S&P: Українським банкам для відновлення знадобиться від трьох до п'яти років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P: Українським банкам для відновлення знадобиться від трьох до п'яти років

609
Українським банкам буде потрібно від трьох до п'яти років, аби відновитися після фінансово-економічної кризи, через яку їм довелося реструктурувати або списати близько половини виданих клієнтам кредитів. Про це заявила банківський аналітик агентства Standard & Poor's Катерина Трофімова.
"За нашими оцінками, проблемні кредити в широкому розумінні (кредити, з яких був допущений дефолт або проведена реструктуризація) перевищили 50% кредитного портфеля банків", - сказала Трофімова в інтерв'ю Reuters. "Особливо проблемні кредити становлять 15-20 відсотків портфеля", - додала вона.
За її словами, банки зараз зайняті розчищанням кредитних портфелів і збільшенням депозитів місцевих вкладників. "Ми спостерігаємо стійке надходження вкладів фізичних осіб, що пов'язане з відновленням довіри, а також збільшеною нормою збереження в період кризи", - сказала Трофімова.
"Ліквідність банківського сектора значно збільшилась, але переважно в короткостроковому сегменті. Довго- і середньострокова ліквідність на ринку до цих пір у великому дефіциті. В зв'язку з цим терміни корпоративних і роздрібних депозитів, що поступово подовжуються, - дуже позитивний сигнал", - додала вона.
Трофімова зазначила, що ВВП України збільшився, за попередніми оцінками, на 6,3 відсотка в першому півріччі 2010 року в умовах підвищення цін на продукцію металургії. Але банки все ще побоюються видавати нові кредити й переважно інвестують в короткострокові державні облігації.
"Все це пов'язано, звичайно, з невизначеністю, що зберігається, відносно багатьох чинників - ситуації і перспектив на світових ринках, ситуації на основні експортні товари України, деякою невизначеністю економічної моделі розвитку України у зв'язку із зміною влади", - сказала Трофімова.
"Фактично ситуацію на ринку можна охарактеризувати як уповільнена ступорна стабілізація. Високе зростання ВВП в останні місяці доки багато в чому пов'язане з нестійкими циклічними чинниками", - додала вона.
Національний банк України минулого місяця повідомив, що за підсумками стрес-тесту банківський сектор потребує додаткової капіталізації на суму 40 мільярдів гривень ($5 мільярдів), водночас, зазначила експерт, ця сума може бути знижена завдяки поліпшенню якості активів.
Трофімова сказала, що S&P не виключає нового раунду стрес-тестів, "враховуючи все ще нестійку внутрішню і зовнішню ринкову кон'юнктуру". "Стійкого тренду на відновлення якості активів поки немає. В кращому разі ми чекаємо якогось перелому наприкінці 2010 року або першій половині 2011 року", - резюмувала вона.
Нагадаємо, минулого тижня Standard & Poor's підвищив суверенний рейтинг України на один рівень до "B+" після того, як Києву удалося відновити співпрацю з Міжнародним валютним фондом в рамках нової програми на суму близько $15 мільярдів і продемонструвати ознаки відновлення економіки.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас