЕС Сергій Тимошенко.
Олександр Мазурчак передбачає, що вода після суперочищення в бюветах може продаватися по 40-50 копійок за літр. У фірмі, що спеціалізується на встановленні очисних систем для води, нам сказали, що ціна може досягати і 80-90 копійок (з врахуванням плати за оренду бювету, встановлення і техобслуговування очисної системи). Але все-таки це буде дешевше, ніж покупка питної води в магазинах: там ціна в перерахунку на літр - від 1,15 грн.
За словами заступника мера, воду з платних бюветів даватимуть пенсіонерам безкоштовно. Можливо, значні знижки або спеціальні талони на безкоштовне користування отримають жителі найближчих до бюветів будинків. "В будь-якому разі, у всіх районах залишаться і безкоштовні бювети", - підкреслює Мазурчак.
Кияни ставляться до ідеї по-різному. "Я не збираюся платити за те, що мені і так належить, адже бювети - громадські", - говорить вчитель Віталій Сидоренко. А ось бухгалтер Зінаїда Яшина готова платити навіть гривню за літр: "Якщо вода там буде якісна, то мені таких грошей не шкода". Кияни пропонують, аби біля платних бюветів видавали чисті пластикові пляшки і пакети, в яких їх можна принести додому.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас