"Ъ": Алкоголь і тютюн роблять дорогими задоволеннями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Алкоголь і тютюн роблять дорогими задоволеннями

991
З 1 січня 2011 року специфічна ставка акцизного збору (визначається в гривнях) і мінімальне податкове навантаження на тютюнову і алкогольну продукцію збільшаться на 6,9%, йдеться у розпорядженні Кабміну №1553 від 29 липня. Щорічне індексування ставок акцизів передбачене профільним законом з поточного року (у січні склало 15%). Заплановане збільшення могло бути і більше, коли б не дефляція в квітні-червні - ціни впали на 1,2% (для індексації враховується середньорічний показник інфляції в червні).
Таким чином специфічна ставка на сигарети з фільтром збільшиться з 90 грн. до 96,21 грн. за 1 тис. шт. (мінімальне податкове зобов'язання за кожну власну назву - на 10,35 грн., до 160,35 грн. за 1 тис. шт.), без фільтру - з 40,25 грн. до 43,03 грн. за 1 тис. шт. (на 3,97 грн., до 61,47 грн. за 1 тис. шт.). Підвищення акцизу не торкнеться натуральних виноградних вин (0,01 грн/л), збільшиться, зокрема, на кріплені вина (на 3 коп. до 0,53 грн/л) і спирт - з 34 грн. до 36,35 грн. за 1 л стовідсоткового спирту.
Як розповіла заступник міністра фінансів Тетяна Єфименко, наступного року індексація принесе бюджету додатково понад 500 млн грн. За її словами, в 2011 році уряд обмежиться лише індексацією і не підвищуватиме акцизи. Збільшення ставок можна чекати в 2012 році, перш за все на тютюнові вироби. "Порівняно з країнами ЄС і Росією, у нас є резерв збільшення, якщо брати питому вагу акцизного збору в ціні тютюнових виробів. У нас він нижчий, ніж в будь-якій іншій країні, тому наші товаровиробники отримують більше прибутку. Ми координуємо динаміку зростання збору з динамікою в сусідніх країнах, щоб не стало невигідно у нас продукцію виробляти і не було контрабанди", - заявила вона.
На скільки зростуть ціни на сигарети (останній раз були підвищені 1 липня), виробники говорять неохоче, передбачаючи, що зростання буде трохи вище розміру індексації. "Цінова політика компанії формується з врахуванням багатьох чинників, що розглядаються комплексно. Серед цих чинників - купівельна спроможність населення, акциз, собівартість сировини і виробництва, коливання курсів валют, інфляція. Рішення про перегляд цін приймаються з врахуванням всіх вищезгаданих чинників ціноутворення, - говорить керівник відділу корпоративних зв'язків 'Брітіш Американ Тобакко Україна' Андрій Кріль.- Ми з розумінням ставимося до бажання держави збільшувати бюджетні надходження і як виробник хочемо мати можливість брати участь в обговоренні цих питань".
Директор з правових питань ЛГЗ "Хортиця" Геннадій Васюков відзначає, що вартість алкогольної продукції в роздробі залежить не лише від ставки акцизу (з 1 вересня підвищиться до 39,4 грн., а з врахуванням індексації в січні - до 42,12 грн.), але і від ціни на спирт.
"Наступним логічним кроком уряду має стати введення нових мінімальних роздрібних цін. Сьогодні їх необхідно підвищувати на горілку, оскільки нинішня ціна вже не відповідає реаліям ринку, і піднімати її треба як мінімум до 20 грн. за 0,5 л", - сказав Васюков. За оцінками керівника департаменту маркетингу компанії "Алеф-Віналь" Анатолія Когана, вартість пляшки горілки 0,5 л з врахуванням націнки збільшиться на 60 коп. "Природно, виробник або кінцевий продавець заокруглить це до 1 грн. і, таким чином, при збільшенні акцизу на 2 грн. з 1 л стовідсоткового спирту ми отримуємо дорожчання пляшки горілки на 1 грн.", - підрахував він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас