S&P перемістило на перегляд рейтинг "ЛУКОЙЛу" з "негативним" прогнозом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P перемістило на перегляд рейтинг "ЛУКОЙЛу" з "негативним" прогнозом

Енергетика
166
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's перемістило на перегляд з "негативним" прогнозом довгостроковий корпоративний рейтинг ВАТ "ЛУКОЙЛ" "BBB-", повідомляється в прес-релізі агентства. Рейтинг за національною шкалою підтверджений на рівні "ruAA+".
Рейтинг "ЛУКОЙЛу" переміщено до списку CreditWatch після оголошення про те, що LUKOIL Finance Ltd. (100%-а дочірня компанія ВАТ "ЛУКОЙЛ") підписала угоду про придбання акцій з компанією Springtime Holdings Ltd. (афільованою з ConocoPhillips), що передбачає покупку 7,6% звичайних акцій "ЛУКОЙЛу" за $3,4 млрд.
Завершення операції заплановано на 16 серпня 2010 року. Крім того, угода про придбання акцій передбачає опціон на додаткове придбання до 11,6% акцій компанії до 26 вересня 2010 року.
"Рейтингова дія відображає невизначеність, пов'язану із значним підвищенням фінансового важеля в разі виконання опціону LUKOIL Finance, а також необхідність для S&P додатково проаналізувати фінансування цих операцій і обумовлені ними показники ліквідності "ЛУКОЙЛу", - зазначив кредитний аналітик S&P Андрій Ніколаєв.
Виконання опціону на викуп 11,6% акцій, на думку експертів агентства, може призвести до підвищення фінансового важеля до рівня, який не відповідає поточному кредитному рейтингу.
Рейтинг "ЛУКОЙЛу" відображає його статус другої за розмірами вертикально інтегрованої нафтової компанії Російської Федерації.
"Задовільний" профіль бізнес-ризику "ЛУКОЙЛу" підтримується крупним і високорентабельним бізнесом в сегментах нафтовидобування і нафтопереробки в Росії, а також диверсифікацією бізнесу на світових ринках. Основними чинниками бізнес-ризику є схильність групи ризикам, пов'язаним з умовами ведення бізнесу в Росії, включаючи слабкі інститути; в той же час протягом довгого часу компанія демонструє здатність справлятися із країновими ризиками", - наголошується в повідомленні агентства.
Оцінка профілю фінансових ризиків "ЛУКОЙЛу" як "помірного" заснована на помірному рівні боргу і думці аналітиків агентства про те, що компанія має хороший доступ до банківського фінансування і фінансових ринків.
"Наразі ми передбачаємо вивести рейтинги "ЛУКОЙЛу" зі списку CreditWatch в найближчі три місяці, після прийняття компанією рішення про виконання опціону на придбання додаткових 11,6% акцій і після того, як ми отримаємо інформацію про способи фінансування операцій", - говориться в прес-релізі.
"Враховуючи високі показники і характеристики "ЛУКОЙЛу", в рамках поточного рейтингу в компанії був значний простір для маневру, проте в даний час ми вважаємо, що, якщо компанія виконає опціон і (або) якщо ми зробимо висновок про зниження показників ліквідності, рейтинг може бути знижений не більше ніж на один рівень", - зазначає Ніколаєв.
Крім того, S&P враховуватиме плани компанії відносно акцій або подальшого скорочення боргу, а також її фінансову політику в майбутньому.
"Ми підтвердимо рейтинг "Лукойлу", якщо викуп акцій обмежиться придбанням 7,6% акцій за $3,4 млрд і в разі зваженої політики із фінансування операції", - говориться в повідомленні S&P.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас