Екс-голова ММВБ Потьомкін очолить наглядову раду української біржі ПФТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-голова ММВБ Потьомкін очолить наглядову раду української біржі ПФТС

167
Московська міжбанківська валютна біржа (ММВБ) 30 липня на зборах акціонерів української біржі ПФТС, в якій їй належить 50%+1 акція, висуне на посаду голови наглядової ради екс-президента ММВБ Олександра Потьомкіна, повідомив віце-президент ММВБ Євген Еллінський.
"Він (О.Потьомкін - ред.) згоден. Йому дуже цікавий проект розвитку українського біржового ринку. Україна - велика країна, і пониженням це важко назвати. Крім того, біржа ПФТС, мабуть, буде не єдиним його проектом", - сказав він в інтерв'ю газеті "Коммерсантъ-Украина" в четвер.
За словами Еллінського, ММВБ має намір провести до наглядової ради ПФТС мінімум вісім своїх представників при загальній чисельності наглядової ради в 15 осіб. При обранні наглядової ради ММВБ планує підтримувати не лише свої кандидатури, але і представників "дочок" російських банків - Сбербанку, ВТБ и ВЭБ", - додав він.
За словами віце-президента ММВБ, обрання членів наглядової ради ПФТС стане першим кроком побуудови на біржі сучасної, адекватної системи корпоративного управління, що є одним із першочергових завдань ММВБ.
Водночас Еллінський зазначив, що говорити про обрання членів інших керівних органів до моменту затвердження складу наглядової ради передчасно.
За даними ММВБ, в ПФТС в даний час також ще близько 150 акціонерів.
У ПФТС агентству "Інтерфакс-Україна" відмовилися назвати точну кількість компаній, що погодилися викупити акції біржі ПФТС в однойменної асоціації, а також розмір пакету акцій, що залишається у власності асоціації напередодні зборів акціонерів біржі. Проте з врахуванням умов їх розподілу між членами асоціації (по 6 акцій) можна визначити, що у власності асоціації залишається ще біля мінімум 21,8% акцій.
Збори акціонерів ЗАТ "Фондова біржа ПФТС" 30 липня будуть закритими для преси, додали агентству на біржі.
Асоціація ПФТС наприкінці грудня 2009 року, як власник на той час 100% акцій біржі, вирішила залучити стратегічного інвестора - ММВБ. Була досягнута домовленість продати їй 1601 (або 50%+1) акцію біржі в рамках додаткової емісії за $10 млн. Приблизно це відповідає ціні 50 тис. грн. за акцію номіналом 10 тис. грн. Процес додемісії був завершений в травні 2010 року.
Одночасно асоціація вирішила після завершення додемісії продати порівну і за номіналом більшість інших акцій 243 членам асоціації і чотирьом менеджерам, тоді як залишок утворюють опціон для найбільш активних торговців на ПФТС за підсумками 2010 року.
О.Потьомкін з 1993-го по 1999 рр. обіймав посаду голови біржової ради ММВБ. У квітні 2003 року був призначений генеральним директором ЗАТ "ММВБ", а в 2005-2008 рр. був його президентом. Залишив ММВБ восени 2008 року в розпал кризи на ринку репо.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас