"Ъ": Антимонопольний комітет вивчає зв'язок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Антимонопольний комітет вивчає зв'язок

Казна та Політика
1704
Для злиття активів "Альфа-груп" і Telenor в Україні з'явилось ще одна перешкода. Як стало відомо, Антимонопольний комітет, стурбований недавнім посиленням позицій "Альфа-груп" у акціонера "Астеліту" - компанії Turkcell - запитав в учасників концентрації додаткову інформацію про конкуренцію між підконтрольними "Альфа-груп" мобільними операторами. Експерти вважають, що таким чином АМКУ намагається зупинити зростання тарифів на мобільний зв'язок, і не виключають, що відомство змусить "Альфа-груп" продати частину частот або активів.
У прес-службі АМКУ повідомили, що 30 липня комітет розіслав учасникам ринку, зокрема компаніям Altimo, "Київстар", ЗАТ "Вимпел-Комунікації" і Telenor ASA, запити для уточнення їх часток на вітчизняному ринку мобільного зв'язку, відносин контролю з іншими суб'єктами господарювання та існування між ними конкуренції.
Начальник відділу зв'язків зі ЗМІ та громадськістю Богдан Якимюк пояснив, що інформація потрібна в рамках розслідування, розпочатого у зв'язку з переглядом рішення комітету про видачу дозволу на отримання контролю компаніями Telenor ASA і Altimo над "Київстаром" і ЗАТ "Вимпел-Комунікації".
Запити направлені у зв'язку з появою інформації про те, що "Альфа-груп" повернула контроль над 13,22% акцій Turkcell і таким чином посилила свій вплив у компанії, яка є акціонером "Астеліта" (ТМ life:)), уточнив пан Якимюк. Він підкреслив, що комітет поки не має в своєму розпорядженні офіційної інформації про збільшення частки "Альфа-груп" в Turkcell. Компанії повинні дати відповідь до 11 серпня. "На підставі отриманої інформації ми приймемо відповідне рішення щодо наявності або відсутності монополізації цього ринку", - повідомили у відомстві. Якщо факт порушення конкуренції підтвердиться, "Альфа-груп" загрдить штраф у розмірі 10% від обігу або вимогу продати частину активів.
Altimo Holdings and Investments Ltd - холдингова компанія для телеком-активів "Альфа-груп": 43,89% голосуючих акцій VimpelCom Limited (володіє 100% російського "Вимпелкому" і українського "Київстару"), 25,1% "Мегафону "і 13,22% Turkcell.
Згідно з повідомленням Turkcell на сайті Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC), Alfa Finance Holdings придбала 32,2% Alfa Telecom Turkey (ATT) у Nadash International Holdings Inc., афілійованої з казахстанською Visor Group, за $ 51,52 млн. Ще 30% ATT були викуплені за $ 48,3 млн у Henri Services Ltd, контрольованої Олександром Мамутом. ATT володіє 49% Cukurova Telecom Holdings, що контролює 52,91% акцій Turkcell Holding. Йому належить 51% Turkcell.
У прес-службі АМКУ також повідомили, що за дорученням Кабінету міністрів розробили спільно з НКРЗ, Мінтрансзв'язку, галузевими асоціаціями та провідними гравцями ринку зміни до закону "Про радіочастотний ресурс України", що перешкоджають концентрації частотного ресурсу в одних руках. "Комітет вважає, що зосередження частотного ресурсу в одних руках дійсно може бути серйозною проблемою для розвитку ринку мобільного зв'язку через недостатнє законодавче регулювання цього питання", - пояснили в АМКУ.
Член комітету Верховної ради з питань транспорту і зв'язку Віталій Корж, ознайомлений зі змістом законопроекту, повідомив, що він повинен бути узгоджений з урядом до кінця серпня і переданий до Верховної ради. За його словами, документ спрямований на протидію "Альфа-груп", що має акціонерні частки в трьох операторах ринку мобільного зв'язку України, у зловживанні своїм монопольним становищем.
Цим, на думку Коржа, викликане розслідування АМКУ: "Антимонопольний комітет побоюється, що 'Альфа-груп', використовуючи свій вплив у раді директорів Turkcell, акціонера 'Астеліта', може почати гальмувати розвиток компанії в інтересах інших своїх операторів . Звичайно, ніхто не хоче допустити такого розвитку подій, оскільки це повністю вб'є конкуренцію на ринку ".
Віце-президент Altimo Євген Думалкін сказав, що його компанія запит ще не отримала, але підтвердив, що купівля 13,22% акцій Turkcell відбулася наприкінці червня-початку липня.
"Під час розслідування АМКУ визначить, чи було порушено антимонопольне законодавство. До цього говорити про якусь позицію зарано", - заявив пан Думалкін. За його словами, "Альфа-груп" отримала первинний дозвіл АМКУ на покупку 13,22% акцій Turkcell ще п'ять років тому. Тим часом надати текст цього дозволу в "Альфа-груп" не змогли.
У прес-службі "Астеліта" (ТМ life:)) заявили, що вважають розслідування АМКУ ще однією ознакою формування більш відкритою і прозорою конкурентного середовища. Крім того, в компанії нагадали, що зверталися до АМКУ з проханням дати оцінку злиття активів "Альфа-груп", а потім відкликали своє звернення, оскільки недавні регуляторні ініціативи (запровадження переносимості номерів, затвердження законодавства про впливові ринкові сили в першому читанні, визнання операторів монополістами на встановлення з'єднання в рамках своїх мереж) роблять ринок більш конкурентним і прозорим.
Член комітету Верховної ради з питань транспорту і зв'язку Микола Ковзель пов'язує розслідування АМКУ із зростанням тарифів на мобільний зв'язок в Україні. Він нагадує, що 30 березня "Київстар" підвищив вартість дзвінків у кількох тарифних планах передплачених послуг, а також роумінгу. Слідом за "Київстаром" МТС збільшила вартість SMS-повідомлень.
"До кінця року оператори мають намір підвищити тарифи ще на 10-15%", - говорить пан Ковзель. Аналітик ІК Dragon Capital Максим Нефьодов вважає, що за підсумками розслідування "Альфа-груп" можуть попросити продати частину своїх частот або активів, "тому що нинішня ситуація не влаштовує державу - існує дуже великий ризик монопольного диктату на ринку".
Олег Гавриш, Андрій Леденьов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас