Україна наблизилась до членства в Енергетичному співтоваристві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна наблизилась до членства в Енергетичному співтоваристві

Енергетика
188
В Європейському союзі вважають, що Україна може стати членом Енергетичного співтовариства протягом пів року-року, повідомив прес-секретар прем'єр-міністра Миколи Азарова Віталій Лук'яненко.
"Оттінгер (Гюнтер Оттінгер, єврокомісар з питань енергетики - ред.) вважає, що Україна зробила важливі кроки із членства в Енергетичному співтоваристві в частині забезпечення прозорості і стабільності ринку газу, і подібний розвиток подій (отримання членства України в Енергетичному співтоваристві - ред.) може стати реальністю протягом півроку - року", - сказав Лук'яненко, розповідаючи про результати зустрічі Оттінгера з Азаровим в середу в Києві.
Як повідомлялося, рада міністрів ради Енергетичного співтовариства 7 грудня 2009 року прийняла рішення, за яким Україна стане членом Енергетичного співтовариства після приведення її законодавства в газовому секторі у відповідність із законодавством Європейського союзу.
Договір про Енергетичне співтовариство набув чинності 1 липня 2006 року. Його учасниками є країни ЄС, а також Албанія, Боснія і Герцеговина, Хорватія, Македонія, Чорногорія, Сербія, Косово.
Раніше в міністерстві палива й енергетики відзначали, що приєднання України до Енергетичного співтовариства сприятиме залученню інвестицій в енергетичний сектор країни, а також створить умови для вільного доступу українських компаній до ринків ЄС.
Президент України Віктор Янукович в середині липня цього року підписав ухвалений парламентом закон "Про принципи функціонування ринку природного газу".
Закон спрямований на приведення законодавства України у відповідність з основними положеннями законодавства ЄС, якими, зокрема, регулюються відносини на газовому ринку.
Закон передбачає розділення функцій транспортування, розподілу і постачання природним газом, а також встановлення окремо тарифів на транспортування, постачання і зберігання газу. У ньому передбачені рівні права доступу до єдиної газотранспортної системи України (ГТС) і підземних сховищ газу (ПСГ) для всіх суб'єктів ринку.
Реалізація закону також передбачає ліквідацію монопольного становища на ринку природного газу, запровадження повноцінного і конкурентного внутрішнього ринку природного газу, формування економічно обгрунтованих тарифів на послуги суб'єктів ринку природного газу, забезпечення раціонального вжитку природного газу і запровадження енергозбігаючих технологій, поліпшення фінансово-економічного стану підприємств, які працюють на ринку природного газу, підвищення рівня їх рентабельності.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас